2210
Mire ment az egész kereszténységgel az emberiség?
  • Solt
    Én keressem meg? És az a kazár kagán azt mondta, hogy Jézus az ószövetségből tanított?

• Montanosz
    keresd meg te: pár napja vitatkoztunk ott említettem név szerint hogy mely arab történelemtudós levelezett a kazár kagánnal, amikor a magyarok eredetéről vitatkoztunk.
  • Montanosz
    Nemes Ákos-t kifelejtettem)))
    ő is írt arról hogy a teljes írás istentől ihletett.

• Solt
    És ezek az emberek azt írják, hogy Jézus tanított az ószövetségből? Ha ezt írják, akkor ezt mire alapozzák? Csak nem az ószövetségre?

Az egésznek a lényegét nem érted amit magyarázok...
  • Solt
    Hozzászólás számokat azokról, amiket a #1112-n sorolsz! Olvasd el a #1113-t, aztán várom a számokat...
  • Montanosz
    csak pár magyar név:))
    Szobota Zoltán, Pécsi Tibor, Répás László, Rugási Gyula.
    ezen emberek munkássága teljesen nyíltan elérhető, ismertek a szakmájukban. egy része biztos a neten is fenn van.
  • Montanosz
    milyen számokat?
  • Solt
    Na csak itt megint egy a gond azon kívül, hogy ez ugye mind bibliai idézet!

Az ószövetségben végig messiásról, vagyis egy bizonyos népet, mindenki más kárára felemelő istenről van szó, Jézus egész tanítása pedig az EGYETEMES megváltásról szól... pont ezért nem ismerik el a zsidó vallásúak!

Ez megint olyan lényegi ellentmondás mint a bosszúállás, és a szeretet hirdetése...
  • Montanosz
    Jn. 10,25-30
    Jézus így válaszolt nekik: „Megmondtam nektek, de nem hisztek. Atyám nevében végzett cselekedeteim tanúskodnak mellettem,de ti nem hisztek, mert nem az én juhaim közül valók vagytok.....Én és az Atya egy vagyunk.”
    Magyarán azonosítja magát Istennel

ApCsel. 11,26
    Így történt, hogy egy teljes esztendeig dolgoztak együtt a gyülekezetben, és igen nagy sokaságot tanítottak. A tanítványokat pedig Antiókhiában nevezték először keresztyéneknek.

A szövegkörnyezetet elolvasva a tanítványok élete, tanítása, mentalitása Jézus Krisztusra utalt. Ők nem egy elvont ószövetségi istent hírdettek, hanem az ószövetségi megváltót azonosították az újszöv Jézusával.

Krisztus (Messiás) egyenlő Istennel.
    (Jn5,18)
    "Ezért a zsidók még inkább életére törtek, mivel nemcsak megszegte a szombatot, hanem az Istent is Atyjának mondta, és egyenlővé tette magát az Istennel."
    Tehát Jézus önmagát azonosította az ószövetségi istennel.

(Lk24,27):
    "És kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban róla szólt."
    Tessék! No comment!

1. A zsidók az Isten Fia kifejezést a Krisztusra (messiásra) alkalmazták, aki egyenlő Istennel. Jézus Isten Fia, Krisztus.
    2. Csak Istent imádhatjuk, márpedig a megnyitott értelmű tanítványok Jézust imádták.
    3. Csak Istennek szolgálhatuk, márpedig Jézus új parancsot adott nekünk, és arra kért minket, tartsuk meg parancsait.
    4. Angyalt nem imádhatunk (még a főangyalokat se).
    Jézus tehát Isten, még ószövetségi értelemben is.

• Solt
    LUITPRANT cremonai püspök 910-ben írja, miután a magyarokkal egy éven át állandó érintkezésben volt:
    "gens hungarorum videlicet christiana..." azaz "a Magyar Nemzet nyilvánvalóan keresztény".
  • Solt
  • Solt
    A számokat kérem! Ellenőrizni akarom, mert megy a csúsztatás elég keményen...

