Üdv minden akváriumosnak!
  • kisviku
    #322
    Na kérem.
    Először is, végy egy 25-50 literes aksit, ha már csak ilyen kicsi fér el.Lehet kapni olcsón kicsi teljesítményű szűrőt,vízmelegítőt,légpumpát.Ez az alap.
    Veszel egy hőmérőt is, mert kell (kábé 90 forint).Raksz bele talajt (sóder,kavics,stb), feltöltöd, pár növényt leültetsz és kész is az alap.Picit vársz (4-5 nap, és folyamatosan szellőzteted a szűrővel plusz a levegővel.Rakhatsz bele fertőtlenítő,vízelőkészítő,stb folyadékokat, ha akarsz vagy néhány résznyi desztillált vizet is, hogy a kemény csapvíz ne legyen durva elsőre.
    A pár napi szellőztetés után lehet halak után nézni, de gondosan, ismerd meg előtte, olvass,olvass,kérdezz!Segítenek üzletben,itt,könyvben.
    Ismerd meg élőhelyüket,igényeiket,környezetüket és hogy mely fajok melyekkel társíthatók.
    Pl ne rakj sügéreket diszkosszal (még ha hasonló fajta is) össze és ne tegyél sziámi harcoshal hímjéből egynél többet sem az aksidba.
    Lehet kaja után is nézni.Az átlag társas akvárium lakói szinte minden száraz kaját megesznek, szeretik a tubifexet, szúnyoglárvát, vízibolhát,sóférget, stb-t.Az élő eleséget mindig alaposan mossad át, mielőtt beadod nekik, mert nagyon sok fertőzést bevihetsz.Válogassad át az élőkaját, ha kell.

    Extraként lehet majd a világításhoz (ha nem adnak egy komplett szettben) egy időkapcsolót is venni, beállítod, mikor legyen ébresztő és mikor "takarodó".

    Egy ilyen aksinak mennie kell.A tisztítás szerintem két-három hetente elég, én azért csinálom gyakrabban, mert a diszkosz a legigényesebb és sajna finnyásabb édesvízi-trópusi halfajta.De cserébe a legszebb és legkülönlegesebb.Ne ezzel kezdd!
    Részleges tisztításnál a viz 25-30 %-át szívod le, pucolod az aljzatot, szart kidobod, elrohadt növényt úgyszintén.Friss víz bele, de óvatosan, és nem jéghideg csapvizet a 23-24 fokos akváriumba.A halak ettől is elpusztulhatnak.
    Friss víz után kábé 1 nappal már letisztul magától, ha a szűrőd elég erős.

    Kezdetnek ennyi.