14419
| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
Pontius #580 Én is teljes mértékben egyet értek BORG-al! (ezegyszer...)
Az nem kérdéses, hogy jobb a xVA, de azért a TN-t sem kell annyira a porba húzni mint ahogy azt Breki33 teszi...
Én csak annyit mondok, hogy ha tényleg annyira szar lenne a 713N/913N akkor nem lenne belőle országszerte hiány... -
#579 láttam
és nem személyeskedek veled ellentétben -
Pontius #578 2 sör között pont azt akartam tőled megkérdezni, hogy te már láttál-e ilyen vagy hasonló monitorokat élőben, működés közben vagy csak fröcsögsz, csöpögsz és okoskodsz össze-vissza...? -
#577 És ez alapján rábeszéled őket egy olyan monitorra amit tesem veszel.
És azsem érdekel, hogy egy csomó rmber aki most vett ilyet nem ilyen elégedett
főleg akik crt-ről váltottak és fora nekik hogy pl a pes-ben látják gyors mozgásoknál az utánhuzást.
Bravo beszéld csak rá őket, de vedd figyelembe hogy ezt a monitort három évig nem adhatják el és hiába valószinű, hogy ezt senki sem ellenőrzi azért ez elég meggondolandó.
És énse mások által leírt hallomásokbol nyilatkozom, csak nem teszek úgy mintha tévedhetetlen lennék. -
Borg #576 Igen, az én véleményem.
Amit nem hallomások, meg mások leirt hallomásai alapján alkottam meg, hanem megnéztem egy ilyen monitort. -
#575 tedd -
#574 ez csak a te véleményed
tett hozzá -
Borg #573 Tévedés ne essék, én ennek ellenére mostmár 193P+-t veszek. Tény, hogy jobb, és időtállóbb lesz. Valamivel. Másrészt szebb, és jobb az állványzata, sokkal.
De az, ami fröcsögés sok helyen van a TN paneles TFT-k ellen, messze nem helytálló. Ez a tipikus fórumos lény, meg egykét weboldal is, aki "láttam teszteket, meg mások is ezt mondták" szerű ál-tényeket kreál.
TÉNY, hogy egy S-PVA paneles TFT jobb, mint egy TN paneles. De ettől még a TN-es nem szar. In fact, a felhasználók 95%-a (ha nem több) az életbe nem venné észre a hátrányait, ha az interneten egyesek nem mutogatnának ujjal rájuk.
Ezek a tesztek, meg fórumtopikok engem is elvittek abba az irányba, hogy a TN panelt el kell felejteni, és várni várni + költeni az overdriveos xVA panelesekre. De ezek rendkívül eltúlzott spekulációk. A másik meg az, hogy a mai 4-8ms-ról már nincs hova továbbfejlődni úgy, hogy az látványos is legyen. Szal lehet, hogy az 1 évvel ezelőtti 25ms paneles monitorok idejétmúltak lesznek, de a mai 4-8-asak aligha. Lehet hogy jön OLED, meg lehet hogy átáll a gyártás már csak a xVA panelekre, de jelentősen jobb képminőséget nem fognak elérni már a TFT-k terén. Egyszerűen nincs tere már, az ésszerű, és szükséges fejlesztéseknek. Persze ökörködni lehet, a 4ms tovább csökkentésével pl. De ez pont annyit ér majd, mint 9600pro-n a 256MB ram. Marketingfogás. -
#572 monitoron nem szabad spórolni
most hány hercen megy?
olvastam vhol hogy vki 100 Hz-n akarta járatni aztán csodálkozott miért nem megy PP -
BenceYCE #571 Egyetértek veled. Én múlt héten hoztam haza a 713N-t ami anyám gépéhez lett. Ezen felbuzdulva tegnap mentem el a 913N-ért. Elég válogatós vagyok de úgy érzem ennél többre nem vágytam. A múltkori szemfolyásom is csak azért volt mert elfelejtettem, hogy gta-ban 60hzen ment. ()
Szal azt mondom ennyit még megér. Lehettem volna pedig szőrszálhasogató a 193P+ -szal de úgy érzem van máshova is tenni azt a különbözetet. -
#570 jó persze mindenki azt akarja, hogy ami vesz az jó legyen és ha megvette szeretné ezt hinni. Ez a tulajdonosi pszihológia. Létható megnyilvánulása itt a fórumokon.