Te veszed természetesnek, és még sokan mások! Pont ezért nem vagytok hajlandóak lényegi ellentmondásokat észrevenni... #115
  • Montanosz
    a magyarságról meg parthusoknál vitatkoztunk ott is linkeltem.
    teljesen terészetes hogy "szövetség" van az ó-és új között, ezt rajtad kivül senki nem vitatja, de majd arra is keresek forrást.
  • Solt
    Ez a másik fele... megint egy állítás, és egyből hiteltelen az egész oldal! Nézz utána a Szkíta - HUN - Avar művészetnek, aztán vesd össze a miénkkel...

Ez a keresztes agymenés meg egyszerűen vicc! Megint arra tudok neked hivatkozni, immáron sokadjára, hogy linkeltem neked ide korábbi írásaimat, amiben a kereszt téma is érintve van! Erre megint ezzel jössz... Az egyenlő szárú mellkereszt, ami honfoglalás korabeli sírok jellemző lelete, mégis mire utalhat? Zsidókra, muzulmánokra? Nézd meg a Szent Koronát felső nézetből...

Nyugodj bele, a Szent István előtti magyarok már bőven keresztények voltak... sőt... azok voltak a keresztények, szemben Rómával...
  • Montanosz
    templom a 3. századbanból:
    "...A padlón adományozók nevei és egy hal-szimbólum látható. Az előbbiek között van egy Gaianus nevű római katonatiszt, aki egy "asztal"-t ajánlott fel Jézus Krisztusnak – ennek töredékeit meg is találták –. Az itt előkerült kerámia, a hal, mint keresztény szimbólum, a görög felirat stílusa, mind arra utaló jelek, hogy a templomot a 3. században már használták. A Megiddó – a bibliai Armageddon – közelében álló épületről a régészek azt állítják, hogy nemcsak a Szentföld, hanem az egész világ legősibb keresztény gyülekezőhelye..."

világ eddigi legrégebbi keresztény imaháza. Nincs benne kereszt!

• Solt
    Egy büdös szóval nem mondtam, hogy nálam az igazság! A beszélgetés eleje óta azt mondom, hogy lényegi ELLENTMONDÁS van Jézus tanítása, és az ószövetség közt!

Ehhez nem kell írás, ehhez elég a tetteket nézni, de te ennek ellenére jössz ezzel az elvakult ószövetség mániáddal! Te bizonygatsz nekem! Amiket én mondok ahhoz még ész sem kell, csak egy kis logika...

Van egy bosszúszomjas, erőszakos, pusztításra uszító Isten, aki a földre küldi saját fiaként a szeret hirdetőjét! És te azt akarod velem elhitetni, hogy a kettőnek köze van egymáshoz! Gondolkozz már egy kicsit... vagy Jézus nem foglalkozott azzal, hogy az apja miket mondott, vagy az Isten csinált magából totális hülyét, hogy olyan fiút küldött a népe közé, aki egyik pillanatról a másikra totálisan az ellenkezőjét tanítja annak, amit eddig ő tanított!

Gondolkozz el ezen, ehhez nem kell semmiféle írásos bizonyíték...
  • Montanosz
    kedvedért megnéztem a cikket.
    most tényleg? nézted az oldalon szereplő egyébb dolgokat?
    most már elhiszem hogy szerinted kalandozások se voltak.
    az oldalon szereplő írásoknak 20%-ka valós tartalmú.
    bizonyíték:
    "..A Kárpát-medencében évszázadokkal Álmos és Árpád magyarjai előtt megtelepült avar-magyarok közt is sok volt a keresztény, az utolsó avar kagánok maguk is keresztények voltak. A Hódmezővásárhely közelében fekvő székkutasi nagy avar temető férfisírjaiban talált, vasból készült, hosszúkás (szintén nem görög formájú) keresztek arról tanúskodnak, hogy ezek az avar-magyarok is még a kaukázusi őshazából hozták magukkal a kereszténységet. ...

