• gforce9
    "Üdv. Nekem lenne egy elég amatőrnek tűnő kérdésem, de elkezdtem Monitorokat keresgélni Min 120Hz-seket 5ms nél kisebb válaszidővel, de sok LED monitornál nem találok képfrissítési adatot, csak a válaszidőt? Azoknál már nincs képfrissítés vagy mi? "

Van képfrissítés ott is, csak máshogy jelentkezik mint a régi CRT (katódsugárcsöves) monitoroknál. Míg a régi monitoroknál a képfrissítési frekvencia azt adta meg, hogy 1 másodperc alatt hányszor rajzolja ki ugyanazt a képpontot (ez megfelelő irányba eltérített elektronnyalábokkal történt) addig az LCD-k esetében ez azt jelenti, hogy vga-tól érkező képet a panel másodpercenként hányszor képes "újraértelmezni". Míg a CRT monitoroknál, alacsony képfrissítésnél villogó monitor volt az eredmény és ez eléggé szembántó tudott lenni, addig az LCD monitoroknál ilyen jelenség nincs. Mert a kép nem villog, ha 1 Hz-el hajtanánk meg az LCD-t akkor sem villogna, hanem olyan állóképet adna ami 1 mp-enként változik. Az LCD-kre inkább a válaszidő az, ami értelmezhető adatot ad. A válaszidő az, míg egy pixel egyik állapotból a másikba vált. Ez a régi 20ms körüli LCD-kénél azt eredményezte, hogy a gyors mozgás elmosódottá vált. Villogni viszont azok sem villogtak. A kis válaszidő 3-5ms már bőven elég játékra, ahogy a 60Hz-es panel is, de persze léteznek 120 vagy netán 240Hz-es panelek is. Nekem sok tapasztalatom nincs velük. A kérdésedre röviden válaszolva, a válaszidő a fontosabb érték és ha megelégszel azzal, hogy a kijelző 60 FPS-t tud megjeleníteni, akkor elégséges az is. Ha az igények ettől magasabbak, akkor jöhez a 120Hz-es panel. Az ilyen paneleknél jellemzően már a válaszidő is nagyonjó, szóval azon nem kell aggódni. Monitorvásárlásnál alapvetés viszont a te szemed. Meg kell nézni a monitort, hogy a képe neked megfelelő e. Ezt csak te fogod tudni eldönteni a monitor adatai csak fogódzók, támpontok, ami mentén elindulhatsz.