Mire mentünk kereszténységgel?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Montanosz
de nem gyõzködni akarok senkit, csak arra hívom fel a figyelmet hogy nem gyerekmesékrõl van szó hanem véres valóságról.
no de UFF, én szóltam)))

http://www.kompletta.hu/ http://yanet.hu/

Montanosz
milyen egyház?
ez csak a személyes véleményem a bibliában foglaltak alapján.
és milyen stressz? (göc-göc)

megaztánhát.....ne felejtsd, jézus korbáccsal kergette ki a templom bemocskolóit.
viszont felejtsd el a kisdedet, õ meglett 40 év körüli férfi, és ha fellapozod a bibliát õ mondta a fõpapoknak és nemzetének képviselõinek: bolondok és vakok vagytok! szóval nem kismiskázott....

dronkZero
Szar lehet ilyen stresszben leélni egy teljes életet. Ez rettentõ szomorú és szánni való dolog.

Na látod ez a bajom az egyházakkal, hogy azt mûvelik az emberekkel, ami veled is történt... Szellemi rabszolgaság, a gondolkodás gúzsba kötése. Iszonyat... :(

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Montanosz
itt van Teréz anya.
halála után nyilvánosságra hozták levelezését.
elvesztette a hitét jézusban saját írása szerint.
csak egy reklám figura volt egyháza kezében.
magyarul: simán a pokolra kerül ha halála elõtt nem tért meg hitetlenségébõl.
szóval ezek a dolgok nem gyerekjátékok, az miként döntesz, befolyásolja a családod, rokonaid, barátaid életét. sajnos sokan önzõek és magukat szeretõk.
és mint mások is utaltak rá: a keresztényéget külön kell választani a halott (katolikus), vagy csak nevében "keresztény" (mormonok,jehovatanúi) egyházaktól.
a topik címéhez mérve: mire ment a kereszténységggel az emberiség?
pontosan: rajtuk múlik hogy az emberiség nagy része elkárhozik, vagy nem.
ezt a küldetést adta jézus nekik, és csak nagy szerencse hogy még nem jött vissza, mert aztán az ítélet.....hej

Montanosz
a topik címéhez:
az meg végképp nem jelent semmit ha itt a topikban Szent Szellem keresztség nélküli emberek ítéletet mondanak, vagy véleményt formálnak.
legalábbis a biblia szemszögébõl. abibliáról vagy a kereszténységrõl.
tudni illik a Biblia a hívõknek iratott, akik a Szellem segítségével értik meg a holt betût élõvé téve))) a Szent szellem önálló, gondolkodó, és érzõ Lény, mivel hát Jézus szelleme.így mindenkinek az adott élethelyzetre, problémára ad megoldást.
Ezért nem értik ha azt olvassák hogy a zsidók Istene egy Jézussal.
ebbõl kifolyólag egy kereszténynek mondott ember (mondjuk hegedûs püspök) aki gyûlõli a zsidókat, nyilván nem fog a zsidó Isten kormányzotta bolygóra kerülni.
amúgyis: a nem hívõknek egyetlen mondatt szól a bibliából: bolond (modernül: hülye) az aki nem hisz az evangéliumnak.

Montanosz
ez piciny tévedés, nagyobbik része protestáns felekezetekhez tartozik, dél-amerikáról nem is szólva ahol évente 20 millió újjászületett keresztény van, ott is majd minden országban kissebségbe került a katolicizmus.

Anaid
Én majd elolvasom, most fáradt vagyok egy kicsit...Nem gond?

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Nem gyõzöm kérni, nézzétek meg a magyartaltos.info oldalon a tár/tudástár/Szántai Lajos és Pap Gábor elõadásait!
Fogalmatok sincs a vallásról, meg az igazi kereszténységrõl!

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Anaid
Tisztelem a hitüket, az enyém kicsit másmilyen..

