border=0>
border=0>KULTURÁLT FÓRUMOZÁS A HOSSZÚ ÉLET TITKA
A flamelést, személyeskedést BANamákra utazással jutalmazzuk!
-
praksi #16291 Az alany a kb. két hete emlegetett CA33, amiben beleszorult a rugó a dugattyúba; előbbi eltört, utóbbinak le lett morzsolva pár foga. Akkor még úgy-ahogy rendberaktam, és annyiban maradtunk a tulajjal, hogy majd ha hazajövök a nyaralásból, addigra megveszi az új alkatrészeket, és összerakjuk.
Ma átmentem hozzá; azzal kezdte, hogy a múlt heti játékon rendesen működött, majd hét közben valamiért fémes csiszoló hangja lett a fegyvernek, meg kiesett belőle "valami csavar", de azt megtalálta. Ez volt a motormagasság-állító csavar, a kúpkerék a maradék fogát is otthagyta, az volt a mázli, hogy rendeltünk olyat is, szal eleinte nem tűnt vészesnek a dolog.
Első lépés: új rugó (Guarder SP120; SP110 nem volt a Nowarban...), új dugattyú és dugattyúfej beszerel (mind2 Guarder, a fej csapágyazott). Némi kínlódás után öszeraktam, lőttem vele egyet, a dugattyú megállt a szélső helyzetben, és onnan az istenért nem volt hajlandó elmozdulni. GB megint szétszed, újrazsíroz, hézagolást megint átnézni, újraösszerak; de a hiba megint ugyanaz, a dugattyú megint a végpontban megáll, a fogaskerekek meg csiszolják az új dugattyút.
Második lépés: hogy rájöjjünk mi a hiba, visszaraktam a gyári CA dugattyút. Ekkor megint kiesett a motormagasság-állító csavar, azt egy kis pillanatragasztóval rögzítettem. 4-5 lövés után beállítottam a megfelelő magasságot, de erre meg az lett a hiba, hogy a nózi szépen jár, de a dugattyú meg se mozdul. Na mi a tököm; szedjük szét újra: a gyári dugattyú első fogát szabályosan letépte a fogaskerék (erről majd rakok be képt). Ja, és hogy még jobb legyen az örömöm; a CA gearbox-ból a gyári csapágyak szépen ki-be járkálnak, és a lyukban elforognak... Mázli, van nálam Loctite, azzal rögzítjük.
Harmadik lépés: vissza az új Guarder dugattyú+fej; a hiba ugyanaz, megáll a végpontban a dugattyú. Szedjük szét újra (megjegyzem itt elkezdtem már tépni a kb. 8 millis hajam...). Na mondom próbáljuk meg kicsit másképp, levettem a dugattyúfejről a csapágyat; és csodák csodája, működik. Ezután felraktam az új kúpkereket a motorra.
Negyedik lépés: cseréljük a ki a hopupgumit; ez volt még a legegyszerűbb mozzanat. Kimegyünk a kertbe csinálni pár próbalövést. Megy egyenesen. Meg balra. Meg jobbra. Meg rézsút fölfelé, meg triplaszaltóval a hátam mögé... Kb. 8 perc folyamatos káromkodás után valamilyen isteni sugallatra megkérdeztem a srácot, hogy ugyan milyen BB-t pazarlunk éppen. Erre ő: "Áá, ez nem pazarlás, van ebben minden féle, csak úgy összeöntöttem" (itt tanúsítottam némi önuralmat, és nem kevertem le két pofont).
Hoztunk rendes BB-t, azzal belőttük, de egy idő után megint nem jár a motor (hajtépés reloaded).
Ötödik lépés: Motor kiszed, mi a gond: az újonnan felrakott kúpkerék frankón leugrott a tengelyről. Valahogy kiszedtem a kereket, raknám vissza, de hol a hernyócsavar? IGEN, BENNE A GEARBOXBAN. TÖKÖMMÁ'. Újra szétszedni, megkeresni azt a kis hangyaf.sznyi csavart; újraösszerakni. Az emlegetett Loctite-al beragasztottam a hernyócsavart a kúperékbe, ez onnan már le nem jön.
Hatodik lépés: próbalövést próbálok leadni, a motor meg se mozdul, se ő, se a vezeték, se az akksi nem melegszik; mi a hiba? Fogtam egy multimétert, azzal rámértem a vezetékekre: a pozitív pólusnál valahol szakadás van...
Ez a műsor kb. 11-től este fél 8-ig zajlódott (közben ebédszünet). Annyiban maradtunk, hogy most hétvégén kérünk kölcsönfegyvert, és hétfőn újult erővel nekiesünk.