14419
  • KranaZoli #6463
    Basszus!
    Felhívtam a Samsung Ügyfélszolgálatot még hamar gyorsan ui. 18h-ig vannak(voltak) de sajnos csak a driver van a NET-en.

A CD tartalmát nem lehet letölteni :(((

Mire fogom használni?!

Hát pl. ma este első körben FEAR 2 és megnézek legalább 1 Metallica koncert DVD-t, melyeket ma du-n töltöttem le :)

Alap, otthoni felhasználás....

Én csak Wide TFT-ket nézegettem.

MÁS:

Azt nem tudjátok hogyan lehet megcsinálni, hogy a weblapok tartalma "alkalmazkodjon", illeszkedjen a nagyobb felbontáshoz?!
    Pl. ez a fórum is, hogy jó szélesen legyenek a HSZ-ek...

Egyelőre csak manuálisan tudom állítgatni firefox-ban a nagyításon keresztül. Gondolom (remélem :) létezik vmi más és intelligensebb mód is erre...
  • zamballa82
    Mire fogod használni ezt a csodát?

Én is keresek magamnak monitort játékra, de nem tudok dönteni hogy sima vagy nyújtott legyen.

Szép választás volt.
    Biztos csodás képe van.
  • KranaZoli #6461
    Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedvességet, a türelmet, a segítőkészséget ésatöbbi ;)

Hosszas vajúdás után, de ma meghoztam végleges döntésem és beruháztam életem első TFT monitorába, ami rögtön egy Wide TFT lett :)

Sok-sok teszt olvasgatás után, sok-sok HSZ kérdés-válasz után, ezen Fórum és egyéb Fórumok HSZ-einek olvasgatása után és annál sokkal, de sokkal több nappal és éjszaka után végül is beruháztam az alábbi termékbe, mely már íróasztalomon csücsül Én előtte és fülig ér a szám ha ránézek, legalább olyan szélesen, mint maga a monitor:

Samsung 2333sw

Ő mellette döntöttem. Bízom benne nem hoztam rossz döntést és ki fog szolgálni jóóóóóó ideig ;)

Egyelőre véleményem nem sok van róla, csak annyi, hogy csuda szép
    És óriási a 17"-os CRT után

Mivel melóhelyre hozattam futárral, így természetesen nem tudtam megállni, hogy ne tegyem fel a munkahelyi gépemre is, ha másért nem hát azért, hogy hamar-gyorsan pixel hiba tesztelő programoknak vessem alá, mert akkor ha lett volna, akkor még ma vissza is vittem volna.

Szerencsére azonban (kopp, kopp, kopp) eddig semmi :)

DE! Amilyen hüle vagyok, elkövettem azt a hibát, hogy bent felejtettem a hozzáadott CD-t a munkahelyi gépemben
    Azt a jó édes anyámat

Olvastam, hogy vki, ha jól emléxem Chocho szintén ezen termék mellett tette le a voksát, ha igen, akkor megkereslek PÜ-ben :)

De ha vki másnak szintén Samsung 2333sw TFT-je lenne, baromira hálás lennék, ha vmilyen formában (akár itt, vagy e-mail-ben) el tudná küldeni Nekem!

Természetesen képe van a monitornak így is és körbenézek Samsung weblapján is hátha fent van, de szerintem ott talán(!) csak driver lesz, de meg szerettem volna nézni, hogy mi is van a CD-n, mert úgy tudom van hozzá vmi alkalmazás is....
  • Solten
    Nem csoda, eléggé best buy (mint a 2253LW anno): link :)
  • KranaZoli #6459
    Na, és ez az amitől félek :)
    Mert a 24"-os az tetszett. A 22"-os, szerintem(!) brutál kicsi

Hát lehetséges, hogy maradok LG-nél és 1680x1050-nél és meglátjuk hova alakul a jövő, mi lesz a HD sorsa, mi lesz a 24"-os wide TFT-k magas árával...

Talán lejjebb fognak esni ;)
  • RaveAir
    Ugyanolyan lapos lesz, csak egy collal nagyobb. ;)
  • KranaZoli #6457
    Akkor ez a Samsung 2333SW irányába viszi a mérleg nyelvét.
    Nem, nem szeretném túlspr(l :)iázni a dolgot és már tököm tele, hogy hónapok óta nézem és mind1ikkel van vmi gánya a tesztekben, ami nem 80ezer pénz :(

Még annyit, hogy 16:9-t láttam 22"-on, az Nekem lapos volt.
    23"-on még nem volt hozzá szerencsém. Mert ugyebár a Samu az 16:9-es, csak éppen 23"-on.