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Christiansen
ez a film elsõsorban nem a vallásokról szól, így csak vázlatosan szedték össze a dolgokat(elég volt ennyi adat:)
A filmnek csak a harmada amit láttál, a másik két rész az USA kizsákmányoló hatalmi törekvéseirõl szól..a vallás pedig a társadalmi kontroll egy eszköze, ahogy a film a Kr.u.325-ös niceai zsinattal említi is.

amúgy Amerika 90%-a hithû katolikus :D

Anaid
Azt már meg sem kérdezem, hogy olyan apró egyezések, mint Gábriel arkangyal megjelenése Mohamed elõtt, meg más egyezések, amik a Bibliában meg a Koránban egyaránt szerepelnek miért nem lettek megemlítve...Ez már egy kicsit sok lett volna? Szerintem alapjaiban minden vallás egyezik: a Jó és Rossz harca, erkölcsi normák felállítása.
Az én hitem, ha annak nevezhetõ egyáltalán kicsit másmilyen, mint egyházak, szekták egyebek elvárnák.

Christiansen
az is azt mondja, hogy törzsi szinten kezdõdött
a vallás, a nap imádatával

Anaid
Olvastam vmi ilyesmit, hogy volt vmilyen õsvallás, amelybõl a késõbbiek kialakultak. Hát a más topicban belinkelt film ezt nem tûnik cáfolni.

Anaid
Véleményem: okosak voltak a tudomány területén.

Miért keverném össze a katolikusokkal?
Igen, tudom, mit jelent a katolikus. Ezt valahol még általánosban tanították. Sõt, képzeld, a protestánst, az unitáriust és az ortodoxot is tudom, mit jelent. :P
Egyik kutya, másik eb. Boszorkányüldözésben pl. a protestánsok még a katolikusokat is beelõzték. A vallásháborúkhoz is több fél kellett, nam egy.

\"Damnant quod non intelligunt.\"

Christiansen
a probléma az, hogy a vallás intézményesítése ellen protestáló
ellenreformáció (és megannyi hasonlóan szánalmas irányzata)
ugyanahhoz a rómaiak által átírt bibliához "tér vissza"
gyakorlatilag ugyanaz a sötét középkor, csak ma már liberalizmus van..

Az a baj, hogy a keresztényeket összekevered, vagyis a cikk írója összekeveri a Romlott Kaotikusokkal.

Tudod-e mit jelent a katolikus szó?
Ugye nem!
Azt jelenti (latinul), h egyetemes.
Kérdem én, hogyan lehet valami egyetemes, ha már egyszer római???
Amúgy a többi jelzõ stimmel, csak a római katolikusoknak kell címezni, nem a keresztényeknek.

Valóban érdekes ez a keresztény vallás:
"Öltek az életért, harcolnak a békéért, gazdagszanak a szegényekért, szeretkeznek a szüzességért, kiközösítenek a toleranciáért, gyûlölnek a szeretetért."
http://vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=57820
:)

Én nem találtam. Viszont könyvben megjelent.

Anaid
Hát, tuti nem a te világod, de tolerálni illene. Szerintem.
Nem érted, én sem mindent, de tiszteletben tartom.

Christiansen
hát ez még csak a jéghegy csúcsa, ezen felül még röhejesebb és szánalmasabb dolgok vannak, kezdve azzal hogy 3400 fajta keresztény
vallás létezik

Anaid
Csak részleteket ismerek Júdás evangéliumából. Valahol el lehet olvasni az egészet, pl. NET-en? (Csak kíváncsiságból.)

Voltaképpen nem egyetlen ember állította össze a Biblia mai könyveit, hanem egy zsinaton döntöttek errõl. Viszont tény, hogy erre az áldást egy ember adta. Úgy hívták: Nagy Konstantin.
Ha a neten utánanézel a Niceai zsinatnak, akkor választ kapsz erre.

A Júdás evangéliuma nagyon jó kis könyv. Meglepõen sok egyezés van a többi evangélista írásával, viszont van eltérés is.
Júdás evangéliuma szerint (asszem ezt sem õ írta amúgy) õ azt tette, ami neki rendelve volt. El kellett "árulnia" Jézust, hogy az beváltsa amiért jött.
Emellett van egy fontosabb gondolata is a könyvnek. Mégpedig az, hogy Jézus valójában NEM Jehova fia. Tehát nem a zsidók istenének a fia - mint ahogy azt most sokan gondolják. Egy jóval afölött lévõ entitást tart Jézus "küldõjének".
A könyv szerint ami a Biblia könyveiben le van írva "Isten" (Jehova) megnevezéssel, az nem ugyanaz az isten, mint aki Jézust küldte a Földre.
Jézus mondta is, hogy óvakodni kell a hamis istenektõl, és Júdás szerint Jézus ezalatt Jehovára (is) gondolt.
Szóval érdekes.

