Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
Tekintve hogy eddig még senki nem élt örökké, én inkább maradok annál a feltételezésnél, hogy nem is lehet.
Tehát ezt az ígéretet a színtiszta hazugság kategóriába teszem.
A túlvilág ígéretét meg szintén. Nekem nincs kedvem azon görcsölni egész életemben, hogy jajmilesz a túlvilágon. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy semmi ilyesmi nincs.
Sőt, számomra ez a legátlátszóbb, csaló-hazug birkaképzés mind közül. Szopjál csak egész életedben, hagyd magad kizsigerelni, kihasználni, tegyél meg mindent _mások_ érdekeit szem előtt tartva, és akkor majd a túlvilágon neked jobb lesz.
Aha, peeeeersze.
Nem ismerős ez az érvelés? Most még egy kicsit megszorítunk, aztán jön a tejjel-mézzel-euróval folyó kánaán... Közben meg rabszolgává válik mindenki.
Ugyanaz a séma, ugyanaz az elnyomó, hazugságokon alapuló hatalmi felépítmény. Csak az egyik esetben vallásnak hívjuk, a másikban politikának.
Ja igen, azt nem mondtam, a vallás az én szememben színtiszta politika. Gyakorlatilag minden részletében ugyanaz: emberek ideológia mellé állítása a cél, a hatalom érdekében. Az eszközök is ugyanazok: hazugság, csúsztatás, szebb jövő ígérete, félelemkeltés, ellenségképek kreálása...
Ugyanaz, ugyanúgy, csak a téma más.