Az barátibb?!
    Mert még ettől tartok, hogy nem lesz-e túl lapos a 23" is?!

24"-ost láttam az teljesen korrekt volt, de azok brutál drágák, vagyis indokolatlanul drágák. Nyilván egy grafikus nem így gondolja ;)

Naccerű!
    Felhívtam pár boltot, a 2333SW országos hiánycikk
  • Mersant
    5 ms tokeletesen eleg, ez a gep elbirja max felbontason is a jatekokat,esetleg a reszletessegbol, elsimitasbol visszaveszel ennyi. nekem sokkal szarabb gepem van es ami anno 1024x768-ban elfutott, az ugyan ugy megy 1680x1050-ben is.
  • atomkrumpli
    igazad van meg kell gondolni jól mit veszel de nem érdemes túlmisztifikálni ezt a natív dolgot a játékoknál, játék közben inkább egy pici homály de nagyobb képméret (inkább mint fix aspect ratióval a képernyő közepén egy bélyeg) ha meg dolgozol egyértelműen a natív felbontásban fogod használni és ott elkel a full hd hogy elférjen minél több ablak
  • KranaZoli #6454
    No, akkor tovább folytatva a vívódásomat :)

1.) Úgy nézem az:

L246WP 24"-os Wide TFT kiesett, mert ipon-on teljesen más szerepel, mint az LG specifikációban.

Vagyis pl. LG website-on 8ms-os válaszidő. Az vészes. Grafikai munkára nem, de játékhoz igen. Ill. ahogyan kiderült nem egy "mai csirke". Ez pedig gondolom Én megmutatkozik a felépítésében is...

- Response Time 8ms
    - PC 15 Pin D-sub
    - Others HDMI(with DVI to HDMI Cable), Component, PC Audio Out(HDMI sound output)

2.) Ott van még mindig az a fránya Samsung 2333SW a 23"-os méretével és a relatív alacsony árával, mely dilemmára ad(hat) okot.
    De felmerült, hogy vajon egy 4870-es VGA képes-e kihajtani natív felbontáson, vagy sem?!
    (bár biztos az is igaz, hogy ez erősen játék függő)

3.) Ugyanakkor volt egy érdekes HSZ, miszerint is CCC-ben be lehet állítani, hogy az 1680-as felbontást úgy jelenítse meg a kijelző, hogy ne "torzuljon" a kép.

Erre kíváncsi lennék, hogy ezt hol és hogyan kell beállítani, mert erre már nem derült fény :(

3.) Kérdésem pedig az, hogy a válaszidő 5ms-os elég-e játékhoz, vagy kell a 2ms-os válaszidő?!

4.) Bár ezen pontok inkább a játékokról szólnak, de nem 90%-ban játszom a TFT-vel, hanem egyéb dolgokat is csinálok és a HD nem a filmnézés miatt lenne fontos, sőt nem is a HD a fontos, hanem az, hogy 23"-t kap az ember picivel kevesebbért.

Ill. közeljövőre, jövőre nézve melyik lehet a jobb választás a 1920, vagy az 1680?!

5.) HD-s filmeket se nagyon van tervemben TFT-n nézni, de 1-2 filmet és sorozat részt igen. Itt nem tudom melyik lehet a jobb a 22" a 16:10-es arányával, vagy a 23" a nagyobb méretével, de a 16:9-es képarányával?!

Ezekben kellene mankó és help!
    PLEASE! Meglátások, ötletek, ...

Ha vki csak 1 ponthoz tud hozzászólni érdemben az is nagy segítség!

Köszi!
  • tmisi
    Nekem még csak 5.napja van wide monitorom, de hidd el marha jó!
    FPS, autós játékban főleg, de pl. a FIFA-ban sem hátrány!
  • KranaZoli #6452
    Az mit jelent, hogy normálisan?!?!
    Szerintem igen, miért ne lehetne?!
    Nekem mondjuk még nincs de máshol már volt hozzá szerencsém...

Sőt! Ismerek olyat aki direkt azért vett Wide monitort, mert hiányzott Neki, hogy autós játékokban és repülőgép szim. játékban nincs perifériális (ezt, hogy írják?! :) látómező, de Wide-al már van Neki
  • Pokerface86
    wide monitorokat lehet normálisan játékra használni?
  • KranaZoli #6450
    Nekem a 22"-osok közül még mindig a 2242T a legszimpatikusabb termék és most adott egy lehetőség, hogy 40ezerért tulajdonosa legyek egy ilyen jószágnak. Azt hiszem ezt fogom választani.

