Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • uwu
    Végül is nagyjából igazad van.
    Csak sajnos én másról beszéltem. Az én hibám, hogy nem sikerült egyértelműen megfogalmazni amit mondtam, de azért elég nagy falat 1000 év történelmét összefoglalni pár sorban.

A káosz időszakát a viking, arab, és magyar rablóhadjáratok idejére értettem. Akkoriban rájárt a rúd Európa lakosságára. A gazdasági fellendülés és stabilitás hátterének megteremtését a kereszténység is elősegítette.
    Természetesen a színvonal még sok száz évig alulmúlta a római kort, de Európa a újraéledésében jelentős szerepe volt a kereszténységnek, a hétköznapi emberek életét szabályozta főleg ere a szerepvállalásra kell itt gondolni. Az egyház nagyhatalmi törekvései meg olyanok, mint bármi más nagyhatalmi törekvés, van akinek jó, és van akinek rossz.

A "zavarosabb idők" alatt gondolom a feudalizmus árnyoldalára célzol, ehhez semmi köze a kereszténységnek.

Az, hogy rossz a közbiztonság nem egyenlő azzal, hogy egy hadsereg falvakat, és városokat pusztít el, szóval ez inkább részedről nem nyert :D