Fénysebességű gravitáció
  • forrai
    Tudom, hogy nem hisztek nekem, meg hogy idült hülye is vagyok (így talán megúszom, hogy Ti méltassatok), de amire utalok, az egy alapvetően "ugyanaz", de mégis más szemlélet.
    Mert ugyanúgy belapul, de nem azért, mert két végén húzzák, hanem mert középen összenyomják.
    És mert összenyomják, nehezebb forognia, kivéve ha, nagyon be van a találkozásuk olajozva (F=0), vagy ha a központi és a keringő testek kötött forgásuak.
    Hiszen akkor nincs surlódás se. (USP pálya)
    Az "F" árapálycsatolási tényezőről annyit lehet tudni, hogy az egy, a szilárd testekben és a folyadékokban is fellépő disszipációs tényező.
    A folyadékokban, ha csak felszíniek, akkor a tengerjárással jellemezhetők.
    De ugyanúgy a Föld plasztikus rétegeiben is fellép. Sőt, a szilárd rétegeiben is, ha azok nem teljesen merevek, és rugalmasak.
    A Föld F árapály csatolási tényezője pontosan meghatározható a Hold távolodásából.
    Ugyanígy a Napé is közelíthető, a bolygók távolodásából, amit viszont még nem mérnek! Nem lehetne kitenni a Marsra is egy lézertükröt? Számításaim szerint több méter ma is a távolodása a Naptól! (Nem, mert fogalmuk sincs minderről)
    A programmal én csak behatárolni tudtam a Nap F értékét (adatok kellenének még), úgy egy 10-es nagyságrendben.
    Ami nagyjából megegyezik egy gázgömb surlódási tényezőjéből számíthatóval (azt is csak becsülni tudtam, a levezetése nem lehet könnyű).
    Azonban az az érték az összes fősorozatbeli csillagéval nagyjából azonos kell, hogy legyen!
    A gázbolygóké pedig kevéssel nagyobb, a szilárdaké pedig lényegesen kisebb.

Ugyanígy az égitest rendszereknek (pld. Föld, Hold, Nap) is van jellemző F tényezőjük- az egész Univerzumnak is!
    Vagy egy porkorongnak, amit nemcsak a napszél, ha nem az árapály is szertefúj, mielőtt még a bolygók "porbacsomósodhatnának"?
    Hiszen a Cassini résen innen (USP) zuhanásuk, onnan távolodásuk figyelhető meg!
    Már megengedtessék: hogy talán egy porszemnek, vagy akár egy részecskének is van F árapálycsatolási tényezője, csak igen ici- pici?
    Talán ez is közbejátszik a "felezési idejükben", ami több is lehet, mint univerzumunk életkora?
    Ezekután lehet e azt állítanunk, hogy már mindent tudunk?
    Jó, azt eddig se állítottuk.
    De feladatomnak gondoltam, hogy rámutassak: EZT SE TUDJUK!