Intel
  • BiG G
    a tied is egy érv. viszont szerintem ma a számítástechnikában nem lehet, nem szabad hosszútávon tervezni. rettentő gyorsan értéktelenednek a hardverek, viccesen szokták azt mondani, hogy amíg hazaérsz az újonnan vásárolt vadiúj high-end videókártyáddal ad1 valahol már olcsóbban kapni, ad2 vesztett az értékéből az idő múlásával, ad3 kijött jobb. vicces, de a valóságon alapszik, mert ha nem is ennyire sarkítottan, de így néz ki a történet.

én azt vallom, hogy aktuálisan mindig úgy kell gépet összerakni, hogy az adott időszak legjobb ár/érték arányú alkatrészeiből tedd össze a gépet. hiába gyorsabb még a legkisebb nehalem is mint a legjobb mostani core quad, ha egyszer sokkalta drágább még. egyszerűen racionálisan még nem éri megvenni (más kérdés kinek mennyi pénzt ér meg az esetleg hamis tudat, hogy most vett egy procit 2 évre, illetve a presztízs, hogy a legújabb proci dohog a gépében).

szerintem mostanában a legjobb vételnek a 45nm-es core2duo procik számítanak, egészen konkrétan az e5000-es és az e7000 sorozat, illetve kis jóindulattal még az e8000-esek is. az első két család olcsó és jól tuningolható, a harmadik pedig alapból bivalyerős és szintén jól tuningolható, ráadásul most várhatóan lenyomja majd az árakat az új nehalem, idővel persze. én egy jó ideig biztosan nem raknék nehalemes gépet össze, hanem kivárnám míg lejjebb mennek az árak (illetve elvonul a gazdasági vész is a fejünk felől), és ezzel együtt olcsóbbak lesznek a fogadó alaplapok és a belevaló ddr3-as ramok is. ha valaki visszaemlékszik, pontosan ugyanez volt 2006-ban mikor bejöttek az első c2d procik. méregdrága volt hozzá bármilyen alaplap nem beszélve a prociról, illetve hát kötelezték az embereket a PCI-E-re váltásra is (bár az már korábban megkezdődött az LGA775-ös foglalattal).

persze ha neked szíved vágya egy nehalem-es rendszer akkor egészen nyugodtan vágj bele, csak mélyen kell majd a pénztárcába nyúlnod hacsak nem akarsz komoly kompromisszumokat kötni (vannak-lesznek ddr2-es ramokkal menő hibrid alaplapok is állítólag, bár nem mernék venni személy szerint olyat). vagy kivársz még egy keveset; a karácsony utáni árzuhanás mindenkinek jót fog tenni, illetve majd a nagy uborkaszezonban lehet jól gépet fejleszteni, tavasszal, de inkább nyáron, csak hát az baromi messze van még.