• Bokafix2
    #14279
    Lentebb a technikai dokumentációknál írja, hogy VA panel... egyébként a jelenlegi monitorom típusa is VA. Az előző két monitorom IPS paneles LG volt, és mindkettővel ugyanaz volt a problémám: black light bleeding, méghozzá erősen, és a fekete színek kissé fakók voltak. A VA ebből a szempontból tökéletes. A fekete szín visszaadása kiváló (minden paneltípus közül a legjobb) és nincs zavaró háttér világítás sem.

    Persze van aki írja, hogy előfordul szellemkép meg ilyenek VA panelnél, de én nem tapasztaltam. Kifejezetten gamingra tervezett VA-s monitornál ilyet nem láttam, sőt, ez amit kinéztem 1ms-os válaszidővel rendelkezik, kvázi tökéletes képet kell hogy adjon. 144 Hz-es is, tehát hozná azt a szintet ami jelenleg van, sőt jobbat is, mivel a mostani monitorom 4ms, 144 Hz. És HDR támogatása sincs és csak 8 bites. Ennél van HDR és 10 bit.

    És mondom: a fekete visszaadása olyan tökéletes, hogy a szemkímélő dark moddal használom a böngészőt, és olyan fekete a háttér, mintha ki lenne kapcsolva a monitor, és mégsincs semmi háttér világítás. Semmi zavaró fakóság a monitor sarkaiban vagy szélein, és a fekete szín az tökéletesen koromfekete. Szóval én mindenképpen a VA technológiát pártolom. Bár tény, hogy ennek a betekintési szöge nem olyan jó, mint az IPS monitoroké. Ebben a szegmensben az IPS még mindig verhetetlen. Viszont nem is olyan szar a betekintése mint a TN panelnél. Annál azért sokkal jobb, csak nem éri el az IPS nívóját. De ez elfogadható kompromisszum, ha az előnyeit nézzük.