Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
-
Jn. 10,25-30
Jézus így válaszolt nekik: „Megmondtam nektek, de nem hisztek. Atyám nevében végzett cselekedeteim tanúskodnak mellettem,de ti nem hisztek, mert nem az én juhaim közül valók vagytok.....Én és az Atya egy vagyunk.”
Magyarán azonosítja magát Istennel
ApCsel. 11,26
Így történt, hogy egy teljes esztendeig dolgoztak együtt a gyülekezetben, és igen nagy sokaságot tanítottak. A tanítványokat pedig Antiókhiában nevezték először keresztyéneknek.
A szövegkörnyezetet elolvasva a tanítványok élete, tanítása, mentalitása Jézus Krisztusra utalt. Ők nem egy elvont ószövetségi istent hírdettek, hanem az ószövetségi megváltót azonosították az újszöv Jézusával.
Krisztus (Messiás) egyenlő Istennel.
(Jn5,18)
"Ezért a zsidók még inkább életére törtek, mivel nemcsak megszegte a szombatot, hanem az Istent is Atyjának mondta, és egyenlővé tette magát az Istennel."
Tehát Jézus önmagát azonosította az ószövetségi istennel.
(Lk24,27):
"És kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban róla szólt."
Tessék! No comment!
1. A zsidók az Isten Fia kifejezést a Krisztusra (messiásra) alkalmazták, aki egyenlő Istennel. Jézus Isten Fia, Krisztus.
2. Csak Istent imádhatjuk, márpedig a megnyitott értelmű tanítványok Jézust imádták.
3. Csak Istennek szolgálhatuk, márpedig Jézus új parancsot adott nekünk, és arra kért minket, tartsuk meg parancsait.
4. Angyalt nem imádhatunk (még a főangyalokat se).
Jézus tehát Isten, még ószövetségi értelemben is.