The Movies & Stunt Effects
  • juharfalvi
    "milyen szisztéma szerint készítik a "gépi" forgatókönyvírók a filmeket?"
    "valamiféle "intelligencia" van beleprogramozva?"

Szerintem is a beprogramozott intelligencia a nyerő, annál is inkább, mert nem kell okosnak lennie az írónak ahhoz, hogy megírja a forgatókönyvet. Sémák vannak, amikből építkezik, ahogy te is írtad: bevezetés, konfliktus, üldözés, lezárás, stb. (még egy pár hasonló).
    Te meghatározod, hogy milyen műfaj legyen (mondjuk scifi), ez alapján ő kiválaszt egy vagy több megfelelő helyszínt.
    Mondjuk azt jó lenne tudni, hogy pl. a filmben lévő helyszínek vagy jelenetek száma, bonyolultsága függ-e attól, hogy mennyire tapasztalt a forgatókönyv írója. Valószínűleg igen, gondolom a tapasztaltabbak hosszabb vagy bonyolultabb filmeket írnak (de ez csak feltételezés).

Nekem egyébként most az tűnt fel az utómunkálatok során (PostProcessing), hogy az egyik jelenetben nem ugyanolyan kellék volt a szereplő kezében, mint a következő jelenetnél... (két különböző fegyverről van szó). Tehát nem tökéletes a forgatókönyv, ha ilyen durva hibák becsúsznak.
    Szerintem poén lenne, ha a kritikusok ilyesmit is szóvá tennének a film értékelésekor... :)

Azt hiszem, az egyik Tutoriálban elhangzik, hogy Hollywood-ban is hasonló szisztémát használnak a forgatókönyvek írásához.