-
Hi!
No, akkor újra, hogy mindenkinek érthető legyen és talán meg tudja válaszolni, a lenti jelenséget, amit már párszor írtam, de most már végre készültem és pontosan fogom leírni az adatokat :)
0)
Alaplap: ASUS K8N
RAM: 2x1GB DDR400 PC3200 (Hynix)
Manual szerint támogatja az 1GB-os DDR 400-as RAM-okat.
Az alaplap nem Dual Channel!
1)
Kipróbáltam a RAM-okat, külön-külön!
Mindkettő RAM 400Mhz-es, azonos időzítési értékekkel, legalábbis ami a BIOS-ból kiolvasható. Tök ugyanolyan mindkettő RAM.
2)
Ha 1 RAM van a gépben, akkor a következő értékekkel megy a gép, BIOS, stb...
Memory Clock: 200Mhz
CAS: 3
RAS to CAS: 4
Active: 8
RAS PRE: 4
Szummázva: 200Mhz
Időzítések: 3-4-8-4
Mindkettő RAM külön-külön ezeket az értékeket írja ki.
Így ki van zárva, hogy az egyik 333-as lenne.
3)
Az alaplapba 2 féle képpen lehet betenni a RAM-okat úgy, hogy annak elvileg DDR400-at kellene produkálnia.
De nem produkálja :) , hanem a következő képpen működnek a RAM-ok egymás mellett.
4)
2 db 1GB-os DDR400 memória van a gépben és a következő értékekkel fut a gép, ill. ezek olvashatók ki a BIOS-ból:
Memory Clock: 166Mhz (200Mhz-ből 166Mhz lesz)
CAS: 3
RAS to CAS: 3
Active: 7
RAS PRE: 3
Szummázva: 166Mhz
Időzítések: 3-3-7-3
Vagyis a 200Mhz-ből 166Mhz lesz és változnak az időzítési értékek is.
Viszont mint az fentebb írtam külön-külön mindkettő időzítése az előző pontban lévővel egyenlő, azonos.
5)
No és akkor itt jönnek azok, amiket nem értek.
(bízom benne, hogy most már a fentieket sikerült végre értelmesen leírnom és összefoglalnom)
- Mitől lehet az, hogy ha 2 db RAM van bent, akkor
* a Memory Clock 200-ról 166-ra vált
* változnak az időzítési érékek
* a 400Mhz-ből 333Mhz lesz?
- Mi az elve ennek a működésnek, mert biztos, hogy van valami értelme és nem csak úgy véletlen változnak az értékek.
Itt most arra gondolok, hogy habár a Memory Clock kevesebb lesz, a RAM Mhz kevesebb lesz, ua. az időzítési értékek előnyösebben változnak?
6)
Ami a tuning részét illeti, a Memory Clock értéket nem tudom állítani, ez egy szürke, inaktív rész a BIOS-ban és csak tájékoztat. Viszont a többi időzítési értéket tudom változtatni, és ezekkel az értékekkel még teljesen stabilan fut a gép és Everest-ben és nem csak játék a számokkal memória változásokat hoz: 2,5 - 2 - 2- 6
Ill. erre még rá tudom tenni az AI 10%-os OverClock-ot, ami még felnyomja az FSB-t és az AGP frekvenciát is.
Az utolsó pontot csak úgy epilóg képpen írtam.
Viszont a többi rész az érdekelne, hogy vajon mitől lehet, miért jó, vagy rossz ez így, ahogy működik az alaplap. Mert úgy látszik hiába teszek bármit ez így működik és gondolom ASUS-éknál volt vmi értelme annak, hogy ezt így oldották meg?!
Huhh.
Üdv: KranaZoli