| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
Borg #573 Tévedés ne essék, én ennek ellenére mostmár 193P+-t veszek. Tény, hogy jobb, és időtállóbb lesz. Valamivel. Másrészt szebb, és jobb az állványzata, sokkal.
De az, ami fröcsögés sok helyen van a TN paneles TFT-k ellen, messze nem helytálló. Ez a tipikus fórumos lény, meg egykét weboldal is, aki "láttam teszteket, meg mások is ezt mondták" szerű ál-tényeket kreál.
TÉNY, hogy egy S-PVA paneles TFT jobb, mint egy TN paneles. De ettől még a TN-es nem szar. In fact, a felhasználók 95%-a (ha nem több) az életbe nem venné észre a hátrányait, ha az interneten egyesek nem mutogatnának ujjal rájuk.
Ezek a tesztek, meg fórumtopikok engem is elvittek abba az irányba, hogy a TN panelt el kell felejteni, és várni várni + költeni az overdriveos xVA panelesekre. De ezek rendkívül eltúlzott spekulációk. A másik meg az, hogy a mai 4-8ms-ról már nincs hova továbbfejlődni úgy, hogy az látványos is legyen. Szal lehet, hogy az 1 évvel ezelőtti 25ms paneles monitorok idejétmúltak lesznek, de a mai 4-8-asak aligha. Lehet hogy jön OLED, meg lehet hogy átáll a gyártás már csak a xVA panelekre, de jelentősen jobb képminőséget nem fognak elérni már a TFT-k terén. Egyszerűen nincs tere már, az ésszerű, és szükséges fejlesztéseknek. Persze ökörködni lehet, a 4ms tovább csökkentésével pl. De ez pont annyit ér majd, mint 9600pro-n a 256MB ram. Marketingfogás.