PlayStation3
-
Nos végigolvastam a mai termést:)..eljött az éccaka…ne menjünk még haza.
„Lejjebb a PC-s "képösszetörés" dolgot rosszul írták páran. Nem akkor törik, ha nem tudja frissíteni időben a FBufferban a kirajzolandó képet a kártya, hanem épp az ellenkező esetben, amikor már a monitor nem bírja a sebességet. A bekapcsolt V-sync a videokártyát fogja vissza a monitro frissítési sebességére. Egyébként meg tényleg nem stimmel valami akkor, ha ez előjön, nekem még sohasem sikerült előhozni.” – CVD
A kép félbevágást kezdem megérteni. Akkor ezt elkönyvelem a programozók hozzá nem értéséhez…amikor felteszem a játékot vagy kérdezze meg vagy kukkantson rá a tetves monitoromra és videokártyámra és úgy rakja fel magát, hogy a videókártya és a monitor „passzoljon”.
De mi van akkor, ha a V-Sync-et bekapcsolom és a frame rate leesik a béka segge alá?gyenge a gépem…és eljutottunk így a következő pontig
"-talán azért kéne lekorlátozni, hogy a szemem jól érezze magát...mert így csak idegesítő ha akár 50%-ban is megváltozhat a frame rate."-mohus
”Nem hiszem hogy barkit is zavarna ha 200rol leesik 100ra az fps, hiszen ugyse latod, inkabb az a zavaro ha 25-30 ala esik, marpedig nagy feluletu komolyabb texturak tomegenel ez elofordulhat. Konzolon azert nem nagyon latsz ilyesmit, mert kicsi a felbontas, kicsi a textura, nincs is mi megakadjon.”-magyarember
engem zavar….és nekem az a gyanúm, hogyha beállítanák pontosan a frame rate-et, akkor nem lennének kép szinkronizációs hibák, mivel a monitor állandó képfrissítéssel dolgozik, de a videokártya/számítógép ezek szerint nem…és vagy annyi adatot nyom a monitorra, hogy az nem tudja megjeleníteni csak szeletekben („képösszetörés”) vagy olyan keveset, hogy beszaggat…és diavetítés lesz
"Sokkal komolyabbat?...mint amit egy mostani PC elbír?akkor mi a töknek írják meg?vagy írják meg úgy, hogy ne legyen ez gond..."-mohus
„Mert a PCt bovitheted, van akinek rosszabb, van akinek jobb a gepe, minek korlatozzak le a jatekot az elavultabb hardverree? Ha van jo cuccod, vagy a kesobbiekben veszel, akkor te is a jobb minoseget kapod ugyanabbol a programbol. Akinek meg gyengebb a gepe, annak ott van a mar alapkovetelmenynek szamito skalazas, amivel a te gepeden is elfogadhato teljesitmenyure allithatod be a jatekot a grafika felaldozasaval. Ez a PC lenyege, nem kell 5 evet varni 1 uj gepre, ha most veszel jobb hardvert, most lesz szebb a jatek, ha holnap, akkor holnap.”-magyarember
Akkor jelek szerint az egész egy nagy lutri. Ma veszek egy gépet, de három hónap múlva kiderül , hogy a derék programozóknak sikerült egy új,erősebb gépre szert tenniük, ami jobb mint az enyém és az épp megírt játékuk már az én gépemen már csak nagy áldozatok árán képes futni…ráfirkanthatnák a PC-s játékdoboz hátuljára, hogy ez a játék ilyen-ilyen konfiguráción fejlesztettük és nem azt, hogy ezt ajánljuk….mert ezek szerint az kevés…vagy ezek is ÁFA nélkül értendők, mint az árak?és akko rmég 25% mindenből érdemes hozzápakolni.
