Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
No átrágtam magam a linkeken, gábort is beleértve.
Nagyrészét elfogadhatónak tartom, és elképzelhetőnek.
Bár maga gábor is mondja hogy ezen dolgokra kevés a bizonyíték, illetve csak feltételezés.
Ezt még jól érzékelhető erős érvelésed illetve ügyes „huszárvágásaid” sem mentesítik)))
Bár örülök hogy jól érvelő és nem handabandázó emberbe futottam bele.
De úgy vélem ellenedben hogy mani hatása kevéssé érvényesült,mint gábor is állítja)))
1. maniechus magyarokat látó kijevi P. püspök is tévedhet, hisz ekkorra más a nesztoriánus eszmék is elterjedtek a pusztai népeknél is, pont iráni missziósok segítségével. Tehát lehettek efféle magyariak is.
2. másik, hogy magyarokat életmódjuk miatt sűrűn keverték török népekkel, és viszont.
Ráadásul tudható hogy kijev alatt szórvány török nemzetségű népek is laktak a magyarokkal együtt. Ráadásul amit én is említettem és te is jól látod: a vegyes házasságok teljes zűrzavart idéznek elő a temetkezési szokások figyelembevételénél.
1. Általad idézett vers nem bizonyíték: nem rólad van szó, - de mivel történt hogy topiktársunk önhatalmúlag bebigyesztette jézus nevét egy nekem küldött szövegbe - , érthetően óvatos vagyok e tekintetben.
2. Veled egyetértésben tudom hogy a katolikus egyház megsemmisíti és hamissá teszi a bizonyítékokat, így állandóan öszzemossa az evangéliumi gyülekezetek tanításait, más eszmékkel, így a maniechus tanításokkal. Így az ima lehet egyszerű kereszténnyé is, attól hogy úgy véled, és így tájékoztattak téged: maniechus ima.
3. Mani jézus után következő isteni kinyilatkoztatásnak tartotta magát, így nehezen elképzelhető hogy jézushoz imádkozna, hisz „felsőbbrendűnek” tartotta magát mózesnél vagy jézusnál,mint megfigyelhető ez a viselkedés mohamednél is.
4. Interneten elérhető az egyiptomban talált mani kánon részlete, hát nemigen van benne szó krisztusról, legalábbis a bibliairól nem. Másféléről igen,de hát a satan is ismerte az igét és idézte is amikor megkísértette jézust, de attól még nevetséges lenne állítani hogy a satan keresztény)))
5. Át néztem pár honlapot a témában: sok helyen hivatkoznak mondjuk Theorges Manitorikus-ra.. Ismered? Nem hiszem, hisz csak most találtam ki)))
De teli van ilyen fantázia nevekkel az e témába vágó magyar honlapok többsége. Érdekes módon sehol az egész földkerekségen nem említik őket, illetve ha igen, kiderül hogy halvány köze sincs a „magyarkodó” témához mert fogorvos peruban(((
Szóval ilyesmiktől inkább hitelét veszti a dolog, természetesen majd a videók után is nyilatkozom….
6. külföldi oldalt szinte nem találtam a Manichaeism és magyarság kapcsolatáról.
Az meg végkép zavaró hogy papp gábor így mondta, papp gábor meg soltra hivatkozik egy fórumról))
Amúgy sem ismerem, pedig történelemmel foglalkozom és össze kellett volna már futnunk, más nem virtuálisan.
Mert ha Kristó Gyulára hivatkoznál azt mondanám oké, mert ő mérvadó nemzetközileg elismert. Ha neki van könyve akkor ezt elolvasom.
Tehát engem nem zavar a magyarok esetleges parthus eredete, mivel én is az iráni(méd) eredetben gondolkodom, meg amúgy is sváb származású leend.)))
Pusztán kétségesnek tartom a mani vagy egyéb iráni, ázsiai eredetű (mithrasz) misztériumok,vallások nagy befolyását a magyarokra. Abban hittek amiben akartak de inkább véleményem szerint a sámáhit volt a fő a hitvilágukban.