Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
css #791 Miért ne mondhatnám, ha szerintem így volt?
Isten már az Ószövetségben is bizonyította, hogy élvezi, ha kínozhat embereket, illetve ha népeket mészárolhat le. Miért változott volna meg később?
Ha Jézus nem jön le, akkor nem követnek el a nevében ilyen tetteket. (És ezt persze Istennek tudnia kellett előre, hiszen mindenható - ergo csak aljas játszadozás az, amit művel).
Az monoteista vallások mindig is sokkal erőszakosabbak voltak, mint a többistenhívők. Ugyanis ők azt gondolják, hogy csak egy igaz út van, és ezért sokkal kevesebb bennük a tolerancia más nézetek iránt. Jó példa erre a muszlim vallás is, a kereszténység pedig legendásan híres erről.
Ha anno nem tör előre a kereszténység (erőszakosan!), akkor két dolog történhetett volna Európában, és ezáltal ez nyomta volna rá a bélyegét a világra:
1. Egy másik monoteista vallás (pl. muszlim) veszi át a helyét, kiszorítva másokat. Ekkor a kereszténység valószínűleg egy zagyva kis szekta lenne most, vagy még az sem. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy a muszlim vallás nem lett volna képes egész Európára kiterjeszteni a hatalmát. Sőt. Így több vallás is szerepelne most mifelénk, ami elég jó táptalaj a tolerancia felé vezető úton. És szerintem ezért a 2. pont lenne ma.
2. Nem tör előre más monoteista vallás. Ekkor Európa sokféle nagyobb vallással rendelkezne, kezdve a germán, kelta és hasonló vallásoktól a természetvalásokig, magyar táltoshitig, stb. mindent. Ezen utóbbiakra egyáltalán nem volt jellemző, hogy a másik népet pusztán a vallása miatt üldözze. A germánok soha nem térítettek senkit, mikor meghódították. Hagyták a maghódítottakat a saját valllásuk szerint élni. Mi magyarok sem térítettük meg a már itt lakókat (meg a hunok sem). A szlávok sem tettek ilyet, és más népek sem. A kereszténység előtt Európában (pár nagyon elzárt kivételtől eltekintve) nemigen bántottak senkit a vallása miatt. Egyedül az egyistenhitek szokása az, hogy térít - nem egyszer erőszakkal.
Tehát talán kevesebb háború zajlott volna, ha nincs a kereszténység. Kevesebb emebr halt volna meg. Emellett a fejlődés (mind technikai, mind más szempontból) sem lett volna annyira akadályozva. Tehát nem csak hogy előrébb lehetnénk kb. 50-500 évvel technikailag, hanem szellemileg is lényegesen fejlettebb lehetett volna a mai ember. Nem lenne benne alapból ennyi előítélet, bátrabban nézne szembe az ismeretlennel az ember, több lenne benne a kíváncsiság, több önállóan gondolkodni képes egyén lenne. A kereszténység nagyban hozzájárult a dogmáival, hogy ezeket a dolgokat megpróbálja kiölni az emberekből. Hiszen a tanításaival is egyértelműen arra nevel, hogy vakon, gondolkodás nélkül fogadjunk el valamit (amire még bizonyíték sincs).
Egyébként kár ráfogni az egyes emberekre a kereszténység bűneit. Könnyű kitáncolás, ócska kifogás ez, amivel a keresztények sokszor próbálnak élni.
Ha az illetőt először kereszténynek tartjuk (meg ő is magát), majd mikor valamit elkövet, akkor már hirtelen nem is vesszük keresztény számba, azt te minek nevezed? Mert én képmutatásnak és kirekesztésnek.
Ez ismét tökéletes példája a keresztény kirekesztő gondolkodásnak. Korábban írtam is, de arra sem kaptam reagálást (kellemetlen volt, na). Mégpedig azt, hogy ki az, aki megmondja másról, hogy az keresztény-e, vagy nem? Te például? Te akarod meghatározni, hogy mondjuk Kapisztrán János keresztény-e vagy nem?
Ő kereszténynek tartotta magát, és szinte mindenki annak tartotta őt is akkor.
Erre most jönnél te, és azt mondod, hogy ő nem keresztény?
Te vagy az, aki tutja a frankót?
A kereszténység az emberek egyik vallása. Elválaszthatatlan a keresztény (önmagukat kereszténynek tartó) emberektől. A kereszténység a keresztény emberek közössége. Így ha egy keresztény ember a kereszténység nevében követ el valamit, az nem csak az adott ember, hanem az egész kereszténység bűne is lesz.
Ugyanúgy, mint ahogy a nácizmus bűne az, amit a náci emberek elkövettek. Ott is elítélik az egész ideológiát, holott maga az ideológia semmivel sem volt károsabb, mint a keresztény ideológia. És a nevében sem követtek el több bűnt, mint a kereszténység nevében. És persze ott sem maga az ideológia követte el ezeket, hanem az emberek.
Akkor szerinted a nácizmus, fasizmus elfogadható?
(Na, erre sem kaptam anno választ. Ez is túl kellemetlen kérdés volt. :) )