Szerencsére évekkel ezelőtt kiszálltam ebből a mókuskerékből és a ha már a „parasztvakítás” szó így a köztudatban él a konzolok esetén, akkor a PC-n való játékosdi ezek szerint a „Majd megveszi az a marha a jobbat!”, hasonlóan rusztikus jelmondattal lehet leírni
Az én témám az autós játékokból indult ki, hogy mitól „szép” stb Alex-kszel való irogtás során….. és talán abból ,hogy PC-n még mindig nincsenek olyan autós gammák, mint amilyeneket elvár az ember és nem tudom ,hogy miért…a belinkelt kép akkor nem elfogadható szerinted nem szép, sőt

„eleg a 486os korban divatnak szamito 640*480 koruli (a PAL szabvany vmi 720*522) felbontason mukodnie, az se baj ha rondan nez ki, majd a gyenge tv fokuszrendszer elmossa a pixelhegyeket (nem kell kulon FSAA, es hasonlok), tehat nem egy mai PC-s jatek grafikajat kell produkalni, csak 1 konzolosat. Azt meg elbirja a nem eppen mai PC konfignak szamito xbox is.”- magyarember
talán ronda is….talán azért még emészthető
„Termeszetes hogy a konzol gyengebb mint a PC, hiszen nem is az a celja hogy egy PC teljesitmenyet nyujtsa, hanem hogy konnyen emesztheto jatekokat tv minosegben meghajtson.”-magyarember
„Ajanlom a par 10000 hozzaszolassal elobb belinkelt GT3 2D fait, alultexturazott kocka hazait, tanulsagos”-magyarember
igen…lehet hogy a háttér nem üti meg a „középpontban” lévő autó grafikai szintjét…és nincs elhalmozva csokis keksztúrákkal és nincs egy PAL TV-n 1600*1280 felbontása. De a programozó érdekes módon grafikai arra figyelt, amire egy autós játékban ügyelni kell. Legyen folyamatos scenery update…és stabil 60 frame/sec legyenek eredeti csillivilli autók környezeti tükröződéssel, amik a visszajátszáskor úgy néznek ki mintha valóban TV-t néznél…mert hol látsz általában autós közvetítést? A TV-ben….jé és ugyenezen a TV-n még DVD-znek is a marhák..és mivel eddig a ködös homályban éltek (átlagosan) a magyar televízió 2 műholdas adása láttán, így most meghökkenve dobják el szemüvegüket…de igen csak csodálkoznának és ha mondjuk a havi 2 milláért átvett bemondó médiasztár diavetítve és néha 3 szeletben mondaná el, hogy valaki rágyújott a Nobel-díjas vacsin….vagy nem akkor szokták kiírni hogy „A hiba a közvetítő vonalban van”
és amikor vezetsz 80%-ban az utat nézed és az ellenfeled autóit…nem a 200-zal robogó házak tetejét…. az aszfaltnak asztfalt kinézete van…tükrőződik a fény rajta…a meleg ahogyan felszáll róla és elhomályosodik…ha pedig vizes és esti utcai világításban autókázol minden visszatükröződik róla….
PC-n viszont mit látok? pl. Rallye Trophy…közelben tűéles minden….de kb 2 méterre előttem az útra festett csík már kb 10X homályosabb, ahogy az útszéli padka…kirakása is ilyen….és akkor már azt is észreveszed, hogy az út is így rajzolódik ki és az útszéli fű is….kicsit gyengébb gépnél az ilyen homályos textúra élesre váltásásakor még be is röccenhet a dolog. Ez a modern kori scenery update….”textúrafelbontás-frissítés”, még a vak bátyám is észrevette…
Vagy valamilyen rejtélyes oknál fogva kb egy órai játék után kezd röcögetni a játék, mintha a PC-ben „megtelt” volna valami és elfogytak volna az erőforrások…valaki elfelejtette kiüríteni a szemeteskukát?….összeguberált eredeti Compaq gép…ratyi alkatrészekkel gondolom….
Lapozok….
„ezzel talán el is mondtam hogy a PC-k mire valók" – mohus
„Jatekra, fejlesztesre, mindenre.”
A játékokról volt szó itt mindig is tehát a teljes paletta 30% kb jelenleg:
FPS csak hálóban csak PC-n, stratégia-akár egyedül is csak PC-n , STURMOVIK csak neten…csak PC-n , RPG kinek mi a hasmanése….ha valaki moziszerűt DVD-set , de nem tökölőset stb hangulatút akkor konzol……… a komplikáltabbat, de nem hollywood-it ,akkor PC-n
És az unicumok, meg amit nem PC-n, azaz kb 70%….hukk konzolon…ICO, MGS2, GT3, WRC2, Colin3, FFX, Vice City, Stuntman, Burnout2, NFSHP2 (ezt csak PS2-n), FIFA2003 bazi nagy TV-n kihangosított stadionnal ananlóg kontrolerrel, PES2 bazi nagy TV-n kihangosított stadionnal analóg kontrollerrel, SH2 bazi TV kihangosítva, Mario Party 4-en, Bomberman 4-en, Ace Combat 4, DOA3, VF4, Socom, Splinter Cell és az össze ugribugri muchu manga tanga:) szóval rengeteg van…
És én megértem, hogy az előző bekezdésben felsoroltak egyike sem érdekel…mondjuk téged és tele vannak „parasztvakítással”, ezért hivatalosan ahogy pl.Freak-et (bár ő meg a konzolgammákat húzza le egy magazinban kivétel a Morrowind 9.5 pont/10pont) és Narumon-t is (bár ő vett egy Xboxot) ALKALMATLANNAK nyilvánítalak konzol megvásárlására.:)
És a maradék…
„Azt nemtom milyen hardver kell 1 PS2 emulalasahoz, mert nem igazan erdekel, igy nem jarkalok utana, viszont a PC folyamatosan fejlodik, ha barmibol keves van, azt rakhatsz bele nagyobb mennyisegben (tobb RAM, nagyobb / tobb proci, tobb videokartya osszekotve a'la SLI), igy biztosan letezik olyan PC konfig amin leemulalhato (a PSX-re is azt mondtak annakidejen, es meg boven a fenykorat elte a PSX, mikor PC-n le volt emulalva). Lehet hogy ez a konfig ma meg draga, vagy esetleg mar egy mai korrektebb atlaggepen is megoldhato, ezt nemtom, de az teny hogy megoldhato.”-magyar ember
A ps2 3 éves…és még nem emulálták le…ez élesen elllentmond ennek
„Termeszetes hogy a konzol gyengebb mint a PC, hiszen nem is az a celja hogy egy PC teljesitmenyet nyujtsa”-magyarember
Ha a ps2 ennyivel gyengébb akkor mi a tökért nem lehet könnyedén leemulálni? (300Mhz CPU és 32MB ram és egy 128 bites sávszélesség és még egy pár kacat benne). Szerintem járj utána és mindenre fény derülne…nekem a szakkifejezések biztos gyomorrontást okoznának, de neked…nem hiszem, hisz a TV fokuszálását is te magyaraztaidnak köszönhetem…
De én tippelek megint, hogy miért nem…idézve a Rallisport futásának témájában
„De bazzeg, konzolom nincs WINFOS ami lebutítsa a gépet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”-csudri
Hát most a multigépeden vagy internetezel és szövegszerkesztesz és ahhoz jó a windows…amikor meg játszol akkor talán elég lenne egy sokkal egyszerűbb..kevesebbet „evő” alapoprendszer, amit Billy bácsi is kitalálhatott volna a nagy DirectX és társai között…de köpött egy nagyot a tenyerébe…és a játékiparból (pénzügyileg nézve) nem akart kimaradni…és egy PC-s alkatrészekből (mert a pénzcsináláshoz és máshoz ugye nem nagyon ért) tákolt valamit, amit Xbox konzolnak hívnak….
