Fénysebességű gravitáció
  • forrai
    uwu
    Megnéztem a képleted, és látom, hogy az az árapály erők egyik szokványos megjelenítése. Ezek az erők azonban egy kötött forgású rendszerben az egyszeri deformáción kívül semmit sem okoznának.
    Ráadásul mellette még létezik az a felfogás is, amit én itt leírtam, hogy oldalirányú erők is felléphetnek, amelyek szintén jelen vannak mindig, ugyanúgy deformálva a gömbalakot.
    Azonban ezek az erők lcsak deformálhatják, vagy egy megadott távolságú pálya (Roche) alatt esetleg szétszakíthatják az égitestet.

Az igazi csillagászati tényezőt sazonban az árapály azon esetei jelentik, amikor a két égitest egyike nem kötött forgású.
    Ekkor egy másik szemlélet lép előtérbe: az árapály energia, munka, a nyomaték, továbbá a teljesítmény!
    Bízom benne, hogy Te is beleolvasol abba a linkbe, amit küldtem.
    Látni fogod, hogy a geofizikát nem a gyorsulás:
    a=G*m/r^2 m/s^2
    Hanem az árapály-potenciál

ÁP=G*m*R^2/r^3 m^2/s^2
    érdekli
    Ebből a képletből származtathatók az árapály nyomatékok, energiák, munkák, és a teljesítmény is.
    Én ezzel a képlettel számolok.
    Tehát nem tagadom az árapály erőt, és annak hatását, hanem kiemelem a lényegesebb, energetikai hatását.
    - amely távolítja, vagy zuhanásra késztett égitesteket (USP, Hubble törvény)
    - felhevít és széttördel másokat
    - földrengéseket okoz (a föld árapály terhelése évente E+18-E+19 Joule) szökőárakkal, és kontinens vándorlást
    - Vulkánkitöréseket a gázbolygók holdjain stb.
    Láthatod, hogy valójában ez a fontosabb tényező, ami éppen úgy az árapály jelenség következménye.
    Mert ha az árapállyal eltorzított gömb forog is, akkor jelentkeznek ezek a jelenségek.