Aztán olyan is van akinek a 25-ös MVA panel utánhúzása se tűnik fel.
Ha úgy érzed 3 év múlva sem bánod meg vedd meg. -
Pontius #569 Pontosan, A hangsúly a SZERINTEDen van... -
#568 ennek ellentmondanék
sztem sulinetben nem érdemes egy egy éves technológiájú monitort venni
3 évig azt kell használni és van utánhúzása -
Pontius #567 Na ugye, hogy ugye!
Sulinetben pedig főleg megéri az árát... (konkrétan 50-55k-ból megvan egy korrekt TFT...) -
Borg #566 Na, most jöttem haza haveromtól, kicsit alaposabban szemügyre vettem az új 913N monitorját.
Elöljáróban annyit, hogy ez a tipikus példája annak, hogy a neten mennyi sületlenségből micsoda elfogadott tények, meg pletykák lesznek.
A monitor előtörténetéről annyit, hogy ez a 2., ugyanis az első középen pixelhibás volt. Egyből cserélték neki, 1 db pixel után.
Ez a monitor is pixelhibás! De az alsó részén, ráadásul csak szubpixel hiba. Egyedül ha pirosan kellene világítania, akkor fekete az az egy pixel.
Kezdjük a színeknél. Nos én PVA/MVA paneles TFT-t nem láttam még, de hogy a TN filmes színhűsége egy dekával sem marad el egy CRT monitoron emberi szemmel felfogható színektől, az ziher. Az egyetlen dolog, ami kicsit szembeötlő volt, hogy pl az alap windows xp logós képernyővédőn, az "XP" felirat a CRT-men sokkal erősebb narancssárga, mint ezen a TFT-n. De pl amikor filmet, fényképeket nézegettünk, semmi extrát nem lehetett észrevenni. Szép élénk szinei voltak.
A rálátási szögek valóban érzékelhető torzitást okoznak. Ez annyit tesz, hogy ha kb 150°-ból, tehát a síkjára 30°-os szögből nézem, akkor a túlsó széle besötétedik, kb 10%-nyit. Egyátalán nem zavaró. Ami picit zavaróbb, az a függőleges rálátási szög. Nos ha pl 15°-ban döntött a monitor a ránézési vektorhoz képest, akkor az a taskbar kékje (XP alatt) korrekt színű, a kép teteje viszont világos. Ha pont merőleges a függőleges szög is, akkor viszont a taskbar kékje túl világos, és a teteje van nagyjából rendben a képnek.
A válaszideje ugye 8ms. Én rángattam összevissza ablakokat, szöveget huzogattam, játékban pörögtem forogtam... semmi zavaró hatás. Abszolúte jól követhető, kontrasztos minden.
A leginkább szar benne szerintem a lábazata. Na ennyi erővel féltéglára szerelve is érkezhetne a monitor. Előre hátra éppen pár 10-15 fokot lehet dönteni rajta, és ezzel ki is fújt. Se magasságállítás, se semmi.
Alapjában véve nagyon pozitivan csalódtam benne. Az ember azok alapján, amit a neten össze olvas, azt hihetné, hogy a TN+Film-es TFT-k képminősége egy rakás szar, egyedül a reakcióidejük jó.
Hát ezennel bátorítanék mindenkit, hogy akinek csak ez a 100-110E FT-ja van, az nyugodtan vegyen TN+Filmes Samsungot. Semmilyen szempontból nem fog csalódni benne. -
BenceYCE #565 mellik pixelhiba keresőt ajánljátok? -
virs lee #564 Én is így látom. A sokféle, mindegyik máshogy tökéletlen kijelző mellett a kicsi, és nem épp 4:3 arányú felbontás volt az ok amiért nem rohantam a boltba TFT-ért, de ez a Fujitsu-Siemens most nagyon megtetszett. -
#563 ezért mondom érdemes várni
nem belemenni ilyen 913N-ekbe meg 930 MP-be -
virs lee #562 Most nézem csak ebből a sorozatból a 20"-es tud 1600*1200-at is, nem gyenge. Az ára se olyan vészes mint vártam, br. 170k-ért láttam árlistában. -
#561 érdekes mások észreveszik -
virs lee #560 A nevéből ítélve ez nem a magyar pénztárcához készült. ;) Találtam róla egy cikket, elvileg a 20 incses 180k pénz, meg amit még ráraknak a kereskedők mire ideér, lesz az duplaannyi is. Az árán kívül egész jó. Vett már valaki ilyen S-PVA monitort? -
#559 ne zavarjon hogy depon sosem az aktualis arukeszlet van, teljesen fals infok vannak kitéve. Sok kisker nem is tart TFT-t mert ha nem adjak el 1-2 het siman kiesnek az ár résből és már bukóra megy.
