14419
  • Onikaan #13936
    Sziasztok!

21:9 képarányú monitort keresek 150e Ft környékén, több Samsung, ill. LG modellt is néztem, de nemigazán tudok dönteni. Milyen paramétereket nézzek, mi alapján döntsek? Elsősorban játékra kellene, pontosabban autó szimulátorozáshoz!

Segítségeteket előre is köszönöm!
  • Jim Morrison
    Na, lehet van egy győztes, sajnos az nem számít, hogy a hátulja is szép...:)
    samsung s27d850t
    Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2015.11.22. 23:28:46
  • Maala
    Igen, DP 1.2-es van a kártyádon. Ha van DP a monitoron, azt érdemes használni, nagyobb az elméleti sávszélje, mint a HDMI-nek. Ami egy fos egyébként, csak a TV-k miatt a DP már eleve halálra volt ítélve.
  • Jim Morrison
    Én egy acer_al2623w monitort akarok most lecserélni, és ez 26 colon 1920*1200 (kb ingyen volt azért).
    Nagyon az LG 27MU67-B felé hajlok, pivot is jól jönne. vagy ha arról lemondok, akkor 150k ért az asus.

Egyébként remélem jól látom, de mind a kártyám displayport 1.2 és a monitorok is ugye?
    Display portra figyeljek vagy hdmi2.0 ra?
  • Maala
    Mostanában én is körbejártam ezt a 144 Hz-es G-Synces monitorproblémát. Asus PG278Q lenne a tökéletes, de azért az árért... Még Amazonról, E-bayről is 160k...

Úgyhogy végül sima 60 Hz-es WQHD lesz valszeg, majd egyszer. Az itthoni irodai munka miatt jól jönne a nagyobb asztalfelület. 27"-ra 4K sztem nagyon kicsi, FHD meg túl nagy. Ahhoz már 32" kellene. Másrészről 4K és FHD között simán vissza lehet állítani a felbontást, WQHD-nál ez nincs így. Szóval érdekes szitu ez.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.22. 18:24:19
  • Jim Morrison
    Még monitorok, lehet lemondok a 144Hz ről (inkább akkor már fotó editáláshoz) :(
    Asus MX27AQ
    lg-27MU67-B-4k (ebben van pivot, ami plusz pont! "csak" 5000000:1 din kontr)
    dell-ultrasharp-p2715q (6ms)
    acer-B276HKymjdpprz (6ms)

utolsó kettő inkább kiesik 6ms miatt... egyszerűen nem tudom :/
  • Jim Morrison
    igen, tegnap néztem linus-os freesync vs gsync videót amin az input laggot elemezték, és érdekes mód legtöbbször amúgy is freesync mutatott jobb eredményt.

Malaa: nem tudom, nem lehet mondjuk 1440ps kijelzőn FHD felbontáson nyomni 144Hz el? Amit linkeltél tök jó meg minden, 100% sRGB, csak nem 144Hz (meg mintha pár ventivel közelebb lenne a kijelző ami mondjuk csak abból a szempontból rossz, hogy olyan távol nem ülök a monitortól, mint "kellene". ami nekem egyedül csak cséhez kellene... még elengedném, de ha játszok leginkább csak azzal az eggyel :/ viszont az olyan monitorok meg kétszer annyiba kerülnek :(
  • SzirmosSzisza
    Állítólag G-Sync-nél erős input lag jön be, ami pl CS-nél eléggé zavaró lehet (illetve, ha főképp úgyis csak azzal játszol én elfelejteném a 60Hz-t)
  • Maala
    Igen, csak NVidia kártyákkal megy a G-Sync, most nézem, neked nem az van. Azért jó, mert 30 FPS alá nem fogsz menni semmiképp sem.

Én lemondanék a 144Hz-ről, a 60Hz kihajtásához is 78%-al többet kell számolnia a videókártyának a FHD-nél.
  • Jim Morrison
    köszi ez valahogy kimaradt. Mondjuk lehet lemondok a 144Hz ről, mert kb megduplázza az árát... főleg IPS panelek között ritkább az ilyen :( Gsync csak nvidia kártyákkal megy nem? amd kártyáknak meg ott a freesync.
    /bár tény, hogy gondolkodom rajta, hogy lecserélem nvidia kártyára, főleg ha beszerzek egy 1440p s monitort.
  • Maala
    Jó, csak az árához képest még nincs benne G-sync... (PB289Q-ban van csak)

Én mindenképp külföldről vennék már ilyen monitort, 2-30k-kat lehet spórolni vele, és új monitort kapsz.

