A Columbia űrsikló felrobbant a visszatérés közben
  • fluga
    #144
    ő soma...én csak most irok a topikba:)

    azért ez beszarás gyerekek, hogy ilyenkor ilyen faszságokat tudtok mondani:
    "amerika csatlósai vagyunk" "mekkora gáz az rtl klub" meg hasonló okosságok. hogy a faszba' jön ez ide?? tudtommal a topik a columbiáról szól. a megkülönböztetett figyelem, pedig annak köszönhető, hogy nem hiszem, hogy ez csak amerikai belügy lenne - nem csak az izraeli pilóta miatt - hanem mert az űrkutatás sosem esz (legalábbis belátható időn belül) egy ország belügye. ha vmi történik, akkor az az egész űrkutatásra kihat, jelenleg e miatt az esemény miatt negatívan. gondoljunk arra, hogy esetleg (és ez csak egy példa, millió egy ilyen összefüggés van még) a kinaiak vettek vmit a nasatól, mondjuk vmilyen alkatrészt, vagy terveket. most a kinaiak is leállítanak mindent, átnéznek mindent. de ez igaz a franciákra, az oroszokra, az angolokra, vagy grönlandra is.

    a másik okosság, amiket ideírtok az a rengeteg összeesükvés elmélet, amiket kitaláltok a holdraszállás "meg nem történtén" át a terrortámadásig. ha vmilyen hatalom meg tudná szervezni, hogy egy kb 14ezer km/h-val cammogó siklót kb 60km magasan lelőjön, akkor amerika helyén valszeg jelenleg egy szép nagy foltnyi tenger lenne. mert aki esetleg erre képes lenne, az nem űrhajókat robbantgatna, hanem kontinenseket. hál' istennek nincs ilyen hatalom.

    a holddal meg tulképprn mi a rákot lehetne kezdeni?? bázist minek kéne odaépíteni? a holdnak az volt a szerepe, hogy az ember egy másik égitestre léphessen, slussz passz. a mars pedig megint más, mert annak hosszú távon esetleg gazdasági hatásai is lehetnek, ha sikerül a marsraszállás. például természeti kincsek, vagy a kolonizálhatóság (ezek persze jelenleg még scifi szinten vannak, de ki tudja?). mindenki vonja nagyban kétségbe', hogy vegyianyagtól robbant volna fel (üzemanyag, oxigén, satöbbi), mindenki mindenféle katonai műholdat meg anyámkinyját ajar látni. kár, hogy a műhold fellövés tulképpen már egy rutingyakorlat, személyzet nélküli űrhajók végzik el, miért lenne más egy katonai műhold?
    ja és fiziológiai, gravitációs kisérleteket folytattak illetve a LÁNG és a folyadékok viselkedését kutatták- mondjuk ha a láng viselkedését kutatták, akkor még pluszban lehet, hogy volt vmi extra éghető anyag a siklón.

    farkas berci nyilatkozta (azé' gondolom ő vágja egy kicsit még a témát), hogy lehetett még üzemanyag a tartályokban, mert ugyan mindig úgy számolják ki a ballisztikusok, hogy minél kevesebb maradjon, de elképzelhető, hogy maradt üzemanyag.

    a ccnnen mutattak képeket a felszállásról, ahol is kikockázva memgutatták, hogy talán tényles megsérült a burkolat, de lehet, hogy súlyosabban mint gondolták. ezen kívül mi van, ha rájönnek, hogy megsérült a burkolat? kurvára nem tudnak szinte semmit sem tenni, maximum imádkoznak, hogy amikor jön vissza, akkor birja ki a terhelést. ugyanis tegyük, fel hogy megsérül súlyosan a burkolat felfelé, az odautat még kibírja. rá is jönnek, hogy megsérült. mit tehetnek? az űrhajósok megpróbálják kijavítani a hibát, ha tudják és nem akkora a hiba. de ha esetleg olyan nagy a baj, akkor ott kinnt hozzá sem tudnak fingani a dolgokhoz. várjanak akkor kinnt segítségre, hogy esetleg fellőnek egy újabb siklót a megmentésükre? nem hiszem. 1. kibaszott sok pénz, és mostanában télleg szűkös a büdzsé 2. egy újabb mentőexpedíció összehozása nem egy két nap, a hajó pedig a január 16án ment föl, rövid időre, tehát kevés készlettel. tehát addig, amíg esetleg a mentőhajó megérkeznek, régen kifogynának az oxigénből, élelemből, satöbbi. tehát ez sem járható. ha megmenteni/megszerelni nem tudják, akkor marad az ima. ja és valszeg nem fogják nagydobra verni, hogy az indításnál vmi gond volt, ha eddig senkinek sem tűnt fel, mert ha visszatért épségben, akkor továbbhallgatnak mint szar a gazban, hameg beüt a krach, mint most, akkor meg má' kurvára mind1.

    szóval SZERINTEM a tények, meg amit ki lehetett eddig hámozni:
    fellövéskor vmi gebasz történt, változtatni/javítani nem tudtak, ezért megreszkírozták a visszajövetelt, ami nem jött össze, mert a gép kb 60 kilóméter magasan, kb 14ezer km/h sebességnél felrobbant. ennyi.

    még arra is gondoltam, hogy esetleg télleg üres volt a "tank", azt viszont tudjuk ugye, hogy például egy "sima" lakástűznél is történhet robbanás az égés kövekteztében felszabaduló gázok miatt. (és nem a gázpalack, vagy vmi ilyen eszköz felrobbanása miatt). nos simán elképzlehető szerintem, hogy a hőpajzs megsérült, olyan iszonyatos hő termelődött, hogy sok vegyianyag(például vezetékek, belső burkolat satöbbi;amiket eddig a burkolat védett és nem volt hőálló) egyszerűen elpárolgott, és a létrejövő gázok a kialakult nyomás és hőmérséklet miatt berobbantak.

    ja és a mérgezőség. azé' ezeket az űrhajókat nem hőálló pvcből cisnálják, ami nem mérgező! fingunk sincs,hogy milyen anyagokat használnak, miért ne lehetne köztül egy valag mérgező anyag, ami kötött állapotban ugyan nem mérgező, de ha felbomlik mondjuk hő hatására, akkor már az. mellesleg szerintem full logikus és nem tudom mit kell ezen csodálkozni, hogy aszondják, hogy mérgező, mert szép is lenne, ha a lakosság szépen hazavinné szuvenírnek a gép darabjait. ez -ha még nem is igaz, de szerintem igen- legalább vmilyen visszatartó erő.
    na ennyi.