Ahkor ha nem bánod, megkérdeznélek, hogy hova sorolnád Pál levelét a rómaiakhoz.
Tény, hogy sok írást késõbbi emberek írtak. Viszont ez nem csak Pál esetében igaz, hanem máshol is. Tehát ha meg így nézzük, akkor majdhogynem egyik apostol sem írt semmmit. :)

Nem tudom, kik azok a zsiráfok, de nem is mennék bele ilyesmibe.
Mellesleg a Holt-tengeri tekercsek nagy része jelenleg közismert. És van pár másik régi irat is, ami közkincsé vált. Pl. Júdás evangéliuma már magyar nyelven is megjelent, és igen érdekes egy iromány.

Anaid
Láttam egy filmet, ami arról szólt, hogy alapvetõen egyetlen ember válogatta ki a régi tekercsekbõl, milyen "tanokat" kövessenek utána. Sokkal több volt, szelektálta.
Mi a véleményetek a Júdás evangéliumának nevezett feljegyzésrõl?

János a jelenésekrõl c. könyv az tényleg Jézus apostolának, Jánosnak a könyve.
Pál semmilyen könyvet nem állított össze, meg nem írt le semmi ilyesmit.
Amit leírtak vagy 200 évvel késõbb görög nyelven az addig csak szóban terjedt.
Amit meg eredetiben megtaláltak ( a Holt tengeri tekercsek) arra a zsiráfok rátették a kezüket ki tudja, mi is van azokban leírva?

Jézus egyik (fél)testvére Jakab valóban apostol volt. Ám a többi testvére nem követte õket. Erre mondta Jézus, nem lehet senki saját hazájában próféta.. :D

Ez nem igazán így volt. Nem volt két Biblia még véletlenül sem.
Voltak könyvek, melyeknek bizonyos részei belekerültek, más részei nem. De nem Pál meg Jézus testvére írta ezeket. Pál pl. írt bele részleteket, de az csak egy töredéke. A Biblia nagyon nagy része (Ószövetség) már jóval Krisztus elõtt is megvolt. Az Újszövetség pedig párszáz évvel Jézus halála után alakult ki.

szerintem a keresztény egyház "rontja meg" a keresztényeket
dronkZero
Nem is kevés. Rég voltam misén, nem emlékeztem már. Két hete voltam egy esküvõn, szertartáson. Hát nem gyenge. Mint az ovi: mondókák, énekelgetés, így tett a kezed, most állj fel, most leülhetsz, most térdelje le... Egyszerûen röhejes, és nem fér a fejembe, hogy létezik ember, aki ezt élvezi és szüksége van rá.

Na mindegy, nem az én dolgom, nem az én világom.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

elolvastam kb az elsõ oldalt

sokan nem jönnek rá hogy a nem a kereszténységgel van a baj hanem a keresztény egyházzal
belekotnek ebbe:

