• NEXUS6
    #321
    Ez a kalózos/kiadós háború emlékszem már a floppis időkben is nagy téma volt. A BSA (ugye ez is egy M$ "leányvállalat) akkoriban még csak bontogatta itt a szárnyait. Már akkor is azon röhögtem, hogy milyen horror károkozási pénzekről beszéltek, az egész magyar számítástechnikai piacon nem volt annyi della.
    Eszembe is jutott, hogy az egyszeri Pistike aki köztudottan nem egy kő gazdag személyiség valószínűleg épp azért kalózkodik, mer hogy nincs rá pénze, hogy megvegye az eredetit. Kifzeti a lemez árát és kb ennyit tud ráfordítani a pár ezer forintos zsebpénzéből a bulira. Erre jön ez a manegér kinézetű ürge a BSA/M$-tól és megmagyarázza a tv-ben, hogy ha nem is Pistikét, de Józsikát, aki üzletszerűen másolja illegálisan a szaftvertot 50Ft/lemezért faszán befogják perelni egy pár milkóra. Na mármost Pistike kb szerintem csak azt szűri le az egészből, hogy a M$ vajon mennyire perelte volna be őt, ha egyáltalán nem másoltat és nem költ egy nyamvat fillért sem szoftverekre :))) De szerintem az M$/SONY stb. is tudja ezt, ha meg nem látja, hogy milyen pöcsnyi tud lenni egy keleteurópai piac akkor ott nagy gondok várhatók.

    Egyébként meg ezeknek a cégeknek film/szoftver egyaránt, a kiadás első hetében már bejön a befektetett költség a többi, amit tőlünk akarnak lenyúlni már csak hab a tortán. Mást, gagyit viszont nem is igazán érdemes másolni, nem igaz? A hót ismeretlen elsőfilmes rendező pedig talán még örül is annak, hogy terjed a filme a neten, mert neki nincs annyi pénze marketingre, hogy ki tudja sajtolni az emberekből az első héten azt a 100 000 000 $-t. Legközelebb, meg talán megbízzák valami nagy filmmel amiből megszedheti magát. Így megy ez az összes többi, szerzői jogról miegymásról csak szájtépés.