A vicces az egészben, hogy ez volt a legelső, amit kinéztem Magamnak sokkal korábban
  • KranaZoli #6449
    Ez így van!
    Sőt!
    Vannak még sokkal jobb dolgok is, amit a kanapén összebújva lehet csinálni és Nekem az utolsó ami eszembe jut, hogy filmet nézni.

DE! Engem NEM az érdekel, hogy HD-ben nézzek filmet...

Engem az érdekel, hogy pl.:

1.)
    23"-os 2333SW-n lehet-e natív módban játékot futtatni?!?!?!
    Elegendő-e hozzá egy olyan vas, mint ami a signómban van?!

2.)
    Vagy játékok egyelőre és a közel jövőben max. 1680x1080-ban, mert nem adnak ki HD felbontásban játékot, mert ahhoz már 4870x2 kellene, vagy stb, stb... Engem inkább ez érdekel, hogy ebben mi a jövő...
    Mert játékot meg inkább fogok egyelőre monitoron játszani, mint nagy-nagy TV-n ;)

Ez egyszerűbben vhogyan így hangzik:

- Mit tudtok róla, a közel jövőben mennyire fog az elterjedni, hogy a játékok is támogatni fogják a HD felbontást?!
    - Jelenleg mennyire támogatják?!

Mert ha ennek az esélye a nullához konvergál, akkor egyelőre jobban megéri 22"-ban és 1680x1050-ben gondolkozni, mintsem nézzem azt a kevés filmet 23"-on és NET-ezzek 23"-on, stb...
    (persze ha zéró játék, akkor 23" :)

3.)
    A filmet nem azért kérdeztem, mert csak és kizárólag TFT-n akarok filmet nézni hanem, hogy mi a személyes tapasztalatod arról amit a cikkben írtak, és ahogyan írtad, hogy ezt még nem Te nagyon "tesztelted"...
  • RaveAir
    Hát nem kényelmesebb egy kanapén, valakivel összebújva, nagyképernyőn filmet nézni, mint kocka módra, egyedül a monitort bámulva? ;)
  • Solten
    "Ha nagyon HD-t akarsz nézni, akkor lehet, hogy ne elsősorban monitorban gondolkodj, hanem valami nagy-nagy tv-n."

Na végre egy értelmes ember... :)
  • RaveAir
    AMD Athlon X2 6000+, Geforce 9600GT, 3giga ram, és XP SP3 alatt.

Ha nagyon HD-t akarsz nézni, akkor lehet, hogy ne elsősorban monitorban gondolkodj, hanem valami nagy-nagy tv-n. Bár ezért most biztosan sokan köveznek vagy kövezni fognak...
  • KranaZoli #6445
    Engem sem annyira a HD izgat és a HD világa.
    Hanem a 23"-os Samsung 2333SW...

22"-ban laposnak találtam "még" a HD-t.
    Azóta benéztem még párszor MM-be is...

Kb. milyen vason futtatnád natív módban (játékot)?!

Szerintem erre a 4:3-ra esetleg kérdezz rá vmelyik VGA topic-ban, attól függően, hogy milyen VGA-d van. Nem hinném, hogy ne lenne rá egyéb mód és lehetőség...

Köszi a hasznos és gyakorlati(!) infókat!!!
  • RaveAir
    Nem filmek miatt vettem elsősorban, de bizonyára azt is lehet majd nézni rajta. :) Amúgy sem pörgök annyira a HD témára, mint egyesek.
    A sárgás színeket én is tapasztaltam, és nagyjából sikerült megfelelőre állítanom.

Az alapalkalmazásaim amúgy maximális felbontáson futnak, és amit a vas elbír az is. Csak ugye vannak játékok, ahol nagy mértékben esik az fps, és nem mindig élvezhető mértékben.

Az LG mellett végül az szólt, hogy nem volt Samsung 2253LW, valamint, hogy van rajta ez a 4:3 gomb (kényelmességi szempontból jobb lenne valami billentyűzetes gyors gomb, de ennek megoldását még nem kerestem).

Gondolom, hogy azért is találnak egyre több hibát a monitorokkal kapcsolatban, mert egyre jobban elmélyednek a dologban, így jobban megismerik az ilyen asztali megjelenítők előnyös és hátrányos tulajdonságait. Nem lennék meglepve, haegy korábbi tesztjüket megismételve több "hibát" is találnának.
  • KranaZoli #6443
    Köszi! Aranyos vagy ;)
    És mizújs van filmek terén?!
    Vagy azt egyáltalán nem nézel monitoron?!

