Fénysebességű gravitáció
-
remark #529 Én nem is tudom hirtelen, hogy mit értek, és mit nem.
Kalapácsvetős példán keresztül leírom hogy mit gondolok:
(Elnézést a megfogalmazásért, ahogy írtam, semmi közöm a fizikához.)
Az az alap mindhárom esetben, hogy a kalapácsvető egy helyben forog, kinyújtott kezében a fogantyú. (A kalapács értelemszerűen "kering" körülötte.)
1) A forgás sebessége állandó.
Ha most elengedi a kalapácsot, akkor az egyenes vonalban elrepül, a repülés vonala pont érintője lesz a forgással kijelölt körnek.
2) A kalapácsvető forgási sebessége állandó, majd az elengedés előtti pillanatban felgyorsul, egy pillanatra gyorsítva a kalapácsot.
Ha a kalapácsot ugyanazon a ponton engedi el, akkor a kalapács messzebbre repül mint az előbb, irányát nézve az 1)-es pontban megtapasztalt irányhoz képest kifele (a kalapácsvetőtől "elfele").
A kalapácsvető forgási sebessége az elengedéskor nagyobb volt mint a kalapács keringési sebessége, mivel még gyorsította a kalapácsot.
3) A kalapácsvető forgási sebessége állandó, majd az elengedés előtti pillanatban lelassul, egy pillanatra lassítva a kalapácsot.
Ha a kalapácsot ugyanazon a ponton engedi el, akkor a kalapács közelebb ér földet mint az 1)-es pontban, irányát nézve az 1)-es pontban megtapasztalt irányhoz képest befele (a kalapácsvető irányába).
A kalapácsvető forgási sebessége az elengedéskor kisebb volt mint a kalapács keringési sebessége, mivel még lassította a kalapácsot.