az nem zavarja a cikk íróját hogy avarok és magyarok közötti rokonságra még nem találtak bizonyítékot.
    az hogy mi van egy sírban nem mutatja hogy keresztény az illető, thai földön is népszerű a horogkereszt, mégsem nácik csak szimbolika.
    így a kereszt szimbólum is lehet dísz,illetve más varázsláshoz, okkult szellemvilághoz kapcsolódó tárgy, illetve egyszerű dísz.és persze lehet keresztény is, de nem azon az alapon hogy a magyarok ősvallása is az volt, ez tudománytalan.
    természetesen a hittérítés miatt sok nép már keresztény volt a honfoglalás területén is, de nem azért mert a magyarok is azok voltak.

a kereszt különben sem jelent kereszténységet is egyúttal, hisz a feltárt keresztény őstemplomokban nincs kereszt, mivel krisztus követői a hal szimbólumot használták, a görög hal szó a Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó - Ikhthüsz - formula szavainak kezdőbetűit adja.

tehát kereszténységet ott keres ahol a hal szimbólumot is megtalálod a sírokon, sziklatemplomokban, satöbbi.

a keresztet csak a katolikus egyház erőltette, illetve a belőle kivált reformata egyházak.

és az sem bizonyíték ha Kis jóska írta, mert ki az a kisjóska?))
  • Solt
    Szép felsorolás, de ezekből kérem szépen azokat, amelyek azt tárgyalják, hogy Jézus az ószövetségből tanított!

Ismétlem, az ószövetségből tanított! Elég a hozzászólásod száma!
  • Montanosz
    már idéztem arab íróktól, kazár kagántól, római és zsidó íróktól.
    nemzetközileg elismert bibliakutatóktól, evangélistáktól, magyar és külföldi történészektől, régészektől...sőt még magát lucifert is idéztem mivel ő is idézte az igét!!!
    senkinek nem hiszel, te vagy egyedül a igazság letéteményese?
    tényleg ne viccelj már, józan gondolkodással is rá kellene jönnöd hogy semmi alapja amiket bizonygatsz.
  • Solt
    Mint egy macska, aki körbe-körbe kergeti a saját farkát...
  • Montanosz
    milyen nyelven beszélt Jézus? Milyen nyelven íródtak az evangéliumok?
    Van e köze jézusnak az Ószövetséghez?

Az evangéliumok görög nyelven maradtak ugyan ránk, de vannak tudósok, akik azt feltételezik, hogy esetleg azok nem is görögül íródtak.
    Márk görögül írta evangéliumát. Máté evangéliumáról viszont a második századtól egészen napjainkig azt tartják, hogy – mivel zsidó-keresztényeknek címezték – arámi nyelven született.
    Jézus idejében a térségben öt arámi dialektus is létezett. Jézus ezek közül beszélhette legalább az egyiket. Az evangéliumokban több helyütt is olvasunk Jézus szájából elhangzó arámi kifejezéseket, melyeket a szerzők görögre fordítanak. Ilyen például a Talitha kúm (Leányka, kelj fel!), Effata (Nyilatkozzál meg!), vagy a legismertebb, a kereszten elhangzott: Eloi, Eloi, lamma szabakhtani (Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?) felkiáltás, melyet a júdeai zsidók kiejtése miatt félrehallottak, azt gondolták, hogy Jézus Illést hívja. Orvosi megfigyelések szerint a haldokló mindig anyanyelvén szólal meg, tehát ezek szerint Jézus arámi nyelven beszélt, mégpedig nem a Júdeában használatos dialektusban.

Tehát szerinted és történészek ellenében, semmi köze az ószövetséghez jézusnak ugye? csak passzióból beszélt az ószövetség nyelvén)))

Jézusról tudjuk, hogy felolvasott a zsinagógában, illetve hogy ismerte az akkorra már viszonylag rögzített héber imákat. Jézus az evangéliumok tanúsága szerint nem csak arámiul tudott, hanem kitűnő hozzáértéssel kezelte a rabbinikus írásmagyarázati módszereket, amelyek használata gyakorlatilag lehetetlen lett volna a héber szövegek és nyelv ismerete nélkül. Jézus tehát az arámi mellett a héber nyelvet is ismerte.

Felolvasott a zsinagógában, úgy beszélt mint egy tanító (rabbi)..de szerinted semmi köze az ószövetséghez, bár többször szerepel az újszövetségben hogy felolvas az ószövetségi iratokból a zsinagógában.

