| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
JTBM #4037 Tavaly ősszel jött ki direkt gamereknek a 22"-es widescreen TN panel. Ezt a technológiát aztán rengeteg gyártó alkalmazza, a tesztek alapján nincs egetverő külöbség. Az árak is nagyjából egyformák.
A frissítése papíron 5ms, gyakorlatban remekül lehet rajtuk játszani.
Pár hónapja vettem egy Samsung 225bw-t, valamivel 90K felett volt az ára.
Tapsztalatok:
- Az összes játék amivel én játszom, támogatja az 1650*1050-es felbontást, csak legfeljebb utána kellett olvasni, hogy hogyan lehet beállítani. Olyan régi játékok is, mint pl. a Simcity4.
- Film nézésnél a magas felbontás miatt már sajnos látszanak a normál 1CDs v. 2CDs Xvid-es filmek minőségi hibái. De az ember gyorsan rászokik az x264-s HDDVD filmekre, mert azok viszont csodálatosan szépek ezen a monitoron. A régi 17"-es monitoromon nem jött le, hogy mennyire szép egy HDDVD film...
- Az összes TN panelre jellemző háttérvilágítás sajnos itt is megvan. Játéknál nem zavaró, filmeknél az tud lenni, amíg az ember meg nem szokja. Mindenesetre a kép minősége sokkal jobb, mint az én 2 éves 17"-os Benq FP71-es monitoromnál.
- Eredetileg főleg a filmek miatt vettem a 22"-es widescreen monitort, de a játékok is sokkal jobban játszhatóak, élvezetesebbek mint előtte.
- Nem tudom, hogy mennyire kell egy jó grafikus kártya, az én Ati Radeon x1950Pro 512MB kártyámmal nem érzek különbséget a nagyobb felbontás miatt. Lehet, hogy az fps csökkent, de minden játék jól játszható maradt. Kivétel a Supreme Commander 20km-es pályán, de ott nem a grafikus kártyával van a gond, hanem az 1GB RAM a kevés... Hasonló felbontás mellett kb. 30%-al több pixel van a widescreen képernyőn, mint a normál képernyőn, tehát ennyivel többet kell dolgoznia a videokártyának.