Hát Én azért bízom benne, hogy nem kell majd visszavennem a natív felbontásán játékok alatt sem ;)

A 4:3-t értem, de az 1024*768-al ott vagyok, ahol most a CRT-mel :o

Egy pici ipon megint és újra:

Megtaláltam, erre gondoltam :)

"Vélemény

A képernyő gyengéje az enyhén sárgás színhasználat, melyen nem tudtunk segíteni a beállításokkal sem, átlagos háttérvilágítása pedig a filmrajongóknak nem kedvez."

Bár ez a teszt a W2252V-PF-ről szól, nem a 2252TQ-ról :)
    De Nekem naggyon hasonló a 2 termék :)

Persze az is igaz, hogy az összes teszt, ami nem a 80ezres DELL termékekről szól, baszki, ezek mindegyik TFT-ben találnak hibát :o

No!
    És, hogy-hogy LG lett a Samsung-ból?!?!

Nekem is ez idáig a legszimpibb termék....
  • RaveAir
    Nem akartam még írni, mert csak pénteken jött meg a monitor, és azóta túl sok tapasztalatom nem lett. Mivel ez az első saját TFT-m, ezért csak a saját magam alkotott véleményemet tudom megosztani.
    Szóval szerdán 11 órakor megrendeltem, és péntek reggel 7.36-ra már ki is hozta a futár az LG W2252TQ-PF monitoromat.

Amit először észrevettem, hogy rögtön nagyobb hely lett az íróasztalomon. ;)

Egy kicsit aggódtam az alkatrészek összepuzzlézásán, de aztán simán össze tudtam rakni, a megfelelő kábeleket bedugdosni. Amúgy adtak kétféle kellő hosszúságú vga-monitor közötti kábelt, hogy nem kelljen még átalakítókkal sem szórakozni.

Az állapotjelző kellemes kék fénnyel világít, míg készenlétben naracsságán. Az elején még adott ki hangokat a ki- és bekapcsoláskor, de ezeket a hanghatásokat elég hamar kikapcsoltam.

A fényerőből és a kontrasztból elég sokat leszedtem, mert alaphelyzetben maximális szintre volt állítva. Az RGB-n is egy picit állítgattam, de azt hiszem, hogy ezek teljesen egyénfüggőek, hogy ki milyen színvilágot szeret.

Előzetesen két dolog miatt aggódtam.

1. A pixelek. Minden apró szöszre idegesen ugrok rá, azon izgulva, hogy nehogy valami hiba legyen. Szerencsére (kopp, kopp) eddig mindig csak vaklárma volt, és valami porszemről volt szó.

2. Mit művel játékok alatt. Az ugye várható volt, hogy nem fogom mindig maximális felbontáson hajtani, ezért megnéztem, hogy mit csinál olyanon, amin még elég alá a vas. A programok többsége 4:3-as képarányban produkált kielégítő teljesítményt, csak ugye így széthúzta a képet. A monitoron van egy gomb, amivel át lehet állítani a képarányt 4:3-as. Tehát pl. 1024x768-as felbontás mellett, a 4:3-as opciót használva nincsen széthúzva a kép, hanem a monitor két szélén van egy-egy fekete csík.

Összeségében a monitorral jó tapasztalataim vannak, de egyedül nem vagyok reprezentatív értékű minta, valamint ez az első saját TFT-m, így túl sok viszonyítási alapom sincsen. Arról meg nem is beszélek, hogy a téma guruja sem vagyok... különösen 3 nap használata után.
  • KranaZoli #6441
    Ez így lenne teljes (sorry)

"Nem mintha kúrva sokat játszanék, de..."
    azt szeretném "normális" vizuális élménnyel élvezni ;)
  • KranaZoli #6440
    Sziasztok!

A Samsung 2333SW-vel kapcsolatban érdekelne az, hogy a natív felbontását azt mennyire lehet játékra használni?!

CHOCHO írta, hogy Crysis-nál volt némi homályosodás kisebb felbontáson, de Grid, B. Paradise szépen nézett ki...

Engem az is érdekelne, hogy mindez azért, mert natív felbontásban nem lehet játszani?!
    (játékok nincsenek felkészítve, vas kevés - most enyémre gondolok ;) vagy csak ez egy példa volt, hogy kisebb felbontás sem túl gáz.

Azért kérdem, mert az már eldőlt, hogy Nálam 3 befutó lehetséges ;)

- LG W2242T (5ms)
    - LG W2252TQ-PF (vagy multimédiás változata a 2252V-PF) (2ms)

Ill. Samsung-ból az 2333SW.

Ez a Samsung is főképp a 23"-os mérete miatt, ill. az ehhez párosuló jó ára miatt. (ahogyan gondolom sokaknak...)

