Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • forrai
    #2021
    Attól függ, mit nevezünk tudatnak, mit nevezünk vallásnak.
    Egyetlen ember nem élhet meg.
    Több ember között kell, hogy legyen kölcsönkapcsolat.
    Ezeknek a vallás egy elvont formája, ami a gyakorlati életkérdéseken kívül áll. Sok esetben azonban törvénykönyv, és tankönyv is volt.
    A vallás emberközösség-szervező is.
    Nemcsak a Biblia fontos, hanem az, hogy 12 apostol komoly szervező munkába kezdett, szerte a világon.
    A Biblia azon szavai, hogy mikor Jézus kilehelte a lelkét, vihar támadt, és a szentély kárpitja középen kettéhasadt, engem arra asszociálnak, hogy abban a pillanatban fogant meg az emberközösség, az egyház!
    Mert a szentély kárpitja, mint egy szellemi DNS, Isten alkotó képességét osztotta meg ily módon az Ember, és a most születő Emberközösség között!
    Ami egy igen furcsa gondolat, hiszen akkor még nem tudhattak arról, hogy valamely új teremtmény osztódással szaporodhat!
    Ez számomra tehát az emberközösség teremtése misztériumának kezdete.
    Mert utána az apostolok elindultak, közösségeket hoztak létre, amelyeket kezdetben üldöztek, majd a kereszténység államvallássá vált.
    Elterjedt, és nőt: kb 1000-ben alakultak ki a már "szervnek" gondolható államformációk (nekünk II. Szilveszter pápa adott koronát: szülőhelyén, Saint Simonban Szinte Gábor csodálatos freskóval díszitette a templomot).
    Tovább erősödött, míg 1500 ban az "agya" már eléggé fejletté vált, hogy a domináns énjét meghatározza.
    Ez az esemény 1503-1505 között, Leonardo és Michelengelo Palazzo Vecchioi nagyon kemény összecsapásán játszódott le, amelyből a fiatalabb, modernebb gondolkodás került ki győztesen.
    Ezután felszerelkezett az új teremtmény a hatékony működéséhez szükséges rendszerekkel, és intézményekkel (utak, távközlés, stb.) míg végül a közös gondolkodáséval is, ami az internet.
    Kisvártatva, világháborus fájdalmak között, talán meg is született már?
    2000 évbe telt, nem 9 hónapba! Nehéz szülés volt, remélhetőleg már megtörtént...
    Most jön még csak a gyermekkora, az ifjúsága, a felnőtté válása még messze van...
    Mi ennek a tudati óriásnak csupán csak egy egy sejtje vagyunk, akik cserélődnek ugyanúgy, és anélkül, hogy ő észrevenné! Ki emlékszik már arra a több éve elvesztett fagocitájára, aki pedig Dugovics Tituszként mentette meg őt a szénanáthától?
    Mi cserélődünk- de a tudati óriás- az emberközösség megmarad, aki volt.
    És ki volt? Talán az egyház...