| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
Nem akartam még írni, mert csak pénteken jött meg a monitor, és azóta túl sok tapasztalatom nem lett. Mivel ez az első saját TFT-m, ezért csak a saját magam alkotott véleményemet tudom megosztani.
Szóval szerdán 11 órakor megrendeltem, és péntek reggel 7.36-ra már ki is hozta a futár az LG W2252TQ-PF monitoromat.
Amit először észrevettem, hogy rögtön nagyobb hely lett az íróasztalomon. ;)
Egy kicsit aggódtam az alkatrészek összepuzzlézásán, de aztán simán össze tudtam rakni, a megfelelő kábeleket bedugdosni. Amúgy adtak kétféle kellő hosszúságú vga-monitor közötti kábelt, hogy nem kelljen még átalakítókkal sem szórakozni.
Az állapotjelző kellemes kék fénnyel világít, míg készenlétben naracsságán. Az elején még adott ki hangokat a ki- és bekapcsoláskor, de ezeket a hanghatásokat elég hamar kikapcsoltam.
A fényerőből és a kontrasztból elég sokat leszedtem, mert alaphelyzetben maximális szintre volt állítva. Az RGB-n is egy picit állítgattam, de azt hiszem, hogy ezek teljesen egyénfüggőek, hogy ki milyen színvilágot szeret.
Előzetesen két dolog miatt aggódtam.
1. A pixelek. Minden apró szöszre idegesen ugrok rá, azon izgulva, hogy nehogy valami hiba legyen. Szerencsére (kopp, kopp) eddig mindig csak vaklárma volt, és valami porszemről volt szó.
2. Mit művel játékok alatt. Az ugye várható volt, hogy nem fogom mindig maximális felbontáson hajtani, ezért megnéztem, hogy mit csinál olyanon, amin még elég alá a vas. A programok többsége 4:3-as képarányban produkált kielégítő teljesítményt, csak ugye így széthúzta a képet. A monitoron van egy gomb, amivel át lehet állítani a képarányt 4:3-as. Tehát pl. 1024x768-as felbontás mellett, a 4:3-as opciót használva nincsen széthúzva a kép, hanem a monitor két szélén van egy-egy fekete csík.
Összeségében a monitorral jó tapasztalataim vannak, de egyedül nem vagyok reprezentatív értékű minta, valamint ez az első saját TFT-m, így túl sok viszonyítási alapom sincsen. Arról meg nem is beszélek, hogy a téma guruja sem vagyok... különösen 3 nap használata után.