ATI kiütéssel győz
  • Jacek
    #188
    A legmeghökkentőbb a három hír közül a The Inquirer internetes újság információja, nevezetesen: az NV30-nak nem nyolc "valódi" (pixel) renderelő pipeline-ja van, hanem -- éppúgy, mint a GeForce2-3-4 -- négy pipeline-nal és pipeline-onként két textúrázó egységgel (TMU) rendelkezik. Eddig úgy tudtuk, hogy az NV30 - a Radeon 9700-hoz hasonlóan - nyolc pixelt dolgoz föl ciklusonként. Hogy még komplikáltabb legyen a dolog, az NV30 chip ugyanakkor képes 8 pixel kiszámolására, egészen addig, amíg nincsenek szín- ÉS Z-értékek együttesen. Abban a pillanatban, hogy színértékeket is számolni kell, a chip már csak maximum 4 pixelt tud [ciklusonként] földolgozni és a "framebufferbe" írni.

    Az információt megerősítette az nVidia egyik technikai marketing menedzsere is és ezt a bejelentést alátámasztják a Digit-Life internetes újság által készített szintetikus textúrázó tesztek is. Egy Single-Texturing benchmark esetében a GeForce FX Ultra csupán 2 Gpixel/sec-os teljesítményt mutat fel, szemben egy valódi 8x1-es termék 4 Gpixel/sec-os képességével. Két textúránál a chip 3,1 Gtexel/sec-os értéket ér el, ami egyértelműen egy 4x2-es architektúrának felel meg.

    Szintén az nVidiával kapcsolatos, hogy felröppentek az első hírek az NV31 és 34 kártyák órajeleiről. E szerint az NV31-es chippel szerelt FX60-as 64 vagy 128 MB RAM-ot hordoz majd, a grafikus mag órajele 300, míg a DDR-memóriáé 275 MHz lesz. Létezik majd egy 256 MB RAM-mal ellátott változat is, amely szintén az NV31-re épül, s ennek ugyan 350 MHz lesz a grafikus mag órajele, de csupán 250 MHz a DDR-memóriáé. Az NV34-en alapuló FX40-nél az értékek 250 MHz grafikus mag-órajel és 200 MHz DDR-memória-órajel. Az FX40 kapható lesz 64 és 128 MB-os változatban is. Mindegyik modell 128 bites DDR memória-interfészt használ, az FX60 kártyákon lesz videó-bemenet is. Felmerült még, hogy az NV34 esetében "lebutították" a videó feldolgozó egységet, de ez nem tűnik valószínűnek. A Chaintech cég csupán 128 és 256 MB-os FX60-asokat akar megjelentetni, ám a változás annyi, hogy az utóbbi változat is 300 MHz-es chip és 275 MHz-es DDR-memória órajelű lesz.

    A The Inquirer szerint érdekes az a tény is, hogy az nVidia FX-kártyáit nem valamelyik OEM-gyártó (MSI vagy Asustek) készíti majd, hanem a Microsoft Xbox-projektjében is részt vevő Flextronics! Mivel ez jóval drágább eljárást eredményez, valószínű, hogy az nVidiának igencsak komoly gondokat okoz a gyártás és semmi nem garantálja, hogy rövidesen kaphatók lesznek az első FX-ek. Nem jelentek meg a mostanára beharangozott OEM-termékek sem, ami szintén ezt a hírt támasztja alá. Az első FX-kártyák valószínűleg csak március közepétől lesznek kaphatók. Az első tízezer FX-ből nyolcezret így is a Dell kap meg és csupán a többi kétezer marad a partnercégeknek