Március 20-án 04:00 AM CET. Az USA elinditotta a támdást Irak ellen. Ez talán a harmadik világháború kezdetét jelenti?
  • Tikal #755
    Kösz hogy ajánlottad a topicot kedves Yeti, eddig ezeket a válaszokat kaptam tank vs a-10 ügyben:
    -Valaki elmesélné nekem hogy a tankok hogy védekeznek pl egy a-10 ellen vagy a rakéták ellen?
    -A-10 ellen sehogy. Rakéta ellen meg vastag páncéllal. Némelyik mostani kibirja már a RPG-találatot...
    Bár egy Hellfire már lehet húzós.

-És az abrams ellen is hatásos lenne egy a-10 (vagy egy agm-65 maverick)?
    -Naná

-Szervusz Norbi!
    Ma már léteznek ún. aktív védelmi berendezések is némelyik páncéloson, amelyek különböző módszerekkel tudják érzékelni a rájuk indított rakétákat és repesz (srapnel) felhővel, vagy kis ellenrakétával védekeznek ellenük. Nem hiszem, hogy az irakiaknak túl sok ilyen páncélosuk lenne! Az A-10 esek gépágyúja ellen egyelőre marad a minél erősebb páncélzat vagy a jól működő csapatlégvédelem, amelyek egyelőre elég korlátozottak ott, ahol a jelenlegi háború folyik.
    -hm.. némileg izgalmasabbá tenné az A-10 pilóták feladatát. ha az irakiaknak lenne pár tunguzka páncélosuk... az elég húzós jármű...
    -Ha nem is Tunguzka, de Roland csapatlégvédelmi egységeik vannak. Azért le merném fogadni, hogy van nekik csöves csapatlégvédelmi eszközük is. Bár azok lőtávja kisebb, mint egy Maverick indítási távolsága. :)
    -Egy Maverick telitalálat azonnal kiüti valszeg az összes tankot, a T-72-t biztosan. A GAU-7 pedig amerikai adatok szerint 6000 méter távolságból átüti a T72 páncélzatát, szóval, ha igaz az állításuk, akkor annak sem tud ellenállni.
    -Láttam fotót, h mit tett a GAU egy m-47 hk-val.
    Félelmetes, csak úgy fröcsögött az olvadt fém... Persze a T-72 jobban van páncélozva, de félek, h nem eléggé.
    Ráadásul volt szerencsém 98ban látni közelről a csúzlit, hát... egy szóval... hatalmas.
    Mellesleg az A-10 feltünően jól bírja a légvédelmet...

Összegzésképpen ha nincs megfelelő csapatlégvédelem akkor lőttek a tankoknak...