Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
Azt hogy te is tartasz böjtöt annak örülök, és hogy neked is szenvedés az első napok,végre egy emberi vonás))) persze én is böjtölök)))
Azon mit értesz hogy ez állt legközelebb a szkíta kereszténységhez?
Mert a szkíták idejében még nem volt a kereszténység aktív.
I.e 3.századtól már szarmaták voltak e területeken, illetve szogdok és szakák (iráni népek)
Anna Komnéné a besenyőket, magyarokat is hívta „szkítáknak”, „türköknek”, „hunoknak”, „onoguroknak”, „avaroknak”…tehát későbbi említésük minden hasonló
életstílust folytató népre ráhúzható.
Azt onnan lehet tudni hogy szarmaták voltak Jézus idejében már és nem szkíták, ugyanis ők nem íjjal harcoltak jobbára hanem iráni eredet okán, lándzsával és pikkelypáncélzatot hordtak. Amúgy érdekes hogy pannóniában a szarmaták (alánok,jazigok) és a szláv népesség keveredéséből jött létre a „thuath”, tót nép név.
Valamint a honfoglaláskor csatlakozott alánokat hívták böszörményeknek (hajdúböszörmény) és iszlám vallásúak voltak.
Amúgy meg kinek van igaza? Humanember azt mondja hogy inkább mithrasz hívő volt a magyarság, ennyi erővel, és ennyi bizonyíték híján akkor neki is igaza lehet.
Erre még nem reagáltál amit ő írt! Kiváncsian várom helyeslésed vagy cáfolatod e másik ázsiai keletű kultusszal kapcsolatban. Ami tulajdonképp Helios napisten kultusza és misztériuma.
Arról nem is szólva hogy ekkor már nagy volt mind az iszlám és mind a nesztorianus tanok elterjedése, így mind mondtam akár ez is nagy befolyást eredményezhetett.
Konklúzió: mind terjengősen kifejtettem)) lehet persze hogy igazad van, de ennek több írásbeli és régészeti forrásának kellene lennie. Téged is kérdezlek, hogy oké de akkor hol vannak a feltárt temetkezési területeken a maniechus maradványok? Ékszerek, bőrdíszművek és fegyvervésetek?
Az alföldön 17 ezer temetkezési kurgán van, de én nem tudok egy feltártról sem ahol nagyszámú maniechus vagy akár szkíta keresztény emlékek lennének.
Mithras (Helios) napisten kultusza és misztériumát illeti, hogy a magyarok Mithras hívők lettek volna: a misztériumban való beavatást mindenkor földalatti labirintusokban, fény és hangillúziókat szolgáltató szerkezetek, egyszerű emberi erővel mozgatott gépekkel hajtották végre, mint sok leírásban olvasható is.
Nos a Levediában vagy Etelközben hol található olyan barlang, földalatti labirintus ahol ezt végre hajthatták, a nyilván több százezres magyar népességen? És magyarországon persze hogy voltak de jóval előtte. római és itt élő népek birtokolták,mint hogy a fali rajzokon látható...