Hardware Probléma, Kérdés
  • ntex
    #4721
    Na akkor én is jövök ide mert nálam is gondok adódtak

    Pár napja váltottam alaplapot, processzort és videókártyát.

    Az alaplap egy Gigabyte B450M DS3H, benne egy Ryzen 5 2600X van. Emellett még egy GIGABYTE GV-N1660OC-6GD GeForce GTX 1660 6GB OC került a gépbe. A gép többi fontosabb paramétere:

    - 16GB HyperX Predator 2666MHz CL13 kit
    - Samsung 860 EVO 256GB SSD
    - Toshiba DT01ACA200 2TB HDD
    - FSP Hexa+ 500W (3 éves)

    Az első 1-2 nap nem telepítettem újra a Windows 10-et, igazából nem is volt probléma a géppel, az előző Intel drivereket uninstalláltam miután elindult először a rendszer az új alkatrészekkel. Majd ismerős ajánlotta hogy újra kéne tenni a rendszert hogy ne keveredjenek a dolgok az előző gépről meg ne legyen esetleges lassulás miatta, igazából amúgy is érett már mert több mint 1,5 éves rendszer volt a gépen, eléggé belakott volt. Úgy döntöttem újrateszem akkor. Az alaplap F41-es BIOS-al érkezett aminél volt már 2 újabb verzió is így felfrissítettem a legújabb F50-esre még telepítés előtt.

    Nincs semmiféle tuning aktiválva BIOS-ban, egyedül a memória XMP profilt aktiváltam. Minden más defaulton (ill. Auto-n) van.

    Innen kezdődnek a problémák. 29.-én telepítettem újra a Windows-t, Azóta volt 2 alkalommal egy egy váratlan gép újraindulás, majd két teljes napon át használtam a gépet gond nélkül, játékok is futottak, nem volt semmi probléma. Majd ma bekapcsolás után ahogy betöltött a rendszer és az alap alkalmazások megint újraindult magától a gép. Előzőleg miután újratettem a rendszert, a Gigabyte oldaláról leszedtem egy ~520 MB-os "AMD Chipset driver" programot és feltettem. Ma miután újraindult a gép mondom megpróbálom leszedni a gépről azt a drivert hátha az kavar valamit, aztán meglepődtem hogy az AMD Radeon Software logó jött fel uninstallnál (nem tudom mennyire kapcsolódhat hozzá, kíváncsiságból kibontottam azt a drivert és tényleg van benne Radeon GPU szoftver is bár nem tudom annak hiányában települ e egyáltalán az a része a szoftvernek alapból). Erre már ráküldtem a DDU-t is inkább, csökkentett módú indítás után ahogy kell, az AMD és nvidia drivereket is legyalultam vele majd újratettem az NV drivert egy normál indítás után.

    Jelenleg itt tartok, nem tudom ez meg fogja e oldani ezeket a random géprestartokat, gondolom ha hardware problémám lenne akkor talán nem ment volna két napig probléma nélkül a config. Mindenesetre bármilyen ötletet - tippet meghallgatnék.
    Utoljára szerkesztette: ntex, 2020.02.02. 12:48:55