Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • yossarianHUN
    #63804
    Sziasztok!
    Következő helyzet miatt vakarom a fejem immár lassan harmadik napja:

    Adott egy három-négy hónapja összerakott konfig, melybe került pár dolog az elődjéből is, nevezetesen a táp, a vinyó és a videokártya, egyébként így néz ki: ASUS Z390 TUF Gaming mobo (wifi nélküli verzió), i5 8600k (húzatlan), 2x8 giga Kingston HyperX 3333 MHz DDR4 RAM, Gigabyte GTX970 G1, Thermaltake SMART 600W táp és egy öreg, de egyébként jól működő, 2 terás Toshiba HDD. Oprendszer Win10.

    Pár napja áll fenn a jelenség, hogy látszólag teljesen véletlenszerű időközönként (néha egyből startup után, máskor több óra járás után) hanyatt dobja magát a gép, hang beakad, kép elszáll, innentől kezdve semmit nem lehet kezdeni vele, csak kinyomni a gép szemét.

    Amire eddig jutottam, amit eddig próbáltam: biztosan nem melegedés, semmi nincs 60 fok felett a gépben. Nincs összefüggés a terhelés és a fagyások között, volt, hogy másfél óra komoly gépigényű játékot simán vett, majd negyed órával később egy YT videó felénél könyökölt le. Látszólag teljesen véletlenszerű. Windows RAM diagnosztika megvolt, nem talált semmit. Intel CPU diagnosztika megvolt, szintén semmi. Gyanakodtam még a tápra, úgyhogy kölcsönkértem haverom 650W-os EVGA-ját, de ugyanaz a helyzet vele. Volt egy rövid víruskeresés AVAST-tal, az alapos nem jött össze, mert elszállt a gép mielőtt befejezhette volna.

    Most a RAM-okkal játszom, megnézem, hogy az egyik lapkát kivéve a másikkal hogy megy a gép, de tekintve, hogy gyakran simán elvan órákig fagyás nélkül, ezt se fél perc lesz felmérni.

    Esetleg valami ötlet? Hibás alaplap okozhat ilyet? Lassan másra nem tudok gondolni. Ha minden kötél szakad, a héten elviszem szervizbe, de nagyon kellene a gép az elkövetkező pár hétben, úgyhogy nem szívesen. Egyetlen támpontom még, hogy mikor feláll a tálca, gyors egymásutánban vagy öt ilyen tipikus win10 hibaüzenet hang pittyegést hallani, de semmi látható hibaüzenet nincs.