CSD, HSCSD, GPRS, DSL, KábelNET, Mikrohullám, Lézer, Satellite és a többi...
  • shabba
    #118
    Van egy rossz hírem Xbox, Pók ltp. is optikai sivatagi terület ezért nem lehet ADSL-ünk :) Hidd el jó lesz az a GaTeS mert amíg ebből valóság lesz addig még sok víz fog lefolyni a Dunán. Mellesleg az olasz és svéd és osztrák, de mehetünk meszebb japánba is fiber to home(üvegszál az otthonokba) kapcsolatok nem ilyen megoldáson alapulnak. Azoknál is hasonló Cisco féle Metro hálózati megoldás épült ki mint itt a GaTeS-nél csak egy nagyságrenddel nagyobb megvalósításban.

    Pl. az olasz eset is 12000-es routerre épül 10Gbps-es gerincel, a PoP-okban 6500-as Catalyst switchek vannak és 2.5Gbps-es a kapcsolat. A házakba Catalyst 3500 series switchek vannak, a hálózati végpontoknál pedig egy spéci switch ami a video ondemand szolgáltatáshoz is passzol. Mint látható itt sem a felhaszálóig ér el az üvegszál, csak a háztömbig jön ez az SDH, onnantól a switchtől UTP-n van leosztva a kapcsolat. Az a gond hogy egy ilyen minőségű hálózathoz mono módusú, profi üvegszálas kábelezés kell, a 93-ban lerakott HYTAS rendszer pedig szerintem ehhez édeskevés.

    Nálunk itt a telepen 5 nyomvonalon épül ki 155Mbps-es SDH, ami "szem alakban" két végpontnál összezár a redundancia végett. Nálunk az aktív elemek Cisco Catalyst 2950-es switchek. A router 7200-as VXR, és ez a belső ltp.-i hálózat szintén egy 155Mbps-es SDH vonalon kapcsolódik majd rá a GTS üvegszálas gerinchálózatára. Hidd el nem lesz az olyan rossz és ez legalább még ez évben el is készül. :) És itt is a házig fog érni az üvegszál, csak a switchig megy ethernet onnatól már SDH-n fog utazni az adat.