• Solt
    Ószövetségi, és újszövetségi forrás... mit kértem tőled? Hogy hagyjál az egyházi propagandával! Szépen kértelek, értelmesen elmagyaráztam, hogy nem tekintem kizárólagos, és hiteles forrásnak sem a bibliát, sem az egyéb egyházi zsebfüzeteket, erre mit csinálsz? Immáron sokadjára ilyenekkel jössz, egyszerűen nem tudom felfogni, hogy melyik része nem érthető annak amit írok!

Mondtam, engem nem zavar, ha te ezeknek hiszel, és kizárólagosnak tekinted, de nekem ne kelljen már!
  • Solt
    Teljes cikk...
  • Montanosz
    Ne kezd már.
    oda linkeltem az újszövetségi és ószövetségi forrást is. olvasd el.
    vagy lehet még azt sem tudod mit jelent a máté 6,13?
  • Solt
    Te szerencsétlen ezt dr. Endrey Antal írta! Nézd meg, hogy kit vádolsz, mielőtt habzásnak indul a szád... olvasd el a tanulmányait...
  • Solt
    Talmud csemege

Kicsit mennem kell... addig szemezgess a nagy Talmudból...
  • Montanosz
    nem zavar hogy flauvius római polgár is volt?

miért torzítasz ismét???
    Írod: "A modern bibliatudomány azt is megállapította.."
    na azt nem amit te itt össze-vissza irogatsz!
    tudod hol szerepel a te idézeted, ahonnan gondolom átvetted?
    a több milliárd honlap közül 8-ban, és érdekes mind olyan amely hasonló hülyeségeket és zagyvaságokat ír mint amit te állítasz:
    MNO Magyar Nemzet Online fóruma
    www.freeweb.hu/buvopatak
    RastafarI honlapja
    arpad.org/
    yuzasaf.blogter.hu

azon sem csodálkoznék ha te állnál a többi fórum meg bejegyzés mogott.
    ugyan mondj már egy történészt aki akadémikus és azt vallja amit te?
    tudod mit ír a modern bibliatudomány?
    azt amit én írtam.
    Ruff Péter történésztől és kollégáítól szemezgettem.
    de a te olvasásod nem szerepel senkinél csak hasonlló hülyeségeket írogató embereknél. és ez nem személyeskedés: igenis hülyeség, ezt bátran mondhatom, nem más.

• Solt
    Zagyva honlap, internetes talmud, antiszemita, velem van a hézag, én vagyok a hibás...
  • Solt
    Most már fix, hogy nem egy nyelvet beszélünk!

Kezdjük előröl! Most, erre a hozzászólásra írd le nekem tisztán és érthetően, hogy milyen források említik azt, hogy Jézus az ószövetségből tanított!

Amiket idemásoltál, HONNAN vannak? MIBEN szerepelnek?
  • Montanosz
    az nem zavar hogy csak a te talmudodban szerepel így ugye?
    érdekes hogy az internetes talmudban nem egészen így áll a dolog, a szövegkörnyezetről nem is szólva.

csak belinkeltél valami zagyva honlapról, azt hívén hogy igaz.

a júdás evangéliumából nem karsz idézni)) az "megbízható forrás"))

nem gondolod hogy veled van hézag?
    már több nem keresztény topiklakó is megemlítette ezt neked, itt alább olvastam.
  • Solt
    Látom te tudsz mindenkinek a fejével gondolkozni!

Hiteles ókori bizonyíték... várj, kihúzom a fiókomat, hátha lesz benne pár!

Josephus Flavisus? Egy zsidó papi nemzetség sarja által bizonyítod az állításod?

Akkor ugye hiteles Kézai Simon is?

"Kézai elmondja, hogy a vízözön után
    kétszázegy évvel az óriás Nimród egész nemzetségével hozzáfogott a bábeli torony
    építéséhez. A nyelvzavar után Evilát földjére költözött, és ott felesége, Enéh két
    ikerfiút szült neki, HUNORT és MAGYART. Ettől a két fiútól és a szolgálatukban álló
    vitézektől származtak a hunok és a magyarok. Ezt a történetet több mint húsz
    középkori magyar krónika megismétli, sőt még egy német krónikás is átvette."

