Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • Montanosz
    kedves solt!

sarokba szorítottál, mivel hellyel közel a katolikus egyház "ajánlásához" azt irtad amit jómagam is gondolok.
    talán kivéve azt hogy én még judeo-krisztián egyháznak sem tartom, de mindegy, ez a legkevesebb.
    mani és követői némileg kicsavarták, a kersztény tanításokat, a szentháromságot hozom fel példának.
    arról nem is szólva hogy sok evangéliumi egyházat összemostak a katolikusok által írt történelem írói, mivel az inkvizíció igencsak megsemmisítette a valós dokumentummokat.
    waldens,bogumil,albigens,huszita testvéreket mind megvádolták mani, és még rosszabb, ariánus meg egyébb eretnekségekkel.
    a biblia szempontjából - szentháromság, jézus emberi és isteni mibenléte,satöbbi - ezek vitatása eretnekség. természetesen a mária kultusz is az.
    a fordítások nyelvtani, esetleges férefordításai, - az eredeti görög és latin nyelvű levelek megléte miatt és újrafelfedezései okán, - nem befolyásolják az adott ige mibenlétét, sőt több fordítás összevetése csak erősíti megértését.
    tehát amire célzol, az nem értelmezési hiba oka lehet, ebben a föld minden biblia kutatója egyetért, felekezetlenül függetlenül. legyen hát így!

Solt!
    az egész római levél erről szól! ne nekem higgy, henem az Igének!
    főleg a 11 rész!
    Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen; mert én is izráelita vagyok, az Ábrahám magvából, Benjámin nemzetségéből való.
    Nem vetette el Isten az ő népét, melyet eleve ismert....Ekképen azért most is van maradék a kegyelemből való választás szerint.
    ...Mert néktek mondom a pogányoknak, a mennyiben hát én pogányok apostola vagyok, a szolgálatomat dicsőítem...

Tehát Pálként mondja))))))

Mert nem akarom, hogy ne tudjátok atyámfiai ezt a titkot, hogy magatokat el ne higyjétek, hogy a megkeményedés Izráelre nézve csak részben történt, a meddig a pogányok teljessége bemegyen. És így az egész Izráel megtartatik, a mint meg van írva: Eljő Sionból a Szabadító, és elfordítja Jákóbtól a gonoszságokat: És ez nékik az én szövetségem, midőn eltörlöm az ő bűneiket. Az evangyéliomra nézve ugyan ellenségek ti érettetek; de a választásra nézve szerelmetesek az atyákért.
    Mert megbánhatatlanok az Istennek ajándékai és az ő elhívása.

Tehát Izrael kiválasztása nem változott!
    Pusztán háttérbe szorulásuk azért történt hogy mi megtérhessünk az Életre!
    Arról nem is szólva hogy 1Kor 16,22. Ha valaki nem szereti az Úr Jézus Krisztust, legyen átkozott! Maran atha.

természetesen a bibliába nem került minden bele, egy rakat levél, írás kimaradt, at került bele amiről a Szent szellem úgy gondolta hogy a helyes, krisztusi életvitelhez elegendő. ez így lett az utóbbi 2ezer évben.