CSD, HSCSD, GPRS, DSL, KábelNET, Mikrohullám, Lézer, Satellite és a többi...
  • shabba
    #126
    Ezt a Suxi a fatáv tudta nélkül csinálná dolgot nem értem, 2 ok miatt is.

    Ad 1: a két cég túl közeli kapcsolatban van ahhoz hogy ne tudjanak ilyen jelentős megmozdulásról.

    Ad2: Vajon hogy a fenébe építené be a Suxi ezt az infrastruktúrát a fatáv telefonközpontjaiba és használná ingyen és büntetlenül a last milet a fatáv tudta nélkül. A Suxi Gigabit Ethernet gerincét be is kell vinni a telefonközpontba, be kell vinni az akítv eszközöket ami gyanítom nem kis feltünést keltene ha illegálisan akarnák megtenni. :)

    Múltkor kimaradt, aztán meg nem akartam olyan sok hozzászólást írni. Ez a GigaBit Ethernet gerinc szép dolog, jelenleg ezen megy a kábelnetes forgalom ami nem túl jelentős lévén van vagy 2-3ezer előfizető. De időven ez remélhetőleg nőn fog. Erre a kapacitásra rázúdítani 10Mbps-es connectel bíró usereket hamar dugulást okoznak. Ahogy mondod 100 user kell a full terheléshez, átlagos 10%-os leterheltség mellett legyen mondjuk 1000 user. 1000 userre meg nem lehet hálózatot tervezni, főleg ha kapós lenne az ár/teljesítménye alapján. Ide kicsit modernebb DWDM gerinc kellene ami az idő előrehaladtával skálázni lehetne.

    Az egészben főleg ott vagyok skeptikus hogy ezt a gigabit Ethernet gerincet a Suxi tavaly nyáron építette ki és 250 millió fölött volt az ára. A terv szerint 1-2 éven belül 10-20ezer kábelnet usert kapcsoltak volna rá. Ez a terv nem nagyon teljesült, talán lehet max 3000 ügyfelük, szóval még sehol nem beszélhatünk megtérülésről. Akkor meg miért építené át a gerincét újra egy újabb befektetéssel a Suxi, ha még a jelenlegit sem tudta kigazdálkodni? Ráadásul egy ilyen gerinc nagyon sok pénz, ehhez megint fatáv anyuci apanáza kell, szóval nehéz valakitől pénz kunyerálni úgy hogy ne tudjon róla mi készül a háta mögött.