A modern bibliatudomány azt is megállapította, hogy a Genezisben Noé
    leszármazottaiként szereplő személyek nem egyéneket képviselnek, hanem népeket és
    országokat, s hogy az ószövetségi zsidók Kám nemzetségébe azokat a népeket sorozták,
    melyek legveszedelmesebb ellenségeik voltak. Nimród a régi arab legendákban
    következetesen mint Ábrahám ellensége szerepel. Minthogy Ábrahámot az arabok éppúgy
    ősüknek tekintették, mint a zsidók, ez a szembeállítás arra utal, hogy Nimród népe a
    szemita népeknek igen veszedelmes ellensége lehetett és felettük uralkodott is.

Nimródnak ez az ellenszenves beállítása a későbbi zsidó irodalomban is megmaradt és
    a korai keresztény egyházatyák is átvették. Így pl. a 'Naftali testamentuma' című
    apokrif zsidó irat az istentelen Nimródról beszél, aki a népeket Isten ellen
    lázadásra vezette. Szent Izidor szerint Nimród tanította a perzsákat a tűz
    imádatára, “a fekete Kus fia, fedezte fel a csillagászatnak és mágiának gonosz
    tanait."

• Montanosz
    te VAK Vagy? már írtam egyet!!

csak egy példa mennyire "vágta" jézus az ószövetséget, idézve kapásból egy neki szegezett kérdésre egy olyan sztorit amit népének tanítóinak tudnia kellett, ezzel cáfolva alattomos céljaikat:
    "..Jézus szombaton gabonaföldeken ment át, és tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. A farizeusok így szóltak hozzá: "Nézd, miért tesznek szombaton olyat, amit nem szabad?" Erre ő ezt kérdezte tőlük: "Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor szükséget szenvedett, ő is, meg azok is, akik vele voltak? Bement az Isten házába Abjátár főpap idején, és megette a szent kenyereket, amelyeket nem szabad megenni másnak, csak a papoknak; és azoknak is adott, akik vele voltak."

de máté 6,13-ban jézus felidézi a 1 krónikából:
    "...mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké..."
    "..Tied, URam, a nagyság, a hatalom és a fenség, a ragyogás és a méltóság, bizony minden, ami a mennyben és a földön van!.."

máté 5,48 és 3 mózes 19,2 ugyan arra int:
    "..Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.".."
    "..Szentek legyetek, mert én, az ÚR, a ti Istenetek, szent vagyok.."

• panther112
    Én ateista vagyok, de az ateizmus nem egy vallás, sőt még csak nem is hit, azt jelenti, hogy nem hiszünk egyetlen történelmi isten létezésében sem olyan módon, mint ahogy mondjuk az asztalok, székek, stb. létezésében hiszünk, illetve, hogy elfogadhatatlannak minden olyan hipotézist, ami egy isten szerű entitás létezését állítja.

Teljesen mindegy hány halottat eredményezett a harag, miért gondolod, hogy mindenek fölött álló, és mindenkire érvényes ellenérv valamivel szemben, az, hogy emberek meghalnak miatta? Te alapból utálod az olyan dolgokat, ami miatt emberek meghalnak, vagy meghalhatnak. Az emberek nagy része azonban nem így értékel. Az AIDS embereken való elterjedésének karrierje, még nagyon rövid, és valószínűleg 20 éven belül véget is ér, ez elég szánalmas teljesítmény mondjuk a nátha karrierjével összevetve.
  • Montanosz
    nimród noé dédunokája volt, minthogy abraham is, így pereputtyok voltak de senki nem hívta őket zsidóknak.amúgy is inkább héberek a zsidók.

nemigaz hogy nem vágod hogy senki nem hisz neked amíg legalább egyetlen hiteles ókori bizonyítékkal nem állsz elő szavaid igazolására!
    ilyen pedig nem lesz! mégha sámánruhában ugrálsz is az utcán))

tudod az az ábra hogy édenkert romlását, adam éva bukását a sumer mondák is megírták..de amiket te irogatsz, annak nyomát nagyon elmosta az özönvíz)))

