Klasszikus, és új horrorok, B-kategóriás remekművek topikja
-
Ramza #1563 Mivel állandó támadások érik a topikot és a horrokedvelőket, hogy mekkora perverz parasztok, ezért ezt az 1563-as hozzászólást 1563-al kapcsolatos történelemleckének szenteljük ezúttal, bizonyítandó, hogy... nem tudom mit boznyítandó, de mindegy :)
Tessék.
"1563. szeptember 8-án Pozsonyban megkoronáztatta fiát, Miksa főherceget I. Ferdinánd. Az első pozsonyi koronázás már a kialakított végző szertartásrend szerint történt. A Szent Koronát, valamint egyéb koronázási jelvényeket 1551 óta Bécsben őrizték, s csupán a mindenkori koronázás idejére, díszkísérettel hozták Pozsonyba.
A magyar király idegen udvarában való megkapaszkodás tehát nagyon nehéz és költséges vállalkozás volt. Ennek a befektetésnek az igazi előnyeit csak kevesen ismerték fel. Mindezekkel magyarázható, hogy 1563-ban - amikor a magyar-osztrák perszonálunió már csaknem negyven esztendeje fennállt - a Bécsben működő Magyar Kancelláriát (Cancellaria Hungarica)46 vezető kancelláron kívül mindössze három magyar főnemes,
Igy a várbeli székesegyház üvegablakait kassai iparosok késziték. Ez időben a vár ostroma alatt megrongált székesegyház kijavitása már vége felé járhatott, mert 1563. évben e szerint már ablakai üvegeztetése is befejeztetett. Verancz püspök jul. 6-án irt Kassa város tanácsához, hogy az ottani üvegesmester részére engedély adatnék eszközeivel Egerbe rándulni,
A magyar királyi méltóság megjelenítésének történetében az 1563. évi országgyűlés eseményei igen jelentősek: hűen tükrözik a Habsburg-házi királyok magyarországi reprezentációját.
Miksa
Született: 1527. július 31-én, Bécsben.
Apja: I. Ferdinánd császár, magyar és cseh király.
Koronázása: 1563. szeptember 8-án Pozsonyban.
Meghalt: 1576. október 12-én. Prágában, a Szent Vitus-székesegyházban temették el.
Apja életében került sor Miksa koronázására, elsőként a pozsonyi Szent Márton templomban, 1563-ban."