Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • css
    1. Tudom. Azért írtam.
    2. Én nem hiszek.
    3. Nem nyert. A vasárnapot ünnepelték már jóval a Gergely naptár előtt is. Csak a korai keresztények ünnepeltek szombaton. Meg pár, többi keresztény által sokat üldözött szekta.
    Eredetileg tehát a keresztényeknél is szombat volt az ünnep.
    Csakhát ugye Európában a kutyát sem érdekelte egy zsidó származék vallás ünnepe, így gyorsan át is tették vasárnapra. Hogy ez ellenkezik a tízparancsolattal? Ugyanmár, hol számít az?! A lényeg a hatalom. :)
    Így szépen rátelepítették a saját kis vallásukat a keresztények a Nap ünnepére. Hiszen a legtöbb nép azt ünnepelte. Kezdve pl. az akkor Róma szerte igen népszerű Mithras kultusszal. Vagy a germánok szokásaival. (A Sunday vagy Sonntag jelentése egyértelmű gondolom - a Nap napját jelenti. Mint ahogy a Monday vagy Montag a Hold napját.)
    Ahhoz, hogy a kereszténység elterjedjen az egyszerű emberek körében, meg kellett volna szüntetni a korábbi ünnepeket. De hát az nem megy egykönnyen ,mert az emebrek megszokták évezredek alatt, hogy mit ünnepelnek. Így a kereszténység volt kénytelelen alkalmazkodni. Rá kellett, hogy települjenek a korábbi ünnepekre, kiszorítva azt.

- Így lett Jézuska születése decemberben (a korai keresztények nem akkor ünnepelték). Hiszen Mithras (a Nap istene) szülinapja is ez volt, na meg hát akkor volt a napforduló, ami a legtöbb népnél nagy ünnep. Gyorsan ki is derült Niceában, hogy Jézuska már nem januárban/februárban született, hanem decemberben.
    :)
    - Így lett a húsvét is akkor, amikor. (Hiszen tavaszünnep volt akkoriban ez az időszak. A termékenység ünnepe. Erre utal a sok népnél a termékenységre utaló szokás: tojás, nyúl, stb.)

A keresztények rátelepedtek a már meglévő nem keresztény ünnepekre, pusztán azért, mert hatalmat akartak.
    Az, hogy ezzel a saját tanításaikat is semmibe vették, az nem számított. (Hisz ez soha nem is érdekelte nagy többségüket.)
    Sőt, egyes felekezetek át is írták jól a kis Bibliájukat, hogy nehogy az értelmesebb hívők kellemetlen kérdéseket tegyenek fel, és rájöjjenek, hogy nem minden úgy van, mint ahogy azt tanítgatják.

Ilyen ez. :)