Borg azért irtam hogy nincs mivel depon lévő összes céget felhivtam és sehol nem volt 913N mar nem is jon az orszagba több. Auchanba is erdeklodtem igaz nem hivtam vegig mind :) de ott is mondtak nincs es hianycikk.
Egyebkent nagyon meg vagyok elégedve vele még ha nem is a legujjabb csucs teknika ez előtt egy eléggé jó LG F900B 19"os flatron monitorom volt de ennek a TFTnek a szinei és a képe hihetetlenül szebb. 8ms-nel pedig abszolute nem lehet eszrevenni hogy nem crt. Aki tud vegyen :) -
#558 oks, de nem tudod méretezni? -
#557 határ eset :) -
#556 oppá bocsi a méretért -
#555 Fujitsu Siemens ScenicView család Premium család
-
virs lee #554 S-PVA-val pl.melyik típus/modell van felszerelve? Olyat még nem találtam. -
Borg #553 Ki mondta, hogy szarok?
A TN panel jó általános felhasználásra, főképp játékra.
+ jó válaszidő (4-8ms)
+ olcsó
- rosszabb szinek
- rosszabb betekintési szög
- rosszabb kontrasztarány
Persze a negatívumok közül egyik sem zavaró mértékű, talán csak a betekintési szög.
xVA panelek:
+ mostmár jó válaszidő (6-8ms is van - S-PVA stb) eddig ebben le volt maradva
+ Sokkal komolyabb színmegjelenítés
+ sokkal jobb betekintési szögek (178°)
+ Jobb kontrasztarány (1000:1+)
- drágább
Mondjuk mivel drágább kategória, legalább jobb talapzatokat is szerelnek rájuk, meg igényesebbek is általában. -
virs lee #552 Na most akkor mi a jó TFT monitor, ha mindkét féle panel (TN, PVA) szar? -
Pontius #551 1 pixel 3 szubpixelből áll (kék, zöld, piros), melyek egyenként 6 bittesek, ami 64 árnyalat megjelenítését teszi lehetővé.
Összesen 18 bit = 262144 szín. A többi színt dithereléssel, vagy FRC-vel állítja elő, így jön ki a 16.2M szín. -
#550 Hornyak KFT.nel nem nagy durranas olcsobbnak lenni.
Pl Alien Computersnel ez a monitor mindossze 18 ezerrel olcsobb.
-
Borg #549 Még a samsung oldalán is van olyan TN paneles monitor, amire azt irják hogy 16.2M szín... az ott sem igaz. És a depon meg főleg nem. -
#548 lol ez a monitor sulinetben olcsóbb (pl: Mikland) és itt okoskodik :) -
#547 hiába ez TN P -
MacrosTheBlack #546 A 160 fok mindkettőre jellemző, itt azt írják 16.2 millió szines a monitor. Ez eddig a PVA panelt valószínűsíti. Viszont a 4 ms meg a TN-t. A gyártó meg nem ír róla semmit.
// Az infót köszi. -
#545 tévedsz kisbarátom, nekem mint moderátornak az olyan tipikus bajkeverőket mint te kell visszafognom hogy az értelmes segítőkész embereket ne zavarják. -
#544 "Nem hinném hogy sulinetes lenne. Sulinetben minden drága, odaadod az adókedvezményed a kereskedőnek, úgy meg minek?"
pl az ilyenekre, ha értelmeset nem tudsz mondani akkor inkább maradj kussban, ha egy 913N kb 5k-val drágább sulinetben mint anélkül akkor áruld már el mi a f@szról beszélsz? -
MacrosTheBlack #543 Milyen "hülyeségeimről" beszélsz? Kicsit lejjebb a #496-ban pont Borg írta ezt: "Najó, de 25ms PVA panelen játszani viszont nem lesz egy nagy élmény", ez is hülyeség? A másik a stílus, neked mint moderátornak példát kéne mutatnod, nem olyan hangnemben belekötni a másikba, amiért másnak büntetőpontot osztanál! -
#542 "3 fajta panel kapható manapság:
A legolcsóbbak a TN paneles TFT-k. Ezek elsősorban irodai használatra valók, mert:
Viszonylag kevés szín (kb. 260000 a netes infók alapján) megjelenítésére képesek, ami pl videózásnál zavaró sávozódásban jelentkezhet a színátmeneteknél. E mellett nagyon kicsi a látószögük. Ha kissé alulról vagy felülről nézel rájuk, hajlamosak negatív képet mutatni és az oldalsó látószögük is kevés. Általában 140-16 fok szokott lenni.
