Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • olivaoil
    ACER TravelMate 4740 - MEMÓRIAGONDOK
    ------------------------------------
    4GB RAM-ból lenyúl a GFX 1 teljes GB
    ------------------------------------

Jelenleg van egy ídegesítő tényező az ACER 4740G típusú laptopommal.
    Amikor 1 évvel ezelőtt vette az apukám, akkor büszkén sorolta, hogy mi mindennnel rendelkezik, legfőképp a HyperThreating technológiát hangsúlyozta ki, valamint hogy 4GB RAM memóriája van, ráadásul a videókártyának még +1 GB memória. Panaszra tényleg nincs okom, jó kis gép... (főleg hogy ez a második - persze ez a luxus véletlenül alakult ki)
    Szóval idáig nem is volt gond. Viszont közben jött egy program (dos-konzolos, 32 bites és NEM játékprogram), konkrétan adatműveleteket végző program, aminek 9 fokozata van : a 9. fokozat a programban leírtak szerint 3248 MB RAM memóriát használna, a 8. fokozat pedig 1643 MB memóriát. Természetesen a legnagyobb fokozat lenne a legjobb hatásfokú, így azt szeretném használni, és azt nézve, hogy (állítólag) 4GB memóriám van, ez még mindig beleférne - csak hogy-hogynem, 9-es fokozaton el sem indul a program, azonnal 'Out of memory' hibát jelez.
    Mivel mostanában a Windows 7 bootolója teljesen megzavarodott és egy egyébként hivatalosan nem rendszerfájlra hivatkozott hibás rendszerfájlként, XP-t tettem a helyébe, ezalatt (az iskolai rendszergazdával) jobban utánajártunk, és hogy-hogynem csak kiderült, hogy a videókártya bizony 1 teljes értékes GB lenyúl abból a 4 GB-ból. Persze sehol sem írják ezt le, sem azt, hogy megosztott memória lenne a videókártyának, de azt se egyértelműen, hogy +1GB NVIDIA GeForce videókártya memóriát "reklámoznának", leszámítva azt hogy a videókártya matricán ott virít az 1 GB (persze '+'-jel nélkül).
    Fórumokon azt olvastam, hogy a bios-ban kéne tudjam beállítani, viszont a Phoneix SecureCore BIOS-omban az időn, boot sorrenden és jelszavon kívül semmi értelmeset nem tudok beállítani abban a hülye retardált BIOS-ban. Memóriáról a 'Main' fülben annyi van hogy:
    Total Memory : 4096 MB
    Video Memory : 1024 MB
    ..ami már megint csak kussolás az egész memóriamegosztás-mizériáról és semmit sem lehet ott ezen változtatni, egyszerű statikus kiírás.

Én ezt a laptopot se filmnézésre, (na jó, 2 havonta 1× megnézek egyet), se játékra, se modellezésre vagy egyéb komoly grafikus munkálatokra nem használnám, az OS-ben sem szeretek semmilyen csicsát, csak annyira lenne szükségem, hogy 1366×768-as felbontásom legyen, mert különben elmosódott a kép - ehhez gondolom nem kéne 1 GB memóriát zabáljon a videókártya, viszont másra - azaz a FENT (bár tudom nem egyértelműen, de szerintem elégségesen) leírt programra kéne az a 4GB RAM memória, úgyhogy a nagy kérdésem:

-----------------------------------------------------
    Az ACER TravelMate 4740G típusú, Phoneix SecureCore (1.3 BIOS-Ver.) BIOS rendszerű, 4 GB összes memóriával rendelkező gépnél (640 GB merevlemez) át lehet valahogy irányítani, vagy le lehet csökkenteni a videókártya által használt nem saját memóriát amolyan "univerzális" memóriának, azaz hogy nem grafikus programok másra is tudják azt használni???
    -----------------------------------------------------

A gépem típusáról most csak azért adtam ilyen pontos leírást, mert ahogy láttam, még a 4740G típuson belül is van több féle módon felszerelt gép (((szerintem ez tiszta hülyeség és comerical-izémizé, de ezt inkább hagyjuk))), meg nem tudom most, hogy nektek az esetleges megválaszoláshoz mennyire fontos, hogy milyen típusú a gépem.

Még azt megjegyezném, hogy az XP-n belül még rosszabb a helyzet, ott ugyanis a már említett program 8-as fokozaton (1643 MB memória szükséglet) esetén is félúton (kb. 10-15 perc múlva) ismét leáll, szintén 'Out of memory' hibajelzésre hivatkozva, ami még 3 GB elérhető, és úgy tudom az XP-ből meg is címezhető RAM memória esetén is a programfutás 1643 MB memóriaszükségletéhez képest szerintem enyhén szólva is furcsa és meghökkentő.

Válaszaitokat előre is köszönöm!!!