| N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
Bristowboy #21344 Na akkor ha már te is emelt magyaros voltál ma akkor megosztom a véleményemet.
Az előzőekhez mérve, szerintem kicsit könnyebb volt ez az emelt szint. A reflektálás nagyon jó volt. Szerintem eléggé középszintes volt. Kicsit sokkaltam a 15 pontot, de nem baj. A metafórás sem volt vészes, ott kicsit gondolkodni kellett, de megpróbáltam a körítés mögé tartalmat is tenni. 20 pontért szerintem könnyű volt. Bevallom a József Attilás részre nagyon haragszom, mivel volt sejtésem hogy lesz, ezért amikor suliba épp vettük megtanultam az összes verselemzést meg egy két idezétet. Akkor nem értettem miért nem megy, pedig megtanultam. Hazaérve döbbentem rá, hogy még a szöveg gyűjteményben sincs az adott vers. Csak néztem. Ennyit arról, hogy ha tudsz négy könyvet akkor csípőböl kivágod. Persze megírtam a három oldalt, majd lesz valami belőle.
Az általános műveltség kicsit rizikósabb volt. A vers részleteket nem tudtam, tippeltem. Az sokat segített, hogy megadták hogy a nyugat első nemzedékéről van szó, így az életrajzok alapján próbáltam logikázni. A nyugati írókat jól összekevertem, így amikor volt egy felsorolás, akkor biztosra csak Móricz-ot tudtam, de a többihez is volt sejtésem. Az idegen szavak kíhúzva, bár ott is próbáltam logikázni a szöveg alapján. A nyelvtan totál kész volt. A másik nyelvtani kérdés se volt teljesen tiszta, de azért írtam oda. A bolondos engem is megfogott. Leginkább az okozott fejtörést, hogy most olyan művet kell írni, amiben a bolond mint szó szerepel, vagy olyan amelyben valaki megbolondul. Hasba vágtam magam és Aranytól írtam három balladát, amely a bűn és bűnhődés motívumára épül. Mindegyiknek megörül a szereplője és ezt mindegyiknél másképp fogadják majd az őt körülvevők. Ha nagyon kötözködni akarnak, akkor esetleg mondhatják hogy az elméje megbomlik nem ugyanaz mint a bolond. Nálam igen, de ez most nem számít. A teszt része meglepő volt, azt hittem semmire nem tudok válaszolni. A reflektálás a műelemzés és az érvelésen áll vagy bukik a dolog. De legjobban az zavar, hogy 18 pontot vonhatnak le írásképre és helyesírási hibára. Ez az egyetlen amit nem tudtam eldönteni, hogy akkor most mi lesz. Lényegében most egyelőre nem mondok véleményt. Június 3 soká lesz, szerintem addig nem veszem elő a magyar tételeket. Már csak babonából sem.