Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • maxval bircaman
    Szeretnék mást is kérdezni, mert látom, hogy sok a hozzáértő ember itt!

Hogyan tudom megállapítani, hogy alaplapom milyen: SATA1 vagy SATA2?

Megnéztem persze a dokumentációt, ott ezt találtam:
    "Southbridge
    6 xSATA 3 Gb/s ports
    Intel Matrix Storage Technology: Support RAID 0,1,5,10
    JMicronŸ PATA and SATA controller
    1 xUltraDMA 133/100/66 for up to 2 PATA devices
    1 xInternal SATA 3.0 Gb/s port
    1 xExternal SATA 3.0 Gb/s port (SATA On-the-Go)
    Support RAID 0,1,JBOD
    (by 1x External SATA & 1x Internal SATA)"
    Ez mit jelent?

Kérdésem oka: jelenleg van 2 db merevlemezem, mindkettő 80 GB-os. Az egyik 5 éves, a másik 7 éves. A 7 éves időnként akadozik is már. Azon gondolkozom, hogy ebben a hónapban veszek egy új merevlemezet, olyan 300-500 GB körüli nagyságút. Egyébként is át akarok térni a Windows XP-ről a Windows 7-re, mert a munkahelyemen Windows 7 van a hivatali gépemen, s 30 %-kal gyorsabb, mint az otthoni gépem. Meg egyszerűen nem elég a 160 GB már. Ebből 100 GB-ot csak a 15 éves fiam játékai és zenéi foglalnak el.

Azonban körülnézve a kínálatban, megdöbbenve tapasztaltam, hogy ott beszélnek SATA2-ről, SATA3-ról, s más hasonlókról. Láttam is egy nagyon szép merevlemezt, de azt írja, hogy "transfer 6 Gb/s", ez akkor nem jó nekem, mert az alaplap csak 3 Gb/s-t ír?

Szóval: milyen az alaplapom, s milyen merevlemezt kell keresnem hozzá? Nem szeretném, hogy az történjen, hogy veszek valami túl modernet, ami nem kompatibilis az én 2007-ben vett alaplapommal! Az alaplapot meg nem szeretném cserélni, mert egyrészről jó az még (2007-ben az akkori egyik legdrágábbat vettem), másrészről meg, nem tudom egyedül megcsinálni az alaplap-cserét, ehhez szervízbe kell vinnem a gépet, viszont egy új merevlemezet még én is be tudok szerelni...