Ki használ ilyet? És megvan vele elégedve?
  • Taranov
    #48
    Na itt van, hogy a Matáv "mennyire nem csökkenti az árait":
    -----
    Az internetszolgáltatók közleménye a díjcsökkentéssel kapcsolatban
    2003. február 26. 00:51, Szerda - Hírszerkesztő

    Alulírott Internet-szolgáltatók kijelentjük, hogy sem 2003. március 1-től, sem belátható időn belül az internetezés árait 25%-kal csökkenteni nem tudjuk! Sajnos előzetes várakozásainkkal ellentétben a Matáv Rt.-től olyan ajánlatokat kaptunk, amelyek nem teszik lehetővé számunkra, hogy kiskereskedelmi árainkat csökkentsük. A Matáv Rt. a honlapján 2003. február 18-án, közzétett "Olcsóbb Internet és telefon a Matávtól" című sajtóközleményben (http://www.sajtoszoba.matav.hu/process?action=notice&id=1470) szereplő állításokkal ellentétben az alábbiakat tartalmazó ajánlatot juttatta el nekünk:

    1) A 15, 40 és 100 órás dial-up csomagok új ára mellé eddig nem alkalmazott költségeket állított be a kötelezően megkötendő Hálózati Hozzáférési Szerződésbe. Az új költségek nem járnak semmiféle új műszaki megoldással, az eddig alkalmazott technológia változatlanul működne tovább. Az új költségek az Internet-szolgáltatókat méretüktől függetlenül sújtják. A Matáv Rt. ezeken felül borsos percdíjat kíván szedni a csomagot nem választó ügyfelek internetezéséért. További nehezítésként a Matáv az internetezés telefonszámlája behajtásának teljes kockázatát a szolgáltatóra kívánja hárítani, bár a szolgáltatók nem képesek korlátozni az előfizető forgalmát nem fizetés esetén. Összegezve az új költségelemeket és a behajtás kockázatát, megállapítható, hogy az új csomagok 25%-os nagykereskedelmi árrése (amiből 13%-ot díjvisszatérítés formájában eddig is megkaptunk) nem képezheti alapját semmiféle kiskereskedelmi árcsökkentésnek! Így tehát nem igaz a Matáv Rt. idézett honlapjának ezen állítása:

    "A Matáv nagykereskedelmi ajánlata 25%-kal lesz olcsóbb, mint a kiskereskedelmi csomagok, így az internetszolgáltatók ajánlataikban továbbérvényesíthetik a Matáv 25%-os kedvezményét, s a felhasználók internetezési költsége 25%-kal csökken."

    2) Az ADSL-hozzáférések új nagykereskedelmi árajánlata mind a 384 kb/s-os mind a 768 kb/s-os sebességek esetében azonos technikai körülmények mellett drágított (!) az eddigi árakon. A számunkra küldött ajánlatokban pedig az 512 kb/s-os sebesség bármely formában drágábban (!) rendelhető meg, mint a jelenlegi 384 kb/s-os. Így tehát nem igaz a Matáv Rt. idézett honlapjának ezen állítása:

    "A jelenlegi 384 Kbit/s sebességű hozzáférés ára csökken, emellett - a jelenlegi 384 Kbit/s hozzáférés árán - egy lényegesen gyorsabb 512Kbit/s sebességű - a kapcsolt vonalinál tízszer gyorsabb - hozzáférés lesz elérhető."

    Ezen ajánlatával a Matáv Rt. nem csak a saját állításaival került ellentmondásba, hanem megakadályozta a 25%-os árcsökkentést bejelentő kormányzati ígéret teljesítését, és ellenáll annak a kifejezett kormányzati szándéknak, hogy a Hálózati Hozzáférési Szerződés nem jelenthet többletterhet az Internet-szolgáltatók számára.

    Külön sérelmezzük és az üzleti etikával összeegyeztethetetlennek tartjuk, hogy a Matáv Rt. úgy írta meg ajánlatait, hogy azoknak legnagyobb mennyiségi kedvezményt adó sávjait kizárólag saját 100%-os tulajdonában lévő Internet-szolgáltató cége, az Axelero Rt. legyen képes igénybe venni. Így az Axelero Rt. olyan árakkal tud előfizetőket toborozni, mely árak vállalása minden más Internet-szolgáltató számára ráfizetést jelentene.

    A Matáv Rt. magatartását az erőfölénnyel való visszaélés tipikus példájának tartjuk, mely az üzleti verseny szabadságát súlyosan sérti. Felhívjuk a kormányzat figyelmét a helyzetre, és kérjük segítségét abban, hogy a monopol-szolgáltató által tett ajánlat a gyakorlatban is elérje a kormányzat által várt hatást, az információs társadalom kiszélesítését. Az ajánlat jelen formájában nem alkalmas e feladatra és csupán a Matáv Rt. és leányvállalatai Internet piacon történő további térnyerését célozza.


    EnterNet Interware
    EXTERNET NEXTRA
    Inter.net PanTel