Hardware Probléma, Kérdés
  • Dodo55
    #4844
    "mivel 25 képkocka/másodperc felett az emberi szem már folyamatos képet lát."

    Légyszíves ne. 15 éve rendszeresen olvasom ezt a butaságot, ami ilyen formában ugyanaz, mintha azt mondanám, hogy a jack dugós fejhallgatók USB portról is működnek:
    - Tény, hogy vannak USB-s hangkártyák
    - Tény, hogy bele lehet dugni a 3,5-es jack dugókat simán egy USB portba
    - Mellette viszont az is tény, hogy egyszer nem figyeltem oda és véletlenül bele is dugtam egyet. Mondanom sem kell, hogy hang helyett fény és szag lett a vége.

    Az van valójában, hogy 24hz környékén az emberi agy már képes elhinni, hogy mozgóképet lát, AMENNYIBEN az egyes képkockákon pontosan egy képkockaidőnyi (pl. 41,6ms) történés látható végtelen mennyiségű időpillanatból egyenletesen összemosva. Ennek tökéletes módja pl 1/24s expozícióval készíteni hagyományos filmre egy felvételt (vagy korszerűbb példával élve egy digitális képszenzorral ennyi ideig mintavételezni egy képkockára), viszont az teljesen alkalmatlan erre, hogy a számítógép szimplán lerenderel másodpercenként 24 alkalommal 1-1 tű éles képkockát.

    A motion blur effektről gondolhatnánk elsőre, hogy segíthet, de az eredmény alacsony (<75) képkockaszámnál, főleg G/FreeSync nélkül általában még mindig bőven kevés, mert egyrészt az algoritmus csak odainterpolál valamit két képkocka alapján (csak annyit tud, hogy a mozgó objektum a kép bal szélén volt, aztán meg a következő képkockán hirtelen már a kép közepén lett, de hogy közben mit csinálhatott még, arról nincs képi adat), illetve általában a képkockaidők sem egyenletesek eléggé, főleg amikor a teljesítmény hiánya miatt nincs meg a magasabb framerate.

    Nem véletlenül írtam amúgy <75-öt alacsony képkockaszámra, mert az én agyam/szemem pl. úgy érzésre 70hz/fps körül kezd megbékélni a látottakkal éles képkockák esetén, az én esetemben tehát ez az a bizonyos minimum, amit már tökéletesen természetesnek ható optikai trükkök nélkül is képes vagyok folyamatosnak látni, a felső határ pedig ha jól tudom olyan 250-300 környéke általában.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.02.01. 22:14:17