Fénysebességű gravitáció
  • forrai
    #1050
    Visszajöttem ide, mert ZR érdekes témát vetett fel a Fermatban: miért kell r^2-el osztani, miért nem más hatvánnyal?
    Erre csak azt mondhatom, hogy az r^2 egy gömbfelület (r= helyvektor), amelyen keresztül a gravitációs hatás terjed. És amely a távolsággal négyzetesen változik. Persze ha tisztán gömbfelületről van szó.
    Ez a felület gömbfelületként meghatározatlan. Egyábként ha vektorként kezelem, akkor a két merőleges vektor vektoriális szorzata egy sugárirányú normál felületvektort jelölne ki.
    Vagyis vektoriális formában egy rxr=A sugárirányú felületvektorunk lenne a nevezőben, amelyen a tömeg (m) hatása szétosztódik, ha nő a távolság. Így a négyzet, vektoriális alakban jól mutatja azt, hogy ugyan a tömeg hatása, tehát a "gravitáció fluxusa" (mondjuk így) a távolsággal négyzetesen csökken, de összességében a hatás ugyanakkora marad. Persze ha ez a tér eltorzul, akkor a felület normál iránya és mértéke is változik. Mitől torzulhat el? Hát pld. egy másik égitest hatására, vagy ha önmaga gyorsulni kezd. Kérdés, hogy a felületi (gömbi) integrál akkor is meg kell, hogy maradjon? Ha pld. a tömeg gyorsul? Eddig azt állitottam, hogy nem. Mert akkor jelenik meg a tehetetlenség, és a fluxus szummája nem nulla!? Állitsam, vagy kérdezzem?