Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
remark #860 "Szép kis eszmefuttatás, de az egyház közvetlenül csak a kívőire hat, így mire eléri a teljes társadalmat tompul."
Persze.
De hivatkoztam az USA-ra, hadd folytassam a példát: X egyházi vezetõ azt nyilatkozta "viccesen" hogy nélkülük nem lehet megválasztani elnököt az USA-ban. Megemlítette azt is hogy minden héten egyeztet az elnökkel. Nincs szerepe az egyháznak? Dehogy nincs.
Ajánlom a Jesus Camp c. dokumentumfilmet.
"A régi szerepékez képest, a mai elhanyagolható, ez tény, ezen nincs értelme vitázni."
Ez tény. De mondom: ne becsüld le a mai szerepét. Te folyamatosan alábecsülöd azon tényzõk szerepét amik a tömegmanipulációval kapcsolatosak. Úgy látom hogy kitartasz a mellett hogy a világ alapvetõen kaotikus, és nem irányított. Én azt mondom, hogy annál jóval több dõl el kevesek által mint amit te hajlandó vagy beismerni.
Egy sarkított, szimbolikus példa, tegnap mesélte kollegám (ha valamit rosszul mesélt, hát kinyírom :-) ), hátha megérted mit hajtogatok: Hollandiában lehetett kapni X alkoholmentes sört. Aztán jött egy komikus és az egyik viccében bizonyos embercsoporthoz kötötte a sört. Eredmény? A sör mára teljesen eltu"nt a polcokról. Mert aki nem akarta magát azonosítani azzal a bizonyos embercsoporttal, az nem vette a sört.
"Egyébként hülyeség azon vitázni, hogy mire mentünk vele. Hát kérlek pont arra mentünk vele ami most van."
Na de mi van MOST? Errõl beszélgetünk. Szerinted errõl hülyeség beszélgetni?
Vagy szerinted ez ennyire egyértelmu"? Hacsak azt nézem hogy mi ketten mi mindenben nem értünk egyet, már világos hogy érdemes megbeszélni a dolgokat. De ha mondjuk abból indulunk ki hogy neked van igazad és kész, akkor tényleg nincs mirõl vitatkozni.
"Minden egyház hatami tényező, és nem vitás, hogy a régi súlyához képest a mai keresztény egyház elhanyagolható. Alig van több hatalma mint bármelyik másik egyháznak. (persze nem is egyről beszélünk, hisz van egy pár ebből is)"
Én nem "hivatalos" hatalmi tényezõként tartom számon, hanem jelentõsként. Nem a múlthoz hasonlítom, hanem azt mondom hogy ma az egyik jelentõs hatalmi tényezõ. Nem érdemes alábecsülni. Gondolj bele: az sg-n született hozzászólásokból is lemérhetõ hogy az emberek véleménye sok esetben az egyház/vallás tanításának vagy annak hatásainak eredménye. Ezzel most nem akarom semmilyen módon megítélni az egyházakat, csak leszögezem tényként, hogy jelentõs a hatásuk a mai napig, ami jelentõs hatással te magad is találkozol nap mint nap. Politikában talán nincs jelen az egyház? Nézz csak körül! Itt a fórumon is szinte mindennel kapcsolatban szóba jön (nem csak itt).
És ezek után mégis alábecsülnéd?
És ha az egyházakat alábecsülöd, akkor ugyanígy alábecsülöd a tömegtájékoztatás hatalmi szerepét, a tudomány hatalmi szerepét, a bankok hatalmi szerepét... Ha így van, az a te dolgod, de jó ha tudod hogy nem csak én nem értek veled egyet.