Kízeleg a szavazás - IGEN vagy NEM?
avagy itt van május elseje, jajj mi lesz? :)
  • Cat #795
    Blair: miért kap az EU-költségvetésből 40 százalékot 5 százalék?

    Éles támadást intézett pénteken a brit kormányfő az EU közös mezőgazdasági politikája ellen, kifogásolva, hogy a brüsszeli költségvetés legnagyobb egyedi kiadási tételét az uniós gazdaság egyik legkisebb szektora kapja.

    Tony Blairt, aki a soros brit EU-elnöki időszak júliusi kezdete előtt tárgyalt Londonban Josep Borrell európai parlamenti elnökkel, a megbeszélés utáni sajtóértekezleten kizárólag a Nagy-Britanniának járó, jelenleg évi 3,16 milliárd font uniós visszatérítés sorsáról kérdezték, miután Jacques Chirac francia elnök előző nap arra szólította fel Londont, hogy "szolidaritási gesztus gyanánt" mondjon le erről. Blair a pénteki sajtótájékoztatón megismételte: ha nem lenne a visszatérítés - amelyet még Margaret Thatcher volt konzervatív kormányfő harcolt ki 1984-ben -, Nagy-Britannia nettó uniós hozzájárulása a francia befizetés 15-szöröse lett volna csak az utóbbi tíz évben.

    A brit kormányfő szavai szerint a visszatérítés célja korrigálni az uniós pénzek "egyébként meglehetősen méltánytalan elosztását". Blair szerint ez a méltánytalanság abból ered, hogy az Európai Unió költségvetésének még mindig a 40 százaléka összpontosul a mezőgazdasági politikára, miközben az agrárszektorban az EU lakosságának 5 százaléka dolgozik, a teljes uniós kibocsátás kevesebb mint 2 százalékát állítva elő.

    Gordon Brown brit pénzügyminiszter még Blair és Borrell pénteki találkozója előtt, a BBC rádiónak adott, ugyancsak Franciaország címére intézett, meglehetősen éles hangú nyilatkozatában azt mondta: az EU előtt álló valós problémák elkendőzésével ér fel, ha valaki azt állítja, hogy az uniós alkotmányról tartott népszavazások bukásának, vagy a 10 százalékos európai munkanélküliségnek a brit visszatérítés az oka. Brown szerint Chiracnak nincs oka panaszra a brit visszatérítés miatt, amikor Franciaország csak agrártámogatás formájában még 2013-ban is várhatóan 9 milliárd eurót kap a közös kasszából. Nagy-Britannia nem tekinti tárgyalási alapnak a visszatérítés megszüntetéséről szóló javaslatokat, és ha kell, vétót alkalmaz ebben a kérdésben, mondta a brit pénzügyminiszter.

    Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke a brit kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón - amelyen egyébként őt szinte egyáltalán nem kérdezték - a francia és a holland népszavazás utáni helyzetről azt mondta: Európa "nehéz időket él ... elmondható, hogy önazonossági válságba kerültünk".