Klasszikus, és új horrorok, B-kategóriás remekművek topikja
  • Ramza
    Na akkor.
    Péntek 13 sorozat - igazság szerint iszonyatosan üres történet a legtöbb, ha megerőltetem magamat, akkor még a slasher-műfajban is találok egy csomó jobbat, ez alapján tehát nem igazán kellene lelkesednem érte. De mégsem tudom utálni. Az első két rész első horrorélményeim között volt 10 éves korom táján, és az ilyen élmények mély nyomot hagynak, az ember sokkal kevésbé szívesen ejti ki a száján még ma is a gagyi szót :) (amit pedig érdemelne). Szóval szeretem őket, nem tagadom. De ugyanakkor tudom értékén kezelni őket, és így kijelenthetem, hogy színvonalas epizód kevés van. Általában az elsőt és a harmadikat szokták kiemelni, szerintem az sem sokkal jobb a többinél. Vannak viszont kiemelkedően rossz részek, ezek pedig: 5, 8 -> na ezeket érdemes kihagyni, egyszerűen viccnek sem mennek el, tragédia mindkettő.

Nightmare - anyatejjel szívtam magamba a horrorokat és azt hiszem kijelenthetem, hogy életemben talán csak ennek a filmnek az első része után féltem (na jó, kurva fiatal voltam, megérthető. Félni a Lynch filmek egy részétől szoktam, de azoktól ma is - DL horror nélkül is képes terrorizálni engemet). Szóval Nightmare. Szintén szeretem, de igazán csak az első részt. Szerintem zseniális az alapötlet és a megvalósítás is, nagyon rendben van. A második rész katasztrófa, a harmadik közepes. És ez igaz az egész sorozatra - a páratlan részek jobbak, a páros számúak gyengék nagyon. A hetedik rész az egyetlen, amit csak egyszer láttam, akkor is moziban, és emiatt nem nagyon emlékszem, de mindenesetre kicsit kilóg a sorozatból - érdekes inkább, mintsem túl jó, de franc se tudja, meg kellene nézni megint. És még egy apróság: a többséggel ellentétben és Freddyvel szimpatizáltam a Freddy vs. Jasonben :) Jason buta nagydarab gyúrós macsó, ezzel szemben Freddy kifinomult, intelligens jellem :D

Végül Hellraiser. Clive Barker egy kisisten. Ezt most Hellraisertől függetlenül is mondom, sajnos nagyon kevés könyve jelent meg magyarul, azok sem mind a legjobbak közül valók (tipikus...), de hátha egyszer... Nagyon beteg világokat képes építeni, ha egyszer Tim Burton-nel készítene egy filmet, akkor megtanulnám az önszopást, kerül amibe kerül, két beteg istenség csodája lenne az.
    A filmek? Az első két rész alap, pedig azok nem is gyerekkori élmények :) Nagyon kevesen képesek a misztikumot a horrorral jól vegyíteni, de ebben a két részben szerintem ez nagyon rendben volt. A harmadik rész átmenet, még nem annyira gáz, de már előre mutat afelé, hogy miért jön minden rész csak videókazettán az ötödiktől... Ami állítólag nagyon jó a loál negyedik után, sajnos ez eddig kimaradt.

Összegzés: általában az egyedi, önmagában álló horrorok közül kerülnek ki a színvonalas kedvencek, de a sorozatok között szerintem rendben vannak ezek, bár úgy tűnik, hogy sorozatban is képtelenek minden részt jóra megcsinálni (kivétel: Romero Dead trilógiája, mondjuk az itt-ott már-már művészi, annyira jó alkotás, és ott a párbeszédek is korrektül meg vannak írva, de hát nem véletlenül a legnagyobb horror-sorozat, ami valaha készült).

Nem olvasom vissza, biztos írtam baromságokat és magyartalan mondatokat.