Josephus Flavius után szabadon:
    Noé egyik dédunokája, Nimród "a Sineár földjén" megalapította az első városokat, köztük Ninivét, Akkádot és Bábelt (Babilont). "Merész és hatalmas erejű ember volt – írja Josephus Nimródról –, aki meggyőzte az embereket arról, hogy ne Istennek tulajdonítsák a boldogulásukat, hanem saját erejüknek és bátorságuknak. Annak érdekében, hogy az embereket Isten félelmétől elfordítsa, fokozatosan zsarnokságot épített ki, amelyben az ő hatalmára biztosította mindenki számára a védelmet.
    Hatalma önmaga istenítésén és az általa megalkotott, többistenhitet hirdető misztériumvalláson, illetve a fegyveres elnyomáson alapult. Ez a diktatúra megakadályozta – nincs új a nap alatt –, hogy az emberek a Noénak adott isteni rendelkezésnek megfelelően "disszidáljanak", vagyis nemzetségenként szétszóródva "betöltsék a Földet".

A bibliai generációs táblázatokból kiderül, hogy Noé és fia, Sém végigélte a nimródi szuperhatalom felemelkedését és bukását, és mindketten kortársai voltak Ábrahámnak is.

• Solt
    Rendben, akkor nem vagy ateista, már ezt is tudom. Egy dolgot kérek, a Te meggyőződésed ne legyen kötelező másra nézve, és ne kezeld kizárólagos igazságnak...

A harag evolúciós karrierje szép eredményeket tudhat maga mögött! Vajon hány száz millió halottról beszélhetünk? Az, hogy valami karriert fut be, a szememben nem azt jelenti, hogy ettől az jó dolog! Az AIDS is elég sikeres karriert tudhat maga mögött...
  • Solt
    Te komolyan csinálod ezt? Hol szerepel, hogy Jézus az ószövetségből tanított?

Komolyan olyan érzésem van, hogy nem ugyanazt a nyelvet beszéljük...
  • Solt
    Ja igen! Az antiszemiták megint! Zsidót nem kedvelő honlap! És én zagyválok! Mindenki érti ugye? Antiszemita aki Talmudot idéz!

Azért van ez, mert ügyetlen vagy! Tanulj meg keresni!

Két mondat összefűzése? Ezt mire alapozod?
  • panther112
    "Te abban hiszel, hogy nincs hit!"
    Ez nem igaz, mivel nem csak az akadémiai szkepszis létezik, a pürrhoni szkepszisre ez már nem áll. Az ateizmus mitől lenne vallás? A nem x elé beírhatok végtelenül sok "állítom, hogy"-ot, bár ezeket inkább el szokás hagyni, mivel semmi szükség rájuk. A tudományos realizmus/antirealizmus vitának ehhez semmi köze, amúgy szerintem sokkal jobb érvek szólnak az antirealizmus mellett, ha a személyes meggyőződésem számít valamit is.

A harag pedig sok esetben nagyon jó dolog, nem véletlen, hogy ilyen evolúciós karriert futott be.
  • Montanosz
    idézem:

"A kereszténységnek nem a Biblia az alapja, hanem Jézus tanításai! "

te írtad, és mivel jézus ószövetségből tanított, meg is mondja több helyen kitől idéz, akkor mégiscsak az ószövetség is fontos.
    tehát egyik szavad ellent mond a másiknak mert valahol azt írod hogy elutasítod az ószövetséget, közben meg ilyeneket írkálsz)))
  • Montanosz
    Jézus mária!
    mondaná a nagyanyám. de én nem mondom mert bibliaellenes.))

miért van az hogy az általad idézett sor csak három találaton, ugyanazon oldalon szerepel az interneten, és jé..eléggé zsidót nem kedveló honlap.
    ha talmud idézet nem kellene egy kissé több találatot kiadnia)))
    elárulom neked hogy két mondat összefűzéséből ált elő amit írtál.
    amúgy természetesen szerepel az elutasítása jézusnak a talmudban, hiszen így is történt amit megprófétált önmaga is

te tényleg mindent összezagyválsz!
    amúgy először is nézd már meg a leszármazási táblázatot!!!!!