• dav
    Én azért óvatosságra intenélek a 971P-vel kapcsolatban. Azt olvastam, hogy a szoftveres beállítás nem minden videókártyával működik, ezért mindenképpen nézz utána, hogy a tieddel vajon fog-e. Ellenkező esetben hihetetlen bosszúságot fog okozni, amikor a vadiúj 100e Ft-os monitorodon még a kontrasztot sem tudod majd lejjebb venni, hogy ne süsse ki a szemed. De még ha működik is, akkor is zavaró lehet, hogy például játék közben nem tudod a fényerőt vagy kontrasztot állítani, hanem el kell indítanod hozzá a beállítóprogramot.

Az is közismert, hogy a 971P nem igazi 8 bites, hanem csak 6 bites panelt használ, és dithereléssel állítja elő a hiányzó színeket, tehát ugyanúgy trükközik, mint a TN panelek. Olvastam egy cikket, miszerint lehetséges, hogy az összes overdrive-os monitor így működik, csak a többinél még nem derült ki a turpisság, a 971P-ről viszont a Samsung is elismerte a dolgot. Valószínűleg ennek köszönhető a 6 ms-es válaszideje, és enélkül ugyanúgy 8 ms-es lenne, mint a többi hasonló árban (vagy akár olcsóbban) kapható monitor. Szóval érdemes más típusoknak is utánanézni.

Én nemrég vettem otthonra egy PVA paneles monitort (Acer AL1923), a melóhelyen pedig TN paneles van, de én nem látok egetverő különbséget a képminőségben (persze az összehasonlítás egyáltalán nem korrekt). Egy dologban mindenképpen különböznek: az otthoni overdrive-os, a munkahelyi nem az, és ez mozgás közben világosan látszik is. A munkahelyi monitoron utánhúzás van, az otthonin pedig túllövés. Mindkettő elég zavaró tud lenni, ezért próbálj meg élőben kipróbálni többfajta monitort, hogy saját szemeddel lásd, hogy melyik felel meg neked legjobban. Ha a kinézett típust nem is tudod kipróbálni, akkor is nézz meg egy hasonlót, tehát próbálj ki egy akármilyen VA panelest, egy TN panelest, esetleg IPS-t is, próbálj ki mozgás közben egy lassú (overdrive nélküi) és egy gyors (overdrive-os) monitort, stb.