Nem mintha kúrva sokat játszanék, de

1.) nem tudom, hogy a signómban lévő vassal lehet-e játszani Full HD felbontásban?!
    2.) vajon mennyire várható, hogy az újabb játékok már támogatni fogják a Full HD felbontást?!
    3.) hosszabb távon melyik éri(érheti) meg jobban?!

Az LG termékei gondolom már mutattak fel vmit. A Samsung 2333SW még relatív új monitor, múltja nem igen van...

De nyilvánvaló, hogy most TFT-t nem 1 évre akarok venni. A 24"-os példányok meg nagyon borsos áron mozognak...

Nagy dilemmában vagyok...
  • Laci82
    EZ például annak számíthat?Mármint jó minőségűnek?
  • Inquisitor
    Persze. Az átalakító még egy adag zajt rátesz arra, amit a kábel hozzáad a képhez. Nyilván az átalakító minőségétől is függhet. Pl. vannak ilyen áttetsző burkolatos DVI átalakítók, az áttetsző rész alatt fémburkolattal, azokkal kevesebb szivacs van, mint a fröcsöntött műanyag tokos társaikkal. Aztán függhet a kábel minőségétől. Gyárilag közepes minőségű kábelt adnak a monitorhoz. Lehet kapni jó drágán árnyékolt kábelt, azzal kisebb a zaj. Meg lehet kapni olcsó vacak VGA kábelt, azzal még szellemképes is lehet ...
  • Laci82
    Az ajánlotton használom a monitort.
    Akkor a szitálás kikerülhetetlen?
    A vgan-n dvi a kimenet átalakítóval tudom csak bekötni a monitorba.
    Az lehet baj?
  • Inquisitor
    Kár, hogy a szemet nem a sugárzás rontja a CRT-nél, főleg mert annak 90%-a a monitorból hátrafelé lép ki. Ha közelről néznek valamit sokat, az rontja a szemet. Egy sima papírlap is!
    A CRT/TFT-nél ott van még az is, hogy ha túl nagy a fényerőkülönbség a környezet és a monitor között, az is rontja a szemet.
    A CRT-nél a képfrissítés vibrálása fárasztja a szemidegeket, a szemet max. a "porbombázás" bánthatja.
    Viszont minden monitornál van az a probléma, hogy csökken a pislogás gyakorisága, és a szem kiszáradástl már tényleg romlik a szem! De ez nem csak CRT-nél.
  • Inquisitor
    Szerintem vedd le 60HZ-re, mert több képet amúgy se tud megjeleníteni, és vedd le a fényerőt 30%-ra, meg állítsd be a kontrasztot jól.
  • desigo
    A katódsugaras monitorokhoz képest az LCD tényleg nem bántja a szemed mert nem sugároz...
  • Inquisitor
    Mióta "pihenteti" az LCD a szemet? Minden, de minden fárasztja a szemet, amit közelről néznek. Egyébként simán lehet, hogy csak "szitálnak" rajta a pixelek, ez analóg kábelnél előfordulhat. Natív felbontásban használod legalább?
  • tmisi
    Nem vibrál az. Sztem csak a magas fényerő zavar. Vedd le a fényerőt és ha kell a kontrasztot is és jó lesz.
  • Laci82
    lcd
  • Laci82
    Sziasztok.
    Nekem Samsung 943 NW monitorom van és vibrál,jobban idegesít mint a sima crt,1440*900/75-hz-en használom.
    Néha már olvasni se tudom szöveget úgy folyik ki a szemem.
    Most akkor hogy van az hogy az lc-de pihenteti a szemet?
  • Inquisitor
    Baromság. A "sima" DVI tud 1920x1200 max. felbontást, de pl. a 2048x1152 is átmegy rajta, mert kb. ugyanakkora a sávszéllessége. A Dual Link DVI meg sokkal nagyobb felbántásokat is tud, csak a mai VGA-k általában max. 2520-ig bírják.
  • Serpike
    Igen csak valami olyasmit olvastam, hogy dvi csak 16xx felbontásig jó, hdmi 1920ban is átviszi a jelet pl egy full hds filmnél. Erre lennék kíváncsi igaz e vagy csak parasztvakítás.
  • Solten
    DVI ma alap. D-sub meg mehet az irodába, reklámcélokra stb.
  • Solten
    Mindkettő (DVI, HDMI) digitális videojelet továbbít.
  • Serpike
    És a dvi hdmi között észrevehető különbség van ha full hds filmet szeretnék nézni rajta? Vagy a DVI nem viszi át a full hds jelet?
  • KranaZoli #6424
    Viszont ipon-on Én a HDA változatról sokkal rosszabbat olvastam, mint a HD-ről.

Ez utóbbit, asszem PH aprón láttam is még minap.