• dav
    Itt egy kép az overshootról:

Ez a kép egy tesztből van, nem az én monitoromat mutatja, de én is ezt látom. Amikor egy közepes fényerejű háttér előtt egy sötét alakzat mozog, akkor mögötte egy világos szellemkép látható, mint a kép is mutatja.

A probléma oka az overdrive technológia, amivel a mai monitorok válaszidejét próbálják meg minél jobban lecsökkenteni. A régi LCD monitorok lassúak voltak, mert az LCD kristályok csak lassan tudták megváltoztatni a színüket. Emiatt a képek lassan tűntek el, tehát az új kép alatt még látható volt a régi is (ez a fenti fotó jobb oldalán is megfigyelhető). Ez az utánhúzás jelensége (angolul afterglow). Ennek kiküszöbölésére találták ki az overdrive-ot, aminek az a lényege, hogy a pixeleket túlvezérlik, nagyobb jelet adnak neki, mint kellene, hogy gyorsabban váltson. Emiatt viszont bizonyos esetekben a pixel túllő a célon, és teljesen más színt jelenít meg, mint kéne.

Ha a fenti képet elemezzük, azt láthatjuk, hogy leginkább az autó fekete körvonalai okoznak problémát, ezek helyén láthatóak a világos vonalak, a többi pixellel nincs gond. Amikor az autó mozog a képernyőn, akkor bizonyos pixeleknek feketéből háttérszínűre kéne váltaniuk, ami sötétkék. Vagyis egy 0 fényerejű pixelnek egy kis fényerejű színre kéne váltania. Az overdrive miatt azonban túllő a célon, és egy sokkal nagyobb fényerőre áll be, vagyis világoskék lesz.

Nekem még az egérkurzorral is sikerül kimutatnom a jelenséget. Ugyebár a kurzornak is van egy fekete körvonala. Amikor például itt a fórum háttere felett mozgatom az egeret, a kurzor mögött egy világos színű körvonalat láthatok (gyors mozgásnál akár többet is). Ez mondjuk kevésbé zavaró, mert tényleg csak akkor veszem észre, ha direkt odafigyelek rá.

Az igazi gond akkor kezdődik, amikor nem csak egy fekete körvonalú tárgy mozog a képernyőn, hanem egy tömör sötét színű alakzat, például egy sötétbarna hajú ember elmegy egy szürkés színű fal előtt. Ilyenkor nem csak egy vékony világos vonalat látni, hanem egy nagy világos foltot, ami már SOKKAL zavaróbb. Az egész jelenséggel az a legnagyobb baj, hogy a világos színű folt éppen a sötét alakzat mellett képződik, tehát a sötét háttér miatt SOKKAL feltűnőbb lesz.

Bocs a sok dumáért :)