Ezt kéne neked most megvenned:) a papírforma szerint….de nem fogod.
Billy bácsi így azt a 70%-ot a teljes játékpalettából, amit konzolon érdemes játszani, és amit eddig a SEGA Nintendo és a Sony látott el, azt Xboxon szeretné látni és a maradék 30%-ot amit PC-n érdemes azt pedig az ő csodálatos Windows XP-je alatt.
Amikor te a PC-t véded akkor a Windowst véded. És ha a Windowst véded akkor egy tolvajt védesz….és amikor Version a PS2-t védi akkor ő azt a Sonyt védi, aki a SEGA-Nintendo videójáték piacot alakította át úgy az addig nem divatos módszerrel, hogy pl a SEGA third party fejlesztőit kezdte kivásárolni exclusive…egyformák vagytok…
És hadd ne mondjam, hogy Billy bácsi még kavart ezen a szaron egyet:) és ezekért a dolgokért, meg a PC-n lévő óriási kalózkodás miatt csodák csodájára a Vice city épp nem a PC-re jött ki októberben….Pistike meg petíciót ír és fel van háborodva, te meg azt írod hú, de recés….igaz nincs belőle olyan verzió, ami recefice nélküli lenne és 1600*1280-ban futna csak elméletben! Egy olyan ki nem adott játékról, amit ha egy idén vett PC-n futtatnál, akkor a TV minőség szintjére kell butítanod, hogy ne diavetítés legyen…mert ugye a WINfos alatt kell futtatnod:)…..JÉ a kör bezárult
Aki kifejezetten a játékokat és a játékélményt szereti, mint mondjuk én…és tudatában van ezeknek a dolgoknak, mert vagy utánaolvastam vagy átéltem pl. a Sony PS1 vesszőfutását, nem érdekli a háttér felbontása…az irreálisan „műanyaghatású” PC-s grafika…és az az éktelen bumfordi doboz amiben 3 ventillátor és két winchester adja az alaphangot egy max 50cm képernyő mellett csak azért mert valaki a kezdetekben valamit a fejében megálmodott, hogy itt bizony ezen mindent lehet játszani és jó…és minden igényt kielégít…amit játékélménynek hívnak. Mindemellett a programozók is szívükhöz kapnak amikor összerakják a játékot és várják az emailokat, hogy mi nem működik…kiadják a patchcd-t --- így kb eltelik még egy év mire játszhatnál--- , mivel a tesztelést már elfelejtették megvalósítani…ez igénytelenségre vall, ez egy irreálisan bonyolult tákolmány, amibe már az őskori videójátékokkal való viaskodásba is belebukna…mivel azt bekapcsoltad és ment…itt meg…..
Elkényelmesedtek a programozók…durr bele itt egy régi algoritmus…plussz hozzárakom még az én kis adalékomat…kész is az új…ja hát majd el viszi a gef4…bár ki tudja azt nem én találtam ki, de itt azt írja hardware gyártó hogy ezt vinnie kell…- „majd meg veszi az a marha!”
Egy konzol meg fix…trükközés mindenhol 3 év után meg pláne…takart elmek, hogy a gépnek maradjon ereje másra is..homály hátul..hát persze hisz a fokuszban éles csak a valódi kamera is…jé még fotorealisztikus is…és meg is fognak tapsolni….de ezt az apósom nem tudja…és még vagy másik pármillió ember, csak játszik és azt mondja jé mintha TV-t néznék – „parasztvakítás”
Én az utóbbira szavazok most…a játékok 70%-a többi 30% a PC-jé ….de ez az arány volt szerintem fordítva is…és nem tudom ,hogy megfordul-e a közeljövőben…