nos nemtom mennyire vagyunk otthon a Bibliában, de tudni kell róla, hogy... hát hogy is mondjam, "ez nem az igaz, hanem a jó". ha jól tudom, anno "két biblia" is készült, az egyiket elfelejtettem ki, azt hiszem Jézus testvére (most lehet h fságot mondok), de nem is az a lényeg, hanem az, hogy olyan ember írta, aki nagyon közel állt Jézushoz, mind barátilag, mind úgy is, hogy õ személyesen ismerte. nos az õ bibliája végülis egy önéletrajz lett volna, ami Jézust, mint embert mutatta volna be, a mindennapi, az emberi Jézust.
De végülis a "másik verzió", a mai "nyerte meg a versenyt", amit ha jól emlékszem Pál állított össze. Ebben csak annyi a szépséghiba, hogy õ sosem, kiemelném, SOSEM találkozott Jézussal, csak elbeszélések alapján hallott tetteirõl, s róla. Így ez nem is lehet olyan igazi, hisz nem magáról Jézusról, hanem a cselekedeteirõl szól, ami nem rossz, hisz látjuk elérte célját, de mégsem az emberi énjét, hanem az isteni eredetét tárgyalja.
A legérdekesebb dolog az egészben, hogy a bibliában, a maiban egy árva szót nem ejtenek a "mindennapi Jézusról", aki pl evett ivott, dolgai voltak, bla-bla. ilyen így nincs a bibliában, ami nagyon érdekes, és ez lehet egy kicsit visszataszító, hogy olyan idegen nekünk ez a dolog, hisz õ nem evett, hanem elment imádkozni, s ez a mindennapi emberi arcnak idegen. ezért lett volna érdekes, ha mindkét bibkia megmarad, nah akkor az lenne ám a buli :D

Na szoval 1 biblia keszult amit Nagy Konstantinusz parancsara hoztak letre a papok azert hogy megerositsek az orszagot a keresztenyseg altal. A felhasznalt anyag az 2 apostol es meg 2 szemely konyvei(emlekirat, eletrajz,...). Ezeket azert valasztottak mert istenitettek Jezust, a tobbi apostol leirasaiban inkabb normalis emberkent volt jezus bemutatva....
Pluskast
Igen ez igaz is. Sõt ha Mithras vallás nem követi el azt a hibát, hogy csak férfiak számára volt "elérhetõ" úgy szerintem ma is létezõ vallás lenne. Igaz, hogy a keresztény vallás sok más "pogány" vallásra épûl. Ott van a karácsony. Nem is jézus születését ünnepeljük hanem Mithras-ét:) Jézus nem is december 24-én született.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Ezért van nagy szükség a keresztény egyház megreformálására.
Ha igaz a jóslat, 16. Benõ úgyis az utolsó elõtti pápa.

Szerintem is így van. Visszaéltek a kereszténységgel is, a megszabadulás örömhírét közlõ írásból félelemkeltõ állapot-megõrzõ mûvet csináltak egyszerû félremagyarázással.
Így igaz.
S pont ez az ami miatt úgy tartom, hogy bár a Bibliában, s minden más szentkönyvben vannak történelmi események is (?!), de valójában ezek az emberi, s társadalmi morál "ápolására" hivatottak. Azért "", mert ezek piszkosul álszentek is egyben.

Walk the Talk.

Végül is sokáig azzal etették a népet, h milyen jó, hogy ti szegények vagytok, mert ti a mennybe kerültök, a gazdagok (akik elveszik a kis javaitokat és elmulatják, jól érzik belõle magukat) azok meg a pokolba.

Ez nagyon jó propaganda szöveg a kisemmizett szegények nyugton tartására.

Igazad van!
Olyan vallás, hit nincs, mely nem valamely elõzõnek a folytatása.
Minden hitnek voltak anyagi haszonélvezõi, s így híveket kellett maguknak toborozni.
Miért pont Rómában alakult meg az új vallás? Azért mert a papok / az elõzõek / tudták, ha nem újítanak, a történelem kukájába kerülnek.
Konstantin pedig qrva okos volt.

Walk the Talk.

Bizony jó sok kérdés van még. Ott van például a hihetetlen hasonlóság Jézus és Mithras között. A kereszténység rengeteg dolgot átvett a késõbb háttérbe szorított vagy kiírtott "pogány" kultuszokból.
Már bocsi, hogy beleszólok. ;)

Amirõl írsz megint a megfoghatatlanság homályába vész:)

Walk the Talk.

még általános- még nem általános

Walk the Talk.

csak kérdezem: Nem lehetséges az, hogy csak az idõk távlatából tûnik minden ilyen tök "egyszerûnek"?
Volt egy "ember", aki az akkori még általános tanokat hirdetni kezdte?
Hiszen minden vallás kivétel nélkül az elõzõ alapjaira épül.
Gondolom, hogy a hit-ben már annyi ember kéznyoma foglaltatik, hogy igazából nem lehet tudni, melyik a való.
Biblia az etalon?
No ne! Hogy hányféleképpen értelmezik...................

