Nagyobbat, kissebet, tft-t, flatet, stb, markak
-
Kurfürst #1748 Samsung 2493HM "Kilimanjaro".
24" wide a drága, TN+Film panel, HDMI, két rejtett hangszoro (ezekkel kapcsolatban nincsenek illúzióim), analóg és digitális videóbemenettel (+kábelek). A szemnek tetszetős, kicsit csicsa, lakkfényes fekete borítással, "króm"csíkkal, érintőgombokkal amiket a gyártó nem világított ki (a marha), így sötétben nem látni, viszont elég hamar rá lehet érezni (balról elkezded simítani az alját). A status LED a jobb alsó sarokban diszkrét. Túl sokat még nem tököltem vele, rádugtam a gépre, kicsit állítottam felbontást stb.
A viszonyítási alap egy (MVA v. PVA paneles) 20" Eizo Flexscan L885, eddig ez volt, de ezt sajnos vissza kell adnom. :cry:
Amit eddig el tudok róla mondani: A színek nagyon jók, élénkek, még az etalon Eizo után is, nem igazán tudok felfedezni különbséget. A képe éles, a fényerő brutális, retinakiégető de tényleg, vissza kell belőle venni. Ezekkel száz százalékkal meg vagyok elégedve, sőt meglepődtem, nem hittem volna hogy ilyen jó minőségű lesz a cucc. A presetek (mozi, text, net, gém, vám izé custom, dynamic átbaszás) jól használhatók, ránézésre a fényerőt és színhőmérségletet buherálják, meggyőző módon. A mérete 24" wide-on - döbbenet nagy. HD filmmet nézni valami egetverő élmény, leragatam mint egy gyerek a 2001 űrodüsszeián, néztem mint a moziban, de tényleg, iszonyatosan átjön a hangulat. A monitor minden létező módon állítható (magasság, pivot, dőlés), a talpa kellően stabil, a többi olcsóbb Samsung TN laposképernyőhöz viszonyítva, amelyek kifejezetten gagyi fröccsöntött érzetet keltettek bennem.
A negatívumok. DVI kábel nekem kicsit rövid, az asztal mellett van a gépem, és bár gond nélkül rá tudom kötni, elforgatni már nem tudom (csak óramutató j. mf.-el lehet). Pixelhibát eddig csak egy világos hátterű ablak rángatásával nézem, eddig nem találtam, nem tudom van-e rá valami agyafúrtabb módszer.
A betekintési szög az igazi gyenge oldala, persze ez a TN panelek gyengéje, el kell fogadni ezt a kompromisszumot. Oldalirányba nem vészes (kis színvesztés), függőlegesen viszont igencsak be kell lőni az optimum fejmagasságot, mert azonnal jelentkezik a sötétülés, illetve az később inverzbe átfordulás, ezért célszerű messzebről nézni, úgy kevésbe jelentkezik. Alapvetően úgy látom hogy TN panel hiányossága miatt ez a méret a maximum amit érdemes venni, talán már túl sok is és elég a 22", efölött már teljesen értelmetlen, a panel méretei okán egyszerűen az alja meg a teteje határeseten van folyamatosan... az MVA/PVA paneleken (korábbi EIZO) ez ismeretlen fogalom (akármilyen hülye szögből nézheted, ugyanolyan fényes, az ember lesz e gyenge láncszem), ahogy a bevilágítás is a bal alsó sarokban.
Persze, ezért nem 800 hanem 80 ezer forintos a történet (extreme didigtal), és ezért a pénzért szerintem egy nagyon jó vétel, némi kompromisszummal. Kap az ember, filmnézéshez, sima iroda munkához/neten tököléshez megfelelő, hatalmas méretű, dekorációnak is alkalmas monitort, jó áron. Sajnos aki profi minőséget akar, minimum 2-3x ennyit le kell pengessen az asztalra - annyit talán meg nem ér meg, talán csak egy grafikusnak.
Van vmi driver CD is de azt majd csak holnap ha nagyon unatkozok.
Játékhoz még nem próbáltam, viszont majd a Empire Total Warral kíváncsi leszek wide-on. :)