(A látószög nem csak azért fontos egy TFT-nél, hogy mennyire látod oldalról a képet, hanem azért is, hogy mennyire csökken a fényerő a látószög növekedésével. Azaz ha szembe ülsz a TFT-vel, akkor a képoldalai, alja és teteje ugyanolyan fényes-e mint a közepe)
További jellemzőjük, hogy a válaszidejük alacsony, de világosból sötétbe és a sötétből világosba váltás ideje jelentősen eltér. Manapság tipikus az a 16 ms TN panel, ahol az értékek 4+12ms. A gond ezekkel még az, hogy azokat a színeket, amiket nem tudnak alaból megjeleníteni, megpróbálják kikeverni két szín egymás utáni gyors megmutatásával, ami egyrészt növeli a válaszidőt, másrészt vannak akik emiatt kissé zizegősnek érzik ezeknek a panelek képét. Valamint ezeknek a legrosszabb a fekete szín megjelenítési képessége. (Inkább csak sötétszürke a fekete.) Ma a legtöbb 15 colos és számos 17 colos TFT készül ezzel a paneltípussal. Viszont ezek a legolcsóbb és legvékonyabb TFT-k!
A másik jelentős csoport az MVA panel (a Samsung PVA-nak hívja a sajátját)
Ezek a válaszidő kivételével minden paraméterben jobbak a TN paneleknél. A válaszidő megoszlása már egyenletesebb, mint a TN-nél, Nagyobb (kb 160-160 fok) a látószögük is. Jellegzetességük, hogy a képváltozás idejének alsó ill. felső 10%-ánál (más források szerint mindíg az utolsó 20%-ánál) (ami nem számít bele a hivatalos mérésbe) eléggé lelassul a folyamat, ezért - bár a teljes elmosás nem sok - marad egy halvány, de hosszabb elmosódás mozgó részeknél. Az MVA panelek fekete szín megjelenítése talán a legjobb. Ilyen panel található manapság sok 17 és 19 colos TFT-ben.
A harmadik legfejlettebb kategória az IPS, vagy újabban S-IPS panel
Ezek minden téren jobbak a másik kettőnél. Sokáig a válaszidejük volt lassú, de mára ez is megváltozott. Ma már pl. kapni 16 ms válaszidejű (8+8ms) S-IPS panellel szerelt TFT is. A legszélesebb a látószögük (kb 170-170 fok vízszintesen és függőlegesen) És egészen extrém látószögből is láthatók, csak a fényerő csökken, de nem fordul negatívba a kép. A színvisszaadásuk a legjobb.
Amire még érdemes figyelni, az a háttérvilágítás egyenletessége (sötét háttér esetén is egyenletes legyen a panel megvilágítása) valamint, hogy a gyártó miként kezeli a hibás pixeleket. (Mennyi hibás pixelnél cserél)
Érdemes lehet azt is figyelembe venni, hogy milyen bemenetei vannak. Az alap az analóg VGA, de egy jobbfajta monitoron van DVI és esetleg kompozit vagy S-Video bemenet is.
Azt gondolom tudod, hogy a TFT-knek van egy optimális felbontása, amin igazán szép a képük, azonban, ha ennél kisebb felbontást állítasz be (nagyobbat nem lehet), akkor a kép már elmosódik kisebb nagyobb mértékben. Vannak, amik egészen szépen csinálják az átméretezést, vannak amik pocsékul. A 17 és 19-es panelek optimális felbontása 1280x1024. Ez pedig ugyebár nem 4:3-as hanem 5:4-es arány, tehát pl. egy 4:3 arányú videó teljes képen némileg torz lehet. Továbbá vannak, akik a 17 colos monitorokon kicsinek találhatják az 1280x1024-es felbontásnál megjelenő betűket. "
-
#541 itt 1-2 ember napok óta próbál segíteni a másiknak erre megjelensz és elkezdesz okoskodni, qrvára senki nem kiváncsi a hülyeségeidre.....