Walk the Talk.

Pluskast
Ez is igaz pláne, hogy héberrõl fordították görögre aztán latinra aztán meg onnan saját nyelvre. De Jézussal kapcsolatban is sok az érdekes kérdés. Tegnap olvasgattam egy könyvet Edgar Cayce-rõl nagyon érdekes könyv. Õ a 20. század elején élt az Egyesült Államokban és a reinkarnációról ír illetve látnok volt és ezzel kapcsolatos élményeit írja le. Nagyon érdekes dolog az, hogy nagy valószínûséggel Jézus esszénus tanokat hírdetett illetve gyerekkorában esszénusok tanították akik meg hittek a reinkarnációban. Szóval sok érdekes kérdés van még Jézus személye körül.

no no, Jézus tanait utólag jegyezték le - tudtommal tõle nincs irásos bizonyiték -:))) - így aztán az autenticitásuk meglehetõsen vitatható!
Pluskast
Na igen. Az, hogy az Ó-szövetség bekerült a bibliába az Nagy Constantinus-nak meg pár papnak köszönhetõ. Meg többek között sok-sok olyan tan, tézis is kimaradt amikkel akkor õk nem értettek egyet mert számukra nem volt elfogadható. Szóval nekem pont itt vannak a kétségeim a valással kapcsolatban. Arrol már csak nem is beszélve, hogy ez a csomó hitvita, hogy szentháromságtan meg stb ez már csak a hittudósok gonolatai voltak. Jézus tanaihoz semmi köze sincsen.

Háát igen, akárhogy is csûrjük-csavarjuk az Ószövetség ténylegesen a zsidó nép Krisztus elõtti történelme. Az eleje évezredes szóhagyomány - s az ezzel velejáró torzitások/szépitések/átmagyarázások - az irás elsajátitásától kezdve pedig meglehetõsen hû történelem tükrözés.
Az, hogy bekerült a kereszténység szent könyvei közé csak annak köszönhetõ, hogy elfogadják a zsidók istenét (Jehovát) a sajátjuknak, kiegészitve szentháromsággá + Jézus tanaival. Mellesleg Mohamed sem csinált mást, mint a zsidó és a keresztényvallásból átvette azt ami neki megfelelt és kiegészitette az arabok vallási hagyományaival. Ezeket ötvözte moszlim vallásá.

valahogy így van, ezért nem árt meghúzni a határt a terminológiai átfedések ellenére is. Amire rákérdeztél, abban a hsz-ban az izmusokat kizárólag a filozófiai tanokra vonatkoztattam.
Pluskast
Ja az uccsó mondat csak egy egyéni kósz gondolat toldás volt:)

Pluskast
Én nem kevertem. Amiket leírtam izmusokat mind köze van az istenhithez. Hogy az istent hogyan nevezik az már részletkérdés. Budhizmust nem említettem mert az valóban nem az istenhitrõl szól, hanem ahogy te is mondod egy filozófiai irányzat mint ahogyan a konfúcianizmus is vagy a sintoizmus. Amúgy az ázsiai vallások filozófiai irányzatok és nem az istenbe vetett hitrõl szólnak.

ha miszticizmust mondunk, akkor abban benne van minden vallási felfogás/felekezet. ha teizmust akkor az =istenhit, ellentéte az ateizmus. De a vallások többsége jóval kevésbé egy bizonyos filozófiai irányzatot jelent, mint egy-egy jellegztes istenfelfogással, szertartásegyüttessel járó közösséget.Vannak olyanok amelyekben több a filozófiai elem (budhizmus, santoizmus, stb), de nem ez a jellemzõ.
A teizmusokban (vallásokban) közös az istenhit, a túlvilági életben való hit, a bün és bünhõdés fogalma, stb. A filozófiai irányzatokban ilyesmirõl szó sincs. Nem kellene keverni a vallást és a filozófiát, mégha létezik is olyan válfaja, hogy vallásfilozófia.