BenQ GW2765HT-ra ránéztél már?
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.21. 12:56:11
  • Maala
    Igen, LG panelt használ mind a kettő. Csak az egyikért fizetnek, a másikat meg azért adják el, hogy ne maradjon a nyakukon a kevésbé jó minőségű panel.

Megnéztétek teljesen fekete képernyővel pl, hogy milyen a háttérvilágítás minősége? (Bleedingre gondolok)
  • alyr2
    a Dell is LG panelt használ! cimborm vett 70 papirert egy dell IPS monitort en 33 ert LG-t Ugyan az a panel van a kettőben megnéztük :D
  • Jim Morrison
    ASUS MG279Q
    valaki találkozott már vele? vélemény?
  • endorphinz
    Sziasztok
    Vettem egy Asus VX248
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    https://www.asus.com/hu/Monitors/VX248H/
    monitort, amit az eszközkezelő/monitor-nál csak általános pnp monitornak mutat, ez normális?

Az illesztőprogram dátuma 2006.06.21 (microsoft), ezt viszont nem tudom frissíteni, ugyanis nem találok drivert a monitorhoz. Ez is normális?
    Utoljára szerkesztette: endorphinz, 2015.11.12. 23:19:58
  • Maala
    24"-ból vagy a legalapabb LG IPS-t érdemes venni 45-50 környékén, vagy 65 környékén DELL P2414H-t. A képe mind a kettőnek jó, csak az LG olyan, mintha egy részeg matrózt fektetnél az asztalod szélére. Mindig várni fogod, hogy mikor esik le. :D

A Dell már prémium panel kategória, DP csatlakozóval. Persze itt ez még nem számít annyira, mint mondjuk egy 24" GSynces monitornál számítana, adatátviteli mennyiség szempontjából. A felülete matt, nem tükröződő, emiatt mondjuk egy ici-picit (úgy hallottam) kevésbé élénk, mint egy tükröződő felszínű. Cserébe biztosan tudom, hogy a legnagyobb nyári napsütésben is el tudtam olvasni a képernyőjét. Direkt felé fordítottam. :D

Esetleg még Benq-et szoktak ajánlani. Samsungot ne vegyél, ők TV-ben jók. Acernek, Asusnak, és AOC-nek is vannak jó megoldásai. Pontos típusokat nem tudok mondani, pedig nézegetni szoktam őket. Csak nem maradnak meg, mert ebben a belépőkategóriában semmi pluszt nem tudnak a kettő említetthez képest.
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2015.11.01. 21:01:58
  • NiGhTM4R3
    Márkába van valami trend? olyan amit érdemesebb választani? mondjuk ez a samsung nekem szimpatikus volt, csak így 7 év után a kikapcsoló gombja minden második/harmadik nyomásra reagál
  • Jim Morrison
    kis keresés
    Majd aki ért hozzá ajánl valamit, de talán kiindulásnak nem rossz.
  • NiGhTM4R3
    Sziasztok milyen 24"-os Full hd-s monitort ajánlotok 55 000-ig? sokat játszok meg filmezek, most egy 7 éves samsung syncmaster 2253BW-t cserélnék le.

IPS led, led, tn led, va led stb. típusok között nem tudok kiigazodni.
    Utoljára szerkesztette: NiGhTM4R3, 2015.11.01. 13:49:16
  • bfbc2
    mostmár egy tizessel több:(
  • Árnyvadász
    Nekem is bejött, bár az IPS erősebb színeit még szoknom kell.

Viszont annyit még hozzátennék, hogy 1080p és 2560*1080 között azért mégis csökken a képkocka szám. Játéktól is függ, de átlagban azért egy 10-15 fps mínusz értékkel azért számolni kell. Azért még így is közel lehet menni a 60-hoz, ha mégsem és zavaró, akkor valamit érdemes ultra helyett high-ra rakni és máris megvan a fix 60, amit ha megszokik az ember, utána már nehéz nem észrevenni, ha ennél kevesebb van a képernyőn.

Szerintem még így is megéri, mert ez a szélesebb kép, nagyobb beláthatóságot ad és a magasabb felbontás miatt élesebb, szebb képet is. Ha meg valakinek kellően erős a videó kártyája, mondjuk R9 390X, GTX 980 vagy efeletti, annak már nem kell ezzel sem foglalkoznia.

Ja és pozitívum, hogy a monitor mellé adnak HDMI kábelt is. (Általában sima D-Sub-VGA kábelt raknak mellé, még akkor is, ha esetleg DVI vagy HDMI is van a monitor hátulján.) Mondjuk volt HDMI kábelem, de azért ez egy plusz pont nálam az LG felé.
  • Jani Hun
    nekemis 25"-os 21:9es van, egy dologra kell figyelni, (amit én benéztem sajnos) hogy ha displayport van a gépeden akkor egy viszonylag drága (7-10ezerft) átalakitót kell venni mert az átlag hdmi displayport kábel/átalakitó nem támogatja a 1920*1080 fölött felbontásokat. Amugy gyönyörü monitor nagyon szeretem csak ajánlani tudom és nem is olyan drága
  • alyr2
    Én ugy 1 éve vettem egy LG 22Mp55 AH-IPS monitort 33k+ postaköltség a PCX-nél. Képe szép, van rajta jack kimenet hdmi meg asszem dvi.
  • Árnyvadász
    Tegnap vettem egy ilyet, mivel a "régi" (5 és fél éves) monitorom megadta magát. A 21:9 képarányt szerencsére nagyon sok játék támogatja és tényleg számít, hogy nagyobb a látótér. Stratégiai játékban maga az álom. Képe gyönyörű és az 1080p után a GTX970 kártyát a 2560*1080 nem fogja meg, ellentétben az 1440p felbontással, ami már határeset. Ez persze játékfüggő is és ultra beállítás alatt értendő. Ha hajlandó vagy engedi a grafikai részletességből, szerintem az 1440p sem gond, de mint fentebb írtam a 2560*1080 nem okoz teljesítmény csökkenést.

A monitornak nagyon szép éles képe van. Filmekre, játékokra és munkára is kiváló, azonban egy dolgot figyelembe kell venni. Ennek a méretnek (25 col) van egy hátránya, mégpedig az, hogy a függőleges mérete elég kicsike. Ezért a monitort közelebb kell hoznod magadhoz, vagy nagyítani kell (nem sokat) a böngészőben, hogy jól lásd az apróbb betűket. Esetleg érdemes megfontolni nagyobb méretben (ha van rá keret), mondjuk a 29 colos verziót, bár annak is ugyanez a felbontása, ami ekkora képernyőnél nem tudom mennyire rontja le az élményt.

Szerintem ide már nagyobb felbontás kéne, de lehet csak én látok rémeket. Ja és fontos, hogy 2 HDMI csatlakozó van hátul. Legalábbis ezen a típuson.
  • bfbc2
    legyen 39 kabát nélkül.
  • bfbc2
    majd még meggondolom de először kéne szereznem egy új fhd ips led monitort min 22col és olcsó és jót is.5ms-est.ha tudtok ajánlani olcsó best buy-t.
  • Blum
    20k és egy eredeti Xin Ping Xian-Xian Fusi márkájú kabát. (esküszöm ilyet láttam minap a kínaiban :D)
    DEAL? :)
  • bfbc2
    ne rontsátok már az üzletemet:@
  • bfbc2
    minimum 35, de akkor talpat nem adok hozzá.
  • broman191
    Jó vicc, az én monitoromat olcsóbban vettem használtan... :D
  • Blum
    t220 40k-ért :DDD
    Adok érte 15k-t és érezd magad megtisztelve :)

LasCar16: Acer G247HLbid

+ DVI vagy HDMI kábel 2.000 - 4.000Ft (mert ahogy látom nem adnak hozzá csak D-Sub-ot)
  • bfbc2
    nekem van egy t220 rose eladó igaz a HD és a FullHD között van.40-ért odadom.
    Utoljára szerkesztette: bfbc2, 2015.10.07. 22:24:07
  • LasCar16
    Sziasztok, egy ár/érték arányban jó monitort szeretnék vásárolni játékhoz elsősorban 22-24" 1920x1080, 45-50k körül. Előre is köszi a javaslatokat!
  • gforce9
    "Üdv. Nekem lenne egy elég amatőrnek tűnő kérdésem, de elkezdtem Monitorokat keresgélni Min 120Hz-seket 5ms nél kisebb válaszidővel, de sok LED monitornál nem találok képfrissítési adatot, csak a válaszidőt? Azoknál már nincs képfrissítés vagy mi? "

Van képfrissítés ott is, csak máshogy jelentkezik mint a régi CRT (katódsugárcsöves) monitoroknál. Míg a régi monitoroknál a képfrissítési frekvencia azt adta meg, hogy 1 másodperc alatt hányszor rajzolja ki ugyanazt a képpontot (ez megfelelő irányba eltérített elektronnyalábokkal történt) addig az LCD-k esetében ez azt jelenti, hogy vga-tól érkező képet a panel másodpercenként hányszor képes "újraértelmezni". Míg a CRT monitoroknál, alacsony képfrissítésnél villogó monitor volt az eredmény és ez eléggé szembántó tudott lenni, addig az LCD monitoroknál ilyen jelenség nincs. Mert a kép nem villog, ha 1 Hz-el hajtanánk meg az LCD-t akkor sem villogna, hanem olyan állóképet adna ami 1 mp-enként változik. Az LCD-kre inkább a válaszidő az, ami értelmezhető adatot ad. A válaszidő az, míg egy pixel egyik állapotból a másikba vált. Ez a régi 20ms körüli LCD-kénél azt eredményezte, hogy a gyors mozgás elmosódottá vált. Villogni viszont azok sem villogtak. A kis válaszidő 3-5ms már bőven elég játékra, ahogy a 60Hz-es panel is, de persze léteznek 120 vagy netán 240Hz-es panelek is. Nekem sok tapasztalatom nincs velük. A kérdésedre röviden válaszolva, a válaszidő a fontosabb érték és ha megelégszel azzal, hogy a kijelző 60 FPS-t tud megjeleníteni, akkor elégséges az is. Ha az igények ettől magasabbak, akkor jöhez a 120Hz-es panel. Az ilyen paneleknél jellemzően már a válaszidő is nagyonjó, szóval azon nem kell aggódni. Monitorvásárlásnál alapvetés viszont a te szemed. Meg kell nézni a monitort, hogy a képe neked megfelelő e. Ezt csak te fogod tudni eldönteni a monitor adatai csak fogódzók, támpontok, ami mentén elindulhatsz.
  • Doom 4
    Köszönöm a választ! Akkor még nézelődök/várok. A GTX 970 csak biztosítja azt a 120 FPS-t :D
  • broman191
    Én nem vennék hibás használt terméket, számomra biztosan elég feltűnő lenne a mindennapokban ami a képen van... Gondolom a 120 Hz-hez van egy 120 FPS-t biztosító géped is, úgy lenne az igazi... Vagy Black Friday, vagy nézz valami nem hibás használtat, valaki csak megunja az ilyesmit, esetleg időhiány stb. [a szokásos indokok helye]... :)
  • Doom 4
    Üdv. Nekem lenne egy elég amatőrnek tűnő kérdésem, de elkezdtem Monitorokat keresgélni Min 120Hz-seket 5ms nél kisebb válaszidővel, de sok LED monitornál nem találok képfrissítési adatot, csak a válaszidőt? Azoknál már nincs képfrissítés vagy mi?

Most van egy elég jó ajánlat, egy LG W2363D-PF monitor, 30 ért, de van egy kis hibája. (A tulaj szerint nem feltűnő nagyon, játék közbe meg főleg nem)
    hiba1
    hiba2
    hiba3

A jelenlegi monitorom csak 1680x1050 es felbontású , 5ms válaszidővel és 60Hz képfrissítéssel, és mivel többnyire FPS-ekel játszok jobb lenne, egy nagyobb képfrissítésű monitor.

Szerintetek megérné a dolog, vagy várjak a Black Fridayre és akkor újonnan próbáljak meg kifogni valami "gamer" monitort?
  • Jim Morrison
    Hali!
    Mint megtudtam (nem is néztem:/) van monitorok topik, így ide is felteszem a kérdésem.

"Üdv!
    Monitort keresek, igaz csak olyan karácsony környékén vásárolnék (kb), de jó lenne tisztában lenni a jelenleg mi lenne a legjobb választás. Ami szempont, hogy LED legyen, minimum FullHD (1440p játszik), képeditáláshoz/játékhoz kellene. Ergó ha jók a színek, fullhd, és még 120 Hz et is tud az nagyon baba lenne, esetleg egy 1-2ms os 1440p monitor (tudom, mindent olcsón, kb 100k ból :/)
    Régen találtam egy jó kis eizot, de sajnos most nem találom :/
    Most így hirtelenjében ami jó lehet: benq gw2765ht, benq xl2411z, de ugye nem nagyon értek hozzájuk."

(LED legyen: IPS vagy TN panel jöhet, ebbe már belekötöttek :()
  • DonPedro22
    Új monitort szeretnék venni de nem tudtam eldönteni a 2 közül melyik is legyen. Valamint el tudja mondani valaki, hogy
    milyen az a PLS panel? mi a különbség a PLS és IPS között jobb vagy nem? szóval erről a 2 monitorról lenne szó. Szerintetek melyiket érdemes megvenni?

Asus MX239H
    Vagy
    Samsung S24E391HL
  • Zanzy