Ez az általános segélykérő topic, itt tedd fel az olyan kérdéseket, amelyekre néhány mondatos válasz valószínűleg elegendő lesz, ne nyiss új topicot emiatt.

A felesleges új topicok nyitása (és az oda beírt idióta reakciók) mind büntetőpontokkal lesznek jutalmazva (a reakciók súlyosabban).
  • fery02
    Sziasztok!

Van a másik szobában egy elég régi asztali gépem (K8N Neo Platinum/ AMD Athlon 2800+ 64bit / 1*512MB RAM /, Geforce 6600GT / 120GB HDD).

Ezt így egy az egyben nagyon jó lenne eladni, csak az utóbbi időkben elég érdemes anomáliát csinál a gép, amikről konkrét történeteket tudok mesélni:

Régen, mikor monitort cseréltem rajta, (CRT-t másik CRT-re :D), csak úgy "engedte", ha a gép felkapcsolt állapotában cseréltem, ellenkező esetben (kikapcsolt gép mellett) bekapcsolás után a gép nem csinált semmit, a szokásos alaplapi csippanás sincs ilyenkor, csak világít egy darabig a vinyó LED-je, monitoron semmi kép (jelet sem kap).
    Ilyenkor az sem segít egyből, ha visszadugom a régi monitort és újraindítok, hanem CMOS Reset-et kell végrehajtanom (legalábbis magamtól ez a módszer jutott csak eszembe), azzal helyrejött és menet közben ki is cseréltem a monitort és működött is vele így egészen sokáig is a gép.

A napokban történt, hogy egeret is cseréltem rajta a gép kikapcsolt állapotában és szintén nem indult. Gondoltam nem probléma, visszadugtam rá a régit és nyomtam egy CMOS reset-et... de továbbra sem akart működni a gép és akkor jutott eszembe egy másik fontos tényező, miszerint én ebből a gépből pár napja kivettem az egyik 512-es RAM modult (tehát régebben össz 1 GB RAM volt a gépben), mert unokatesómnak szüksége volt rá.
    Ekkor jöttem rá, hogy ha visszaraknám a hiányzó RAM modult, akkor valószínűleg működésre tudnám hozni a gépet.

Az is elég fura, hogy az alaplap kézikönyve szerint 1 db RAM modult bármelyik slotba berakhatom a 3 közül nyugodt szívvel, viszont egyéb slotokba berakva vészcsipog az alaplap.

Én mindenképp az alaplapra gyanakszok, hogy valami tönkremehetett benne és beállt olyan állapotba, hogy csak is olyan hardverekkel, meg perifériákkal hajlandó elindulni, amik a meghibásodás időpontjában benne voltak illetve rá voltak dugva (legalábbis ilyesmire gondolok a tapasztalatok alapján).

Ez a meghibásodás pillanata sem tudom, hogy mikor lehetett, mert csak az utóbbi időkben nyúltam a géphez periféria meg hardver ügyben.

Először ezt a kínját mintha akkor játszotta volna, mikor a lemerült alaplapi elem után egy másik, használtat (újat lusta voltam venni :)) raktam bele. Akkor kellett egy CMOS reset mindenkép.

De amúgy számítógépnek akár alaplapi elem nélkül is működnie kellene nem? Csak ugye nem jegyezné meg a dátumot, időt, ilyesmit.

Az a gáz, hogyha visszakerülne az a RAM a gépbe és ha így működőképes állapotba tudnám hozni, akkor sem tudnám működőképes állapotba eladni bárkinek, mert másvalakinél, totál más perifériákat rádugva, ismét csak nem lenne hajlandó működni (gondolom).

Találkoztatok már ilyesmivel vagy esetleg ötlete van-